用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 急:懷疑小兒ADHD!請教協康會vs私家 vs 心理醫生分別? ...
go

[過動] 急:懷疑小兒ADHD!請教協康會vs私家 vs 心理醫生分別? [複製鏈接]

小兒7歳小二級,老師覺得小兒上堂經常無法專注,加上其他行為方面亦好像是ADHD!所以打算為仔仔評估!

想請教協康會及一些機構跟私家精神科醫生和心理醫生做的事有任何分別?協康會我知大概要$6000做評估,私家精神科醫生大約千幾-$2000.1次,心理醫生都係千幾一次!其實三方面評估可信程度高d和有乜分別?

2    0    0    0

回覆樓主:

(帖子已刪)

wang88 發表於 16-10-22 12:05
小兒7歳小二級,老師覺得小兒上堂經常無法專注,加上其他行為方面亦好像是ADHD!所以打算為仔仔評估!

想請 ...

最詳細應該係CAC, 只需$100,不過要排

bestwish 發表於 16-10-23 09:36
最詳細應該係CAC, 只需$100,不過要排

CAC 是那個center

tam888 發表於 16-10-29 13:42
CAC 是那個center

衞生署

bestwish 發表於 16-10-29 15:17

CAC 跟學童保健做ADHD 有沒有不同?話說阿仔俾老師懷疑有ADHD,學童保健時將問題跟姑娘說了,初步傾完排了見心理醫生,所以想知兩邊都係政府部門有什麼分別?

心理醫生 既意思是否精神科醫生? 政府精神科醫生要排期的, 時間耐過CAC

CAC 只可以做評估, 而精神科醫生可做評估兼開藥

bestwish 發表於 16-11-14 12:05
心理醫生 既意思是否精神科醫生? 政府精神科醫生要排期的, 時間耐過CAC

CAC 只可以做評估, 而精神科醫生可 ...

不是呀!寫明見心理醫生!
其實都帶咗阿仔睇鍾醫生,亦終於明白精神科醫生和心理醫生的分別!精神科醫生係臨床經驗評估,心理醫生係透過一連串測試評估計分,鍾醫生出信可交回學校,亦俾咗藥阿仔試!佢有建議我想再確定可經他們心理醫生再評估會好一點,不過我或許等出年4月見心理醫生,(反正俾信學校後可能有些訓練上,唔知係咪有堂上?)所以我想知cac尤德夫人兒童智能評估和藍田兒童健康檢查中心 有什麼分別?因為阿仔係去藍田兒童健康服務中心見心理醫生,唔知有沒有jm 可以解答我!謝謝

wang88 發表於 16-11-14 13:12
不是呀!寫明見心理醫生!
其實都帶咗阿仔睇鍾醫生,亦終於明白精神科醫生和心理醫生的分別!精神科醫生係 ...

呢個世界冇心理醫生呢樣野架, 我估應該係臨床心理學家。唔係醫生嚟, 但好多人都檔或叫醫生。

你所講約見心理醫生, 應該係CAC 評估, CAC有包括見臨床心理學家。

想請問有食藥的小朋友係咪要特定食一段時間,才可以治療ADHD, 否則食1-2星期是沒有用的?
因為以我理解食藥後小朋友會專心d,但可能有副作用和藥力過後會有機會失控!

我小朋友食咗少於2星期便停了,因為上各科堂時,老師說有d堂好咗d,某d科堂沒有分別,某科依舊唔專心上堂,也沒有太大副作用。之後考試也有給他吃藥,但不知是我俾咗d壓力佢(因為在家做練習做得太慢,頭2日是我跟他溫習,令佢考試前話緊張)亦或d藥令佢考試時經常擦字,最終只做了一半,第三天老公跟他溫習,但依舊只做了一半,小兒自己也不明白為何經常要擦!所以第四、五天考試也停藥了,雖然仍是做唔哂,但只剩少部分沒有做,沒有像之前差不多一半無做!

近排照舊正常上堂,老師覺得小朋友要食藥,因為老師覺得啲藥物要食一段時間才會有治療作用,但我不清楚有沒有理解錯啲藥物只係食了就會當天專心上堂,最重要靠其他行為治療或省訓練才可以改善小朋友上堂不專心問題 - 對嗎?還是老師說得對?一定要食一段時間才會發揮功效及治療作用?食藥太短時間也不會起到任何作用?而家小朋友食緊Ritalin!

有私家醫生話經政府做評估同的確診的話會被留紀錄, 將來申請政府工時查家宅會被OUT...有冇咁既事???

5MaMa 發表於 16-12-19 14:34
有私家醫生話經政府做評估同的確診的話會被留紀錄, 將來申請政府工時查家宅會被OUT...有冇咁既事???
...

理論上,任何report 冇經家長同意,係唔可以於不同部門間流傳,此受私隱條例保障。

就算係CAC做完評估, 你都可以唔allow CAC 俾 report 學校

wang88 發表於 16-12-8 09:37
想請問有食藥的小朋友係咪要特定食一段時間,才可以治療ADHD, 否則食1-2星期是沒有用的?
因為以我理解食藥 ...
医生說不會因食了箹就解決哂所有問題的,食箹只會令小朋友有番專注力,但不專心上堂或做功課慢有好多原因,可能對某科無興趣,好難理解、唔識做等等。父母或老師應係佢有食箹時多作訓練,才有成效。食箹係必要的,否則可能你講幾多佢都聽唔入腦。我覺得不應停箹,應同医生講番個情況,再看看時否唔夠箹或其他方法。

PacoMum 發表於 16-12-20 11:04
医生說不會因食了箹就解決哂所有問題的,食箹只會令小朋友有番專注力,但不專心上堂或做功課慢有好多原因, ...

謝謝你的回覆
‹ 上一主題|下一主題