用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 遠近選擇?
樓主: rlccmlcl
go

遠近選擇? [複製鏈接]

Yanamami 發表於 16-10-25 12:02
呢个係完全錯既学习态度~~学校升中成績不理想,皆因学习态度欠奉而不因考直資人数关係。阿女小学亦有很多 ...
拿, 又要借個位嚟呻下!

學校今年好好, 默書測驗次數少咗, 多咗唔計分既默生字同突擊評估, 等小朋友可以保持溫習既習慣同埋家長可以知道小朋友邊方面弱, 同時因為計分少咗, 學校希望小朋友可以增加閱讀時間。咁好好丫, 係咪。不過相對地, 每次範圍當然會多D, 同埋測驗衰一次就大鑊D, 因為無得拉。有同學仔家長就反映舊制好D, 次數多D範圍少D, 而且失手一次無咁大鑊, 認為一個學期默書(連考默)五次係好正常, 好過依家三次。話次次都要push小朋友溫書, 好勞氣, 範圍咁多又唔可以失手云云。

其實家長有無諗過, 初小啫, 學校減咗測默次數, 就係想俾多D空間小朋友, 等佢哋可以調節返自己個學習模式, 唔係要阿媽不斷話快D、快D、快D。測默次數多, 你push到小朋友溫習, 但佢自己organize唔到個溫習時間, 係咪到中學阿媽都要繼續快D、快D、快D呢? 默書咁多做咩呢? 少兩次測默, 慳返D時間睇下書, 發下夢, 有咩唔好呢? 我真係完全夾唔到咀型!呻完。

little_yolky 發表於 16-10-25 12:14
拿, 又要借個位嚟呻下!

學校今年好好, 默書測驗次數少咗, 多咗唔計分既默生字同突擊評估, 等小朋友可以保 ...
哈!所以我地小学要in埋家長,要配合学校,强調家校合作。
話時話,好在我地虽然得三次考試,但範圍係绝对唔多。

Yanamami 發表於 16-10-25 12:38
哈!所以我地小学要in埋家長,要配合学校,强調家校合作。
話時話,好在我地虽然得三次考試,但範圍係绝对 ...
老實講, 我唔知算唔算多, 可能係因為升咗班所以增加咗, 唔係因為減次數問題, 因為英默範圍無多到, 係中默多咗:背默兩段(一頁)、讀默兩頁、詞語兩課約十多個。我唔知對於小二生算唔算多。

IloveJJ 發表於 16-10-25 13:06
我就鐘意測考少啲,計分既次數少啲啦!不過都一樣有家長覺得測考少啲,衰咗影響大啲,呢啲野真係各有各喜 ...
我個人認為, 如果唔係學校減少咗測默次數, 阿細今年唔會有咁既轉變, 雖然無話分數好咗好多, 但其他各方面既表現都明顯好咗。最明顯係, 之前D英文字好似打風咁, 老師俾佢考試分75分, 但今年D字寫得好靚, 因為老師讚佢。噚日爸爸叫佢食飯前快快趣趣寫埋份penmanship功課, 佢居然唔制, 話要慢慢寫, 寫靚D, 因為上次penmanship攞咗史無前例既A+ 細路仔其實真係好易氹。

YmOra    發表於 16-10-25 15:09

‹ 上一主題|下一主題