用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道 vs 優才 vs 播道 vs 福小 vs 陸慶濤
樓主: Potato001
go

真道 vs 優才 vs 播道 vs 福小 vs 陸慶濤 [複製鏈接]

回覆:真道 vs 優才 vs 播道 vs 福小 vs 陸慶濤

以上五間,只報了真道和福小,幸福地一間已取錄,而另一間則有2nd in

我們沒上學術班,小孩不算一線名幼, 但英文還可以,一般平日對話都可以,考真道時ORT大約可認讀level5-6. 中文認讀在升k3暑假才買教材惡補,我自己會讀系列都只是能讀七八成,數學算單位加數都仍要數手指。有在k2下學期刻意要她練寫中英文名。
小孩都不是學術型,但較活潑開朗,醒目愛說話。

當接觸真道時,都好強烈感受到正是小孩合適的類型,因孩子抄寫弱但學習很快,也喜愛自己閱讀和將學習的東西實踐。

而福小的學習模式和語境也相當不錯,所以我們也考慮中。

但我們都預計開心的只是初小兩三年,到小三應該在學術方面也不會太簡單。

hkpapa852  註冊咗真道?  發表於 16-10-24 09:39

回覆樓主:

請教。

我小朋友而家k2,ort level 3而家仲要陪讀,而家仔仔只可以認讀簡單的英文字,喺冇上學術班的情況下,點可以教到佢自己認讀大量英文字呢?

HaYi 發表於 16-10-24 07:26
在自己的幾個家長群內, 見今年真道收的offer 的第一批學生同waiting 的較難估計,
Logos 收的就教多有HKUGA  ...

謝謝你嘅回覆呀~
其實我只想阿仔返學無咁悶,想搵啲唔太遠又多啲活動嘅學校
Logos其實已經算遠,但鍾意,所以搏下
TSL有考,出到嚟已經話有人話佢填色填得好核突,同組咁啱有朋友個女,都話佢填到出晒界同好嘈,結果真係unsuccessful
不過check WKF 2nd in時,睇到有面試日期時間真係超開心,最希望直接收,不過waiting都好大機會等到人放位,以超細b仔邨校無外補嘅條件下,考3間有一間2nd in已經算超額完成

回覆:真道 vs 優才 vs 播道 vs 福小 vs 陸慶濤

我初時都預咗陸小谷,但暫時讀咗個幾月都算輕鬆,多數返黎已做晒功課,我仔日日都有時間玩,遲啲就唔知啦。係測驗多啲,但無默書,每次測1-2課,其實多測都唔係唔好,每次範圍少溫得好輕鬆,今個星期考試,但範圍已經測過晒,即已經溫過晒。

polliebb 發表於 16-10-24 12:00
我初時都預咗陸小谷,但暫時讀咗個幾月都算輕鬆,多數返黎已做晒功課,我仔日日都有時間玩,遲啲就唔知啦。 ...
LHT既校內評估同測考係較多, 但其實如果唔介意校內排名, 只要保持全科合格便可升班同直升中學. 課程和外面官津小學分別不太, 初小英文可能比官津校還要淺, 不過一定要學一樣樂器同一定要學游水(高小要考)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 HaYi 的帖子

my observation. Got logos offers also has HKUGA, spcc , tsl , DGJS..(second).Got reject after second in got YW, SFA, TSL, GT second in.
so... that doesn't really mean anything.
Are we trying to manipulate schools offer mean something? but Thread owner is not looking for this kind of advice.

引用:Quote:polliebb+發表於+16-10-24+12:00+我

原帖由 hkpapa852 於 16-10-24 發表
LHT既校內評估同測考係較多, 但其實如果唔介意校內排名, 只要保持全科合格便可升班同直升中學. 課程和外面 ...
今年開始唔會排名次。暫時教嘅野同其他學校比真係算淺,所以暫時都仲輕鬆。

‹ 上一主題|下一主題