用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 遠近選擇?
樓主: rlccmlcl
go

遠近選擇? [複製鏈接]

回覆 rlccmlcl 的帖子

有鑑於此, 如果選校時"睇高一線", 入到高一級band學校, 如宜家是B2A成績, 好彩派入B1C學校, 但如果成績未能爬升, 到中三選熱門科目就好不容易.

dobbybabie 發表於 16-10-23 00:02
選中學,其實要睇好多嘢既,—般睇校風,學校入U率,學校既教學方式等,再有經驗的既父母會睇埋學校高中選 ...

好多謝您分享有關崇真的選科實況,咁即係唔單只夠8人開科呢個限制,同時學校亦要睇學生總成績先至俾學生讀某啲科。

升中選中學,2 間中學高中課程咁,您會點揀......? http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2935372

呢個帖我2年前求問各位網友,在這帖內有網友vincher 仔仔讀個間直資我今年亦會為女報考嘅,她仔仔中文成績已經唔係好喇,學校按成績定學生選科先後,仔仔竟然要被選擇讀中國文學。另一網友洋蔥頭媽媽嘅分享更令人感歎!

呢個帖內實在有太多網友前輩選科時的悲壯事跡,故可能我 2 年前已打晒底,故崇真嘅選科做法已係我預料之內,有晒心理準備,故我可接收的了。

dobbybabie 發表於 16-10-23 00:02
選中學,其實要睇好多嘢既,—般睇校風,學校入U率,學校既教學方式等,再有經驗的既父母會睇埋學校高中選 ...

直資:崇X,李X基,福X等,學生都係根據總成績來定學生選科。唔知匯基及培基係咪都係咁呢?其實,另外一些直資有IB及DSE課程,又咪係要總成績,成績好才可以讀IB。歸根究地,原來都係睇成績先至俾學生選科!我又多一個心理預備打底喇!

總結:求學都是求分數,原來不論你係津/官/直資學校!!

選科係津校一樣是用成績來排

引用:+本帖最後由+小時了了+於+16-10-23+08:08+

原帖由 小時了了 於 16-10-23 發表
我略略睇咗你之前關於兩間直資選科的帖子,似乎A校好的,有綱友亦講咗,你升中時往年是咁選科,但三年後有改亦唔出奇。祇是你而家了解清楚,到時唔會失咗預算,無論直資定津校,中三成績好先是王道。崇真兩個個案都恰好是細仔好frd既小學同學,同佢地媽咪亦多年好友先了解。

小時了了  明白嘅! 無論仔女定父母都好傷  發表於 16-10-24 10:12

dobbybabie 發表於 16-10-23 20:40
我略略睇咗你之前關於兩間直資選科的帖子,似乎A校好的,有綱友亦講咗,你升中時往年是咁選科,但三年後有 ...
真心感激您好寶貴嘅親身經歷分享。

原本我選直資俾阿女讀,就係諗住只要湊夠人數就可以開科,唔洗太大壓力去爭取全級名次而決定選科次序先後,我仲諗住我自已捱埋呢個星期小六呈分試就可以完全放監,中學時的學術野阿女可以自己顧自己,再唔洗我操心。唉!天下烏鴉一樣黑,話之你係直資/津校/官校,選科時都係以成績級排名來決定選科先後。唉!

引用:+本帖最後由+小時了了+於+16-10-23+08:18+

原帖由 小時了了 於 16-10-23 發表
我有朋友讀李國X,都是看成績,現在只可選2X。

小時了了 發表於 16-10-23 07:53
好多謝您分享有關崇真的選科實況,咁即係唔單只夠8人開科呢個限制,同時學校亦要睇學生總成績先至俾學生讀 ...
請問如何可以收集到心儀中學高中選科資料?因為小女都為6年級,擔心揀錯中學

引用:Quote:小時了了+發表於+16-10-23+07:53+好

原帖由 b3410 於 16-10-24 發表
請問如何可以收集到心儀中學高中選科資料?因為小女都為6年級,擔心揀錯中學
...
最簡單是到心儀中學校網看看中四有什麼科,去中學簡介會,跟老師傾下計,問下資料,順道8下這些科的成績

b3410  謝謝解答!  發表於 16-10-24 09:48

MariaTsui 發表於 16-10-24 08:34
我有朋友讀李國X,都是看成績,現在只可選2X。

唉! 香港讀書真係一場漫長戰爭......... (唔好意思, 心情有啲 down down 地, 灰灰地, 請恕我咁樣形容讀書)

小五小六要考升中呈分試 (最近我同朋友講阿女考緊小學DSE試)

中三又要考好啲成績用作爭取優先選讀心儀科目

中六又要考好DSE為爭取可以讀大學

十萬噸無奈呀!

小時了了 發表於 16-10-24 09:22
唉! 香港讀書真係一場漫長戰爭......... (唔好意思, 心情有啲 down down 地, 灰灰地, 請恕我咁樣形容讀書: ...
哇, 你咁快就down down哋? 10月咋, 快D飲返枝紅牛, 提升小宇宙, 加強腎上腺素, 唔係點頂到出年7月? 就算直資收咗, 都要頂到出年年初。加油!

little_yolky 發表於 16-10-24 10:56
哇, 你咁快就down down哋? 10月咋, 快D飲返枝紅牛, 提升小宇宙, 加強腎上腺素, 唔係點頂到出年7月? 就算直 ...

嗯..... 阿女今個星期四 (27/10) 開始考呈二, 我及阿女讀書讀到傻傻地, 呆呆地, 無咩野嘅!

老老實實, 我唔想捱到出年7月喇! 我最近不斷自我催眠同自己講:"頂硬上呀! 捱埋10月31日就捱完架啦"

如果阿女保住B1尾是旦一間直資收, 我真係會完全暫時放手, 剩返嘅小六生涯話之阿女 hea 讀, 我唔會咁谷咁博去過剩返嘅小六日子 (每晚暗無天日嘅溫書---- no la; 星期六日係圖書館獃幾粒鐘溫書---- no la. 從此以後去圖書館係好自由自在咁睇書借書, 唔係溫書呀!!!) 我反而會全力要教曉阿女點樣預習, 點樣 mark 重點, 點樣用 mind map / 魚骨圖 ... 溫書, 剩返嘅測驗及呈三佢自己試下用佢方法溫書及考試喇..... 諗呢啲唔洗我再做"元師軍師"日子, 心情即刻返晒來, 即刻好好多

wongkaka    發表於 16-10-25 12:21
shypama    發表於 16-10-24 15:29

小時了了 發表於 16-10-24 11:34
嗯..... 阿女今個星期四 (27/10) 開始考呈二, 我及阿女讀書讀到傻傻地, 呆呆地, 無咩野嘅!

老老實實, 我 ...
...........唔怪得知..........我哋學校咁多人考直資...........升中派成咁....................因為入咗直資既小朋友都hea咗

little_yolky 發表於 16-10-24 11:53
...........唔怪得知..........我哋學校咁多人考直資...........升中派成咁....................因為入咗直 ...
純個人意見及感受 (不喜勿插):
有學校收咗, 我做咩仲繼續受苦咁谷咁辛苦咁樣去學習呀! 到時我及阿女真係可以愉快學習, 無壓力下去學習, 好輕鬆咁測驗及考試喇

呈分試對我來講係惡夢, 好想快啲完, 快啲醒唔洗再面對

小時了了 發表於 16-10-24 12:05
純個人意見及感受 (不喜勿插):
有學校收咗, 我做咩仲繼續受苦咁谷咁辛苦咁樣去學習呀! 到時我及阿女真係可 ...
我都好想小朋友快啲考完呈2。就算接著還要準備面試,都好過整日溫書。

回覆 rlccmlcl 的帖子

當年考上直資後在決定註唔註冊上都有掙扎過,阿囡本身大抽獎有一間不錯的Band1中學又近屋企,半小時內便到,加上她在校名次及那間中學收錄阿囡小學學生有一定名額,最後我讓阿囡決定,佢選擇放棄能和小學同學上同一所中學的機會而揀了一間每天花兩個多小時<來回>的直資中學。雖然犧牲了睡眠時間,同時亦比一些同學缺少了温習時間,但她一點也不後悔還讀得很開心^_^

wongkaka    發表於 16-10-25 12:19
rlccmlcl  
多謝分享  發表於 16-10-25 07:56

小時了了 發表於 16-10-24 09:22
唉! 香港讀書真係一場漫長戰爭......... (唔好意思, 心情有啲 down down 地, 灰灰地, 請恕我咁樣形容讀書: ...

由小學至中學,每隔三年就需要越過一道又一道的高牆,更甚的是一道比一道高呢!

little_yolky 發表於 16-10-24 11:53
...........唔怪得知..........我哋學校咁多人考直資...........升中派成咁....................因為入咗直 ...

呢个係完全錯既学习态度~~学校升中成績不理想,皆因学习态度欠奉而不因考直資人数关係。阿女小学亦有很多同学考直資,但绝大部份人都会奮鬥到底。心态上压力少了,但不代表放軟手脚。平日就算默書不計入成績表,100分的亦彼彼皆是。

YmOra 發表於 16-10-25 11:23
由小學至中學,每隔三年就需要越過一道又一道的高牆,更甚的是一道比一道高呢!

...

又越過高山又越過谷, 忍者身體似飛機, 天空任意飛...... 阿女要學做忍者先至得喇

YmOra    發表於 16-10-25 13:23
‹ 上一主題|下一主題