用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道 vs 優才 vs 播道 vs 福小 vs 陸慶濤
go

真道 vs 優才 vs 播道 vs 福小 vs 陸慶濤

家住東九龍,五間學校都近。想了解/比較一下這幾間學校,以及小朋友應在哪方面加強訓練。

背景: 小朋友現在K2, 讀村校,在班上算是比較精靈的小朋友,但學校沒有考試,只有評估,沒有成績表。很多同學都有外補,以往畢業生很少人入讀直私學校,多數讀區內津小,但也有學生考入九龍城的名校。有外補數學,已懂簡單加減數,英文K2才開始學phonics, 不會串字和認字,常看youtube, 會簡單英文對答。中文只認到少量字,普通話靠學校一星期一堂和看台灣巧虎,粵語流利,不太懂普通話。課外活動之前有學過芭蕾舞,畫畫,劍擊,游泳,攀石等,現在只學體操,當做下運動,沒有參加任何比賽/考試。星期六日都是去玩,沒有參加興趣班和補習。

性格: 熱情主動,很喜歡說話,不怕陌生人,喜歡看書但唔識字

只聽過福小的簡介會,感覺良好但擔心小朋友普通話水平不足,可能面試已過不到。

聽聞播道功課不太多,但很多科目都用英文教,怕小朋友跟不上。網上爬文說它是happy school, 成績屬band two. 朋友的小孩今年小一, 之前播道waiting, 大抽獎派位時播道有offer 但冇揀到,選擇入區內津小,好像津小還好過它。

優才只知初小在旺角,但校車7:30才上車,車程不是問題。學校的教學方針只從學校網頁看過,不太了解有何特別,好像和其他學校差不多,都是有拔尖和課外活動。只知道有offer後家長要上堂寫文章,想家長認同學校理念,這些都不是問題,但其實我不太清楚學校理念是什麼。

回覆樓主:

(字數超出上限,唯有分開寫)

真道只知11年,有IB 和DSE, 但IB 只是最後兩三年才有,好像和其他學校分別不大。有兩個朋友的小孩在該校就讀,一個是資優,已經中學了,說小學功課不多,很輕鬆,當年也是村校幼稚園入。另外一個朋友,是移民回流香港,小孩英文很好,也說很輕鬆。但網上看到有些人說因為少了一年,所以會教得快些,和朋友們的意見相反,因此很疑惑,想多了解一些。另外,今年真道在自行報名前已有結果,即是不能參加大抽獎,好像逼人破釜沉舟,對學校這個政策不太認同。

謝謝。

Potato001 發表於 16-10-21 16:20
家住東九龍,四間學校都近,不會考慮陸慶濤了,學費太貴。想了解/比較一下這四間學校,以及小朋友應在哪方 ...
陸慶濤學費太貴? 平過晒你講個四間喎!

AgapePa 發表於 16-10-21 16:24
陸慶濤學費太貴? 平過晒你講個四間喎!

謝謝通知,可能我撈亂咗蔡繼有和陸慶濤

Potato001 發表於 16-10-21 16:20
家住東九龍,四間學校都近,不會考慮陸慶濤了,學費太貴。想了解/比較一下這四間學校,以及小朋友應在哪方 ...
英文不會串字和認字,會簡單英文對答。中文只認到少量字,不太懂普通話, 沒有參加興趣班和補習

老實D講, 以今年考小一水平來説, (幾年前還可以), 應該以上四間都考唔到

回覆樓主:

優才,福小都過3K....同埋建議報名試考,同埋可參加簡介會,我想分享嘅係....我都了解過呢幾間學校,我最心儀係真道,仲自覺好適合女女,但結果係....連2nd in機會都無。如果東九龍呢幾間都有興趣不妨報考試試。

回覆樓主:

陸慶濤聽聞功課很多,成績也不錯,一分耕耘一分收穫。直屬中學的學生成績出眾,朋友做科研,和該考的高中生合作過,對他們讚賞不絕,也說校長很有遠見。

但該校小學校舍很細,而且比較殘舊,同區兩間保良局津小和它比起來,好像更吸引,一間學術好,一間課外活動多元化。

Potato001 發表於 16-10-21 16:30
謝謝通知,可能我撈亂咗蔡繼有和陸慶濤
5間全部都是直資, 有學費減免, 學校網頁有講點計,

sandypink 發表於 16-10-21 16:38
優才,福小都過3K....同埋建議報名試考,同埋可參加簡介會,我想分享嘅係....我都了解過呢幾間學校,我最心 ...

請問 "報名試考" 是什麼意思? 即是照樣報名試下得唔得? 我全部都會報,但想了解多啲,揀下邊間最適合,重點出擊。

簡介會我只報到福小,其他幾間好像要2017年才有得報,還要秒殺。公司電腦慢,我怕到時報不到。

請問你為什麼最喜歡真道呢? 可以分享一下嗎?

Potato001 發表於 16-10-21 16:38
陸慶濤聽聞功課很多,成績在這幾間直資小學中排名最高,一分耕耘一分收穫。直屬中學的學生成績出眾,朋友做 ...
我諗無咩人會認同你, 陸慶濤是這幾間直資小學中排名最高.

回覆:真道 vs 優才 vs 播道 vs 福小 vs 陸慶濤

樓主,你以上4間,除了陸慶濤,我全部有考,我都可話你知,以現在你小朋友既程度,推算落去都唔大機會考到,但你現在只係k2,仲有時間練,中文一定要認字,冇得走雞,英文可以唔串字,但一定要識讀。。。至於程度去到邊,例子如: 姊姊帶我去公園玩耍。" "I like to play basketball." 等(一線同神校會再深啲),數學簡單加減已夠,但一定要練文字題,如,我有3粒糖,你有2粒糖,加埋幾粒糖?,仲有,禮貌,玩遊戲守規矩,能follow老師指令,都非常重要。

3hearts    發表於 16-10-21 17:25

Potato001 發表於 16-10-21 16:21
(字數超出上限,唯有分開寫)

真道只知11年,有IB 和DSE, 但IB 只是最後兩三年才有,好像和其他學校分別 ...

真道,優才1st in考學術,如以你講既水平,應入唔到

AgapePa 發表於 16-10-21 16:33
英文不會串字和認字,會簡單英文對答。中文只認到少量字,不太懂普通話, 沒有參加興趣班和補習

老實D講,  ...

我都知小朋友水平不及其他考直私的小朋友,但還有大半年時間準備,打算現在開始訓練多啲。

其實係識字重要啲還是識講重要啲?

英文和普通話兩項都弱,但好像只有福小要識較多普通話(明明簡介會時校長話不用識很多,但EK 的都話有考), 似乎訓練英文較有利?

Potato001 發表於 16-10-21 16:38
陸慶濤聽聞功課很多,成績在這幾間直資小學中排名最高,一分耕耘一分收穫。直屬中學的學生成績出眾,朋友做 ...

排名最高應該係優才福小罷

Potato001 發表於 16-10-21 16:48
我都知小朋友水平不及其他考直私的小朋友,但還有大半年時間準備,打算現在開始訓練多啲。

其實係識字重 ...

最好考到cambridge starter or mover14/15盾,半年唔係好多時間

AgapePa 發表於 16-10-21 16:45
我諗無咩人會認同你, 陸慶濤是這幾間直資小學中排名最高.

保良局馮晴在95網內排名第一,保良局黃永樹成績也不差,而且有很多課外活動,而這兩間都是津小,只是沒有直屬中學。

陸慶濤也是保良局學校,大家同一個辦學團體,感覺上既然大家都是多功課,好像讀津校抵啲。

Potato001 發表於 16-10-21 16:53
保良局馮晴在95網內排名第一,保良局黃永樹成績也不差,而且有很多課外活動,而這兩間都是津小,只是沒有 ...
95網內排名, 馮晴亦非第一, 只計津校, 最Top 是將天和黃永樹.

引用:Quote:AgapePa+發表於+16-10-21+16:45+ 我

原帖由 Potato001 於 16-10-21 發表
保良局馮晴在95網內排名第一,保良局黃永樹成績也不差,而且有很多課外活動,而這兩間都是津小,只是沒有 ...
你話陸慶濤在這幾間直資中排名最高,同馮晴黃永樹有乜關係?不如你講下點解陸慶濤排名最高的原因吧。

Potato001 發表於 16-10-21 16:53

唔明你拎津校同直資比。你不如上去陸既website 了解多D先

AgapePa 發表於 16-10-21 16:59
95網內排名, 馮晴亦非第一, 只計津校, 最Top 是將天和黃永樹.

可能我俾馮晴校長誤導咗,佢有個全港top 50 的小學排名,95網我只見到這間學校。其實 top 1 又好,top 5又好, 大家都是最好的幾間,而且排名年年不同,不用執著於排第幾。沒有最好的學校,只有最適合的學校。