用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 報左5間直私全部失敗,仔好失落
樓主: philosnow81
go

報左5間直私全部失敗,仔好失落   [複製鏈接]

day_bo 發表於 16-10-29 13:23
其實當初自己失策沒了解清楚那學校自行就揀了,其實那校在自己區屬2線,但那校網比外面校網普遍程度差,所 ...
哦,應該稱係3線津校。

呢個遊戲係考驗家長多於小朋友!今日,我連一間似係比較易入嘅學校都reject我家公子!心情真係好差,主要係覺得自己個仔都唔係咁差啫?不過回想我媽咪同我講我以前一間小一都考唔到,但小二開始開竅做優異生,而家叫做係專業人士。我果陣都唔係K3發圍啦,我個仔同我一樣啫!所以小朋友真係有自己嘅schedule,我諗最重要係小朋友知我地係相信佢地有能力!大家加油!

shui_sum  well said  發表於 16-11-1 10:20

wigg 發表於 16-10-29 14:30
呢個遊戲係考驗家長多於小朋友!今日,我連一間似係比較易入嘅學校都reject我家公子!心情真係好差,主要係 ...

非常勵志。其實識不少人係初小,高小,初中,高中甚至大學才開竅,特別男孩子。努力努力!

philosnow81 發表於 16-10-21 09:36
從真道開始,到陳守仁,聖方濟各,英華等等,小朋友全部冇second in。今日早晨,我一次性將所有結果話仔仔 ...

點解要一次性將所有結果話仔仔知??你好過份!

呢個局面,無論你後面點安慰都已經係等於一個責備!

我唔懷疑你小朋友既能力,可能只係未適合。但你既方式好殘忍!

我唔會同小朋友講得定唔得, 佢知道又點 ?

hamsubbb 發表於 16-10-31 13:17
我唔會同小朋友講得定唔得, 佢知道又點 ?
如果學校都有小朋友去考, 其餘同學都知結果但自己唔知, 你估佢會點諗?

唔好睇少小朋友既智慧, 好多時大人只係"自以為"自己好聰明

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:hamsubbb+發表於+16-10-31+13:17+我

原帖由 hkpapa852 於 16-10-31 發表
如果學校都有小朋友去考, 其餘同學都知結果但自己唔知, 你估佢會點諗?

唔好睇少小朋友既智慧, 好多時大人 ...
佢無同其他同學講呢D 啦,考咗邊間都唔記得啦。

我小朋友都無起學校講面試既話題,同學間亦沒有提及,常常將面試掛起嘴邊既只是大人

引用:Quote:hamsubbb+發表於+16-10-31+13:17+我

原帖由 hkpapa852 於 16-10-31 發表

非常認同, 小朋友問得你有冇offer, 代表佢係認真及著緊的, 呢啲小朋友好多時都會同同學講有冇offer

kkqueendom 發表於 16-10-31 17:16
我小朋友都無起學校講面試既話題,同學間亦沒有提及,常常將面試掛起嘴邊既只是大人 ...

Agree. 小朋友邊識分名唔名校?

Felix223 發表於 16-10-31 20:50
考完都好快唔記得左啦...仲講識問番成功與否
我甚或懐疑我小朋友當年知唔知面試為乜...乜叫升小學
咪又係家長經常提住...先令佢地難以忘懷

我個仔好多間都唔收,話俾佢知佢不單止無唔開心,仲好happy咁四維同人講。

我個仔其實都係一般貨色,唔夠其他小朋友聰明,講野又唔叻。

無直資收都無辦法,唔會無書讀既,抽獎可能抽到好學校呢!

我個仔幾中意interview,對於佢來講,根本好似係去玩游戲。

hkpapa852 發表於 16-10-31 13:31

睇邊間幼稚園。有d幼稚園唔係咁多人考直有,低調好多,有d名幼某校面試,老師會講佢地去左邊,結果細路都會相互講。

Felix223 發表於 16-10-31 20:50

一個大人提,佢細路d同學都可能提。本來可能係大人鼓勵細路既說話。有人最後一間開獎私校得左。細路就在kg話自己入左名校。結果佢d buddies都番屋企問呀媽自己果間係咪。
‹ 上一主題|下一主題