用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 生於亂世,有「谷」的責任。
樓主: 宏心
go

生於亂世,有「谷」的責任。   [複製鏈接]

mcdonn 發表於 16-10-24 11:01
同意。我有個朋友因應小朋友的性格、學習取向,選擇放棄一間極受歡迎的名津,入讀一間愉快私小,打好個底 ...
多年前聽過一個Talk,主辦單位請左位放棄DGJS而選擇CKY既家長分享選校理念。多年過去,我好有興趣想知到佢宜家心中真正既感覺,會唔會同佢當初理念有好大落差,還是當初選擇正確?

3hearts  wanna know  發表於 16-10-27 13:26
3hearts  me too  發表於 16-10-27 13:26

Soundervolt 發表於 16-10-25 12:40
多年前聽過一個Talk,主辦單位請左位放棄DGJS而選擇CKY既家長分享選校理念。多年過去,我好有興趣想知到佢 ...
唔請呢D非主流選擇既人去講, 邊夠Gimmick?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Soundervolt 發表於 16-10-25 12:40
多年前聽過一個Talk,主辦單位請左位放棄DGJS而選擇CKY既家長分享選校理念。多年過去,我好有興趣想知到佢 ...

果個talk我也有看過(好似係4、5年前,某面試班補習社舉辦的)....我的睇法係兩間係不同類型的學校,跟本冇得直接比較。睇下自已需要吧。

lcyesther 發表於 16-10-25 11:39
如何計1x%定5x%,因師兄師姐成積,這是完全不公平。為了升中,自行分少的只好自保,加強學術,以作考直私、 ...
我都講咗:

一間B1%得1X%既小學, 基本上大多數家長都唔會係催谷型,

係大多數, 唔係全部.

如果真係要計, 相信一間如果升B1%有5X%既小學, 可能會有6%-7X%係屬於催谷型; 至於1X%個D學校呢? 可能只有~20%家長係催谷型.

其實問題係, 點解一定要入5X%個D學校?

如果真係咁鍾意谷, 咁眼光就放遠D, 一早去谷小朋友去學習DSE/GCE, 到時人地仲讀緊小學煩緊升中, 阿仔/女已經取得入大學資格, 包保可以見報兼光宗耀祖添!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 16-10-24 12:32
咁我地又好難完全否定係唔同學校成長,會有唔同既學術水平喎,若假設係同一資源同一教學模式同一師資質數, ...

某學生可能喺A校同喺B校成長會有唔同效果,我又認同喎!

我認為大部分一線津校收生程度應該差不多相等,點解升中band 1率有啲有70%, 有啲只有4x-5x%, 我覺得係老師的要求同朋輩的影響唔同,慢慢塑造唔同程度的學生。

不過又唔好麻目抽入名津,否則入到讀唔掂,面對老師「離哂地」的要求,只會有無力感同挫敗感。

hha 發表於 16-10-25 13:29
某學生可能喺A校同喺B校成長會有唔同效果,我又認同喎!

我認為大部分一線津校收生程度應該差不多相等, ...
其實話學校無影響, 什麼是"金子就會發光", 係無面對事實....
即係港隊去同北京隊集訓, 都可能游快幾秒...

絕大部份人都係傾向跟大隊...

但我唔太同意全係家長既發功... 應該話調動細路自主學習先係至關重要!

回覆 retriever 的帖子

其實學習只是學校一部分,學習方法,教學方法,學校是拔尖,還是補底,還是有教無類。學校,老師處理問題的態度,方法?同學,也就是朋輩,都是一個重要因素。周圍啲小朋友合不合群,對待學習,興趣愛好,朋友的態度等等。再有就是家長,大家理念,價值觀念接近,家長之間的互相support也很重要。

我覺得揀直私,其實就係因為這些可以揀。只用谷唔谷來分類,太過簡單。

所以家長為小朋友揀學校,除咗成績,都要考慮埋辦學理念這幾個字。雖然講到好似好抽象,不過認真瀏覽學校網頁,讀一下辦學背景,歷史,vision mission,都有幫助 。還可以參考學校放出來的相,是哪一類?
學校show出來的獎項,也可以瞭解一些學校的取向。

再去學校參觀一下,見識下啲小朋友,家長老師,feel 下夾唔夾。有時去interview其實都是一個見識下學校的機會。

家長做多一些,可以減少一些錯配的機會

b3410 發表於 16-10-25 14:28

其實學習只是學校一部分,學習方法,教學方法,學校是拔尖,還是補底,還是有教無 ...
個人意見:

所以家長為小朋友揀學校,除咗成績,都要考慮埋辦學理念這幾個字。雖然講到好似好抽象,不過認真瀏覽學校網頁,讀一下辦學背景,歷史,vision mission,都有幫助 。

呢D真係只可以參考, 同樣既辦學理念, 唔同學校都有唔同演繹

還可以參考學校放出來的相,是哪一類?
學校show出來的獎項,也可以瞭解一些學校的取向。

呢D反而有用, 如果學校不停只show課外活動, 即係話學校好著重呢D

再去學校參觀一下,見識下啲小朋友,家長老師,feel 下夾唔夾。

呢樣係有用, 不過唔好係官方指定時間去參觀, 因為到時可能只會見到假象, 未必見到真相.

very_excited  你咁講, 係未反而歷史較悠久學校才較有証明?  發表於 16-10-25 17:25

hkpapa852 發表於 16-10-25 14:34
個人意見:

所以家長為小朋友揀學校,除咗成績,都要考慮埋辦學理念這幾個字。雖然講到好似好抽象,不過認 ...

Absolutely agree. 曾參觀過一間"happy school",但行完、睇完功課及展覽、同埋學生老師傾完,感覺是校長很成功包裝間學校,但深入去傾、去望係兩回事,所以我把這學校從打算考的學校list剔除。其實學校沒有不妥,marketing-wise 好成功,我仍會鼓勵無打底的朋友考下,只是跟我理念不同,咁可以考少間。

hkpapa852  其實妳應該唔需帶小朋友去考學校了吧? 自行基本上應該入得番妳母校啦!  發表於 16-10-25 15:02

b3410 發表於 16-10-25 14:28

其實學習只是學校一部分,學習方法,教學方法,學校是拔尖,還是補底,還是有教無 ...
同意...
但講辦學理念, 有幾間信得過?

先唔講成績咁俗...而家既直資, 除左幾間老牌名校變身直資, 無幾多間有多年TRACK RECORD...

老實講句, 而家好多新派直資都受家長壓力, 幾多辦學理念變質?

制度使然, 成績唔出, 家長唔來, 資助亦跟家長而飛走...

事實係只有傳統直資名校, 先有叫座力向家長SAY NO, 我行我素...

meowymeowy 發表於 16-10-25 14:46
Absolutely agree. 曾參觀過一間"happy school",但行完、睇完功課及展覽、同埋學生老師傾完,感覺是校長 ...
可唔可以透露係邊間?
功德無量!

very_excited  排隊想知  發表於 16-10-25 17:24

retriever 發表於 16-10-25 14:48
同意...
但講辦學理念, 有幾間信得過?
我會認為, 著重"戶客服務"既人, 其實係想辦一間公司多過一間學校

meowymeowy 發表於 16-10-25 14:46
Absolutely agree. 曾參觀過一間"happy school",但行完、睇完功課及展覽、同埋學生老師傾完,感覺是校長 ...

我都去過一間類似咁既学校

hkpapa852 發表於 16-10-25 14:34
個人意見:

所以家長為小朋友揀學校,除咗成績,都要考慮埋辦學理念這幾個字。雖然講到好似好抽象,不過認 ...

我啱唔代表佢一定啱,點都要做下功課,睇下邊間適合佢,至少佢都會考下爸爸的母校,因為佢都多同學入到。

hkpapa852  無得回覆點評嫁!  發表於 16-10-25 17:13

好認同, 有時好多學校係你報我又報, 但係未真係知為咩呢?另外, 所謂happy school, 係睇落happy, 定讀落happy 又未可知

retriever 發表於 16-10-25 14:51
可唔可以透露係邊間?
功德無量!

唔公開了,這只是我個人觀感,請留意,每個人把呎唔同。有心報任何學校,除了看website,我建議親身去睇下,同不同學生、家長、老師傾下,有朋友經歷更好。我係由幾年前已周圍做research,因為是陪伴孩子6年,甚至12年的地方。
另外有一間我本來無興趣的學校,但因為認識唔多,就親身去理解下,去完好impressed,但純粹個人觀感,大家應該會有唔同體會。

hkpapa852 發表於 16-10-25 14:54
我會認為, 著重"戶客服務"既人, 其實係想辦一間公司多過一間學校

數據王你咁評價,唔係咁恰當。

正如你講昇中入U係家長不能不面對的現實,學校資助,營運經費亦係直資學校不能不面對的生存問題。

新派直資最需要的,是一位辦學理念簡單化,repackage到家長會buy in及堅持跟隨的校長。

環顧香港直資,相信無人比卡通校長做得更好,更有個人魅力!

好實講,以yw既百年基業。。。 為避免護法煩擾,都係小心講野 ...

最需要卡通校長這裡魅力領導,應該係logos.佢地其實辦得唔錯,但評價兩極,在讀亦有唔少人走飛,情況值得正視!

retriever 發表於 16-10-25 14:13
其實話學校無影響, 什麼是"金子就會發光", 係無面對事實....
即係港隊去同北京隊集訓, 都可能游快幾秒...

非常同意,學校及家長兩邊相輔相承先得!

retriever 發表於 16-10-26 07:18

數據王你咁評價,唔係咁恰當。
似乎你唔明白咩係"重視客戶服務"

簡單一點, 係收錢既學校, 家長就係學校既客戶, 重視客戶服務, 即係學校重視家長訴求, 再盡量滿足

一間學校重視家要訴求唔係唔好, 但太過火就.... 好似如某些家長投訴學校功課太少, 學校馬上加番多D功課, 投訴課程淺, 又即刻加深課程, 投訴小食部唔應該賣某D食物, 那些食物從此在小食部被消失.....

久而久之, 學校當初所講既偉大理念, 就會因為客戶服務而變得不論不類.

hkpapa852 發表於 16-10-26 08:51
似乎你唔明白咩係"重視客戶服務"

簡單一點, 係收錢既學校, 家長就係學校既客戶, 重視客戶服務, 即係學校重 ...

十分同意
‹ 上一主題|下一主題