用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 分享部分小學小一面試內容
樓主: 甘恩
go

BBMau818 發表於 16-10-24 16:22
中英文認讀生字
數學文字題
處境題
同我仔講的完全不同,可能真係不同日子,不同面試內容。有冇其他家長可以分享一下?

多謝分享,贊👍🏽

感謝樓主分享

thanks for sharing

小朋友可以講到甘多面試內容,好叻!

這才是有用的分享!

回覆:甘恩 的帖子

謝謝樓主分享👍祝仔仔順利入心儀小學

等我又分享下先,音小係第一間in,亦係阿囝記得最多嘅一間,之後果D就

登記後到小禮堂等候約15分鐘
叫上一樓,與小朋友分開;大人上一課室等叫名,然後去面試房等入。
大人問
1 有冇去簡介會
2 問爸爸點解㨂音小
3 問媽媽點解揀音小
4 想小朋友成為一個點嘅人
5 傳福音

小朋友問
認讀5個中文詞
認讀5個英文字
數學問:弟弟吃了兩件蛋糕,姐姐吃了三件,總共吃了幾多件
看文字畫公仔,車子及 boat, 然後在紙上寫車子及 boat
學唱一首詩歌,連打拍子

優才:
First round
音樂椅14個小朋友坐8張椅,輸咗唱歌
砌Lego 及積木,幾個人share 來玩,冇特定砌乜
老師問問題單對單
數學題:45 47 xx 51
睇張畫有好多動物,反轉畫問記唔記得有乜
Where are the dogs ? Here they are
Where are the oranges? Here they are
重組句子:弟弟喜歡吃西瓜/砌了一座城堡

然後跳彈床攞糖走

Second round
1. 小朋友讀邊間幼稚園及學習情況
2. 小朋友上乜興趣班
3. 對優才著重科技有乜睇法
4. 對電子學習有乜睇法
5. 優才音樂體育攞好多獎,會影響學習嗎
6. 直資好與壞
7. 優才有乜吸引你

Minnie11 發表於 16-10-24 22:22
等我又分享下先,音小係第一間in,亦係阿囝記得最多嘅一間,之後果D就

登記後到小禮堂等候約15分 ...
你仔仔好勁!!!可以記得咁多嘢!叻叻叻叻!

甘恩 發表於 16-10-24 22:31
你仔仔好勁!!!可以記得咁多嘢!叻叻叻叻!

有頭威,無尾陣,除咗呢兩間,暫時食白果。佢之後果D全部都輕輕帶過,我都估兇多吉少了

Minnie11 發表於 16-10-24 22:24
優才:
First round
你仔仔真係好叻,我仔無講得咁仔細。Second in見完,我自己都忘記問了什麼問題,睇番你的問題,當時老師只問了2、3、4、7題,見5分鐘就走得。

優才2nd in問題我覺得好難答,
除第一題問小朋友幼稚園學習情況,
之後突然就問知唔知學校三大理念係咩,打咗個突,
跟住就問對本校實施專科專教有咩意見,完全唔識答,網頁都無提...
之後就問對雙班主任由一位net同一位本地老師負責有咩睇法,呢條都勉強吹到
我哋最遲入房最早出返嚟得果5分鐘都無,就咁就累到個仔白廢咗佢1st in 嘅表現...

引用:優才2nd+in問題我覺得好難答,除第一題問小

原帖由 snoopyman20 於 16-10-24 發表
優才2nd in問題我覺得好難答,
除第一題問小朋友幼稚園學習情況,
之後突然就問知唔知學校三大理念係咩,打 ...
我都係,覺得自己累左小朋友。
佢問我對普教中有什麼意見,其實我並不太贊同,但又好喜歡這間學校的理念,這一題我覺得自己有D語無倫次。

我都有記錄阿女講返既面試內容,唸住等全部in完再整理返post上來

Minnie11 發表於 16-10-24 22:24
優才:
First round
你好小朋友好叻啊!我果仔只係記得跳彈床,同埋懂得形容個彈床有多大,好好玩等等。其餘的,一槪話「唔記得」!

回覆:LittleButter 的帖子

Thx for sharing

Thanks for sharing!

回覆 甘恩 的帖子

感謝樓主無私分享

甘恩 發表於 16-10-23 09:04
家長價值觀不同,與其討論報多少間小學,不如分享小一面試模式,惠及下一年小朋友更好。仔仔報了9間小學,i ...

剛剛醒起,TSL有問小朋友有冇考其他小學,如有,老師問鐘意邊間。