用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 分享部分小學小一面試內容
樓主: 甘恩
go

Good sharing!!!一定要幫忙推一推!等後來的家長受益!衷心祝願弟弟能入讀一所「最合適」的小學!

非常感情甘恩的無私分享。讓我們一眾後輩受益不淺。

引用:+本帖最後由+甘恩+於+16-10-23+12:27+編輯+

原帖由 甘恩 於 16-10-23 發表
EQ高

需然我冇小朋友考小一,但都想分享一下今年朋友既經驗。佢學校1st in 時,首先係group interview, 老師叫小朋友自己揀玩具,但有小朋友同佢講話冇野啱玩、跟著嬲爆爆咁坐埋一邊。又有一個男仔,玩到老師叫停都唔理,跟著老師話:xxx, 我地要停喇跟著要做下一個活動。小朋友話:你地等下先啦,等我玩夠先。又有好多小朋友搶人玩具、推人等等。呢d情況就算其他問題答啱哂都好,學校都唔會收。平常家教真係好重要!

Dediamond  Thanks for sharing 👍🏽  發表於 16-10-24 17:12

回覆樓主:

優才 仲有記憶遊戲

甘恩 發表於 16-10-23 11:09
29/10才second in,所以我不是太清楚。但有經驗的家長說會再考學術和集體遊戲。 ...

應該考既野同1st in差唔多,不過小組會細d ( 好似1:5) 考得清楚d.

甘恩 發表於 16-10-23 09:04
家長價值觀不同,與其討論報多少間小學,不如分享小一面試模式,惠及下一年小朋友更好。仔仔報了9間小學,i ...

優才有條常題問香港以外邊度有迪士尼,英華有條問題是說出客機和戰機的兩樣不同。

Hillkymama  英華係睇完段飛機片先答的.  發表於 16-11-16 11:17
Dediamond  👍🏽  發表於 16-10-24 17:13

我仔話TSL 1st in 有睇電視玩bingo認字game, 睇ipad認中文字, 睇英文句子揀番相配既圖畫

Lindytiger 發表於 16-10-23 12:49
需然我冇小朋友考小一,但都想分享一下今年朋友既經驗。佢學校1st in 時,首先係group interview, 老師叫小 ...
十分認同,這很難一時三刻學好,真的要靠平日家長如何培養小朋友品德。你所講的小朋友即使學術很厲害,學校基本已out走。

Soundervolt 發表於 16-10-23 12:13
呢尐帖除咗最有建設性之外,仲十分受面試班歡迎,可能面試班將会教用衣架掛衫,熨斗熨衫,煮飯洗衫……:ha ...

絕對會。

本來學校係想會從生活認知方面認識個小朋友。但客仔連生活認知都要上班先安心,咁demand and supply面試班都會跟進啦。

gulolo 發表於 16-10-23 13:00
我仔話TSL 1st in 有睇電視玩bingo認字game, 睇ipad認中文字, 睇英文句子揀番相配既圖畫 ...

經你一提,阿仔亦有提過,只是我忘記了。認中文字是「老虎」....其他忘記了。

甘恩 發表於 16-10-23 12:24
唉!阿仔話咁多間表現最差係SPB,我不知幾擔心。佢仲自我安慰:「SPB唔收我,其他學校收我咪得囉!」真係比 ...

呢間好多時出乎意料。

甘恩 發表於 16-10-23 09:04
家長價值觀不同,與其討論報多少間小學,不如分享小一面試模式,惠及下一年小朋友更好。仔仔報了9間小學,i ...

DB 有問阿囝消防員主要的工作係咩。當然有畫畫,集體完成一個task ,同睇video

回覆樓主:

多謝樓主很有參考價值的分享。

我現正替小朋友預備小學作戰,樓主之前的posts都好有參考價值,極具啟發性,教我呢班將要面對考小一的媽媽如何有效地準備。

回覆:分享部分小學小一面試內容

真心感謝甘恩。 可讀性高,有誠意的post.

十卜!多謝你的真心分享!呢啲真係叫分享帖,有實用資料,唔係齋自吹自擂廢話連篇!希望你小朋友入到心儀學校!good luck

Thx for sharing!!!

引用:+本帖最後由+甘恩+於+16-10-23+12:27+編輯+

原帖由 甘恩 於 16-10-23 發表
但以你仔仔,冇可能會差架喎,因為只係玩lego,同埋跟圖講故事之嘛?其實我反而唔明,除咗行為差或完全冇講野一定out 之外,單憑呢2個tasks點樣揀仔。。。

JoyceNgYY 發表於 16-10-23 14:37
但以你仔仔,冇可能會差架喎,因為只係玩lego,同埋跟圖講故事之嘛?其實我反而唔明,除咗行為差或完全冇講 ...
我個仔內向思考型,佢看圖講故事一直表現較弱,佢會先擔心自己講得好唔好,講出來的內容又唔知老師覺得啱唔啱,連故事中的人物叫什麼名又要想一陣。15分鐘見十個,老師真的不會慢慢引導小朋友講,所以都好擔心。SPB有佢一套揀仔方法,只要太短時間,我仔仔未能發揮佢嘅能力。

JoyceNgYY 發表於 16-10-23 14:37
但以你仔仔,冇可能會差架喎,因為只係玩lego,同埋跟圖講故事之嘛?其實我反而唔明,除咗行為差或完全冇講 ...

呢2樣野已經可以考到好多野,包括禮貌、創意、邏輯思考力、表達能力、講故事懂運用幾多詞彙、等待中有冇耐性、性情等等。