用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 好沮喪,點解咁奇怪?
go

好沮喪,點解咁奇怪? [複製鏈接]

囝囝就快兩歳,見少見的人會大喊,表現得好驚,要warm up 成半小時以上加比零食才可以有交流,日日見嘅人唔怕,有眼神接觸!返pg正常表現!响lift 見陌生人會先望一望,然後低頭,之後又望人,然後出lift 會跟陌生人say bye bye!
會手指指,言語表達ok, 進食ok!
看似社交焦慮症?
   0    0    0    0

mcbb13 發表於 16-10-20 22:31
囝囝就快兩歳,見少見的人會大喊,表現得好驚,要warm up 成半小時以上加比零食才可以有交流,日日見嘅人唔 ...

少見人,有冇日日落公園玩?

囝囝就快兩歳,見少見的人會大喊,表現得好驚,要warm up 成半小時以上加比零食才可以有交流,日日見嘅人唔 ...

circlebb716 發表於 16-10-22 17:37

已經日日落公園,不過係姐姐帶!佢好鍾意出街,只係唔鍾意陌生人!(emoji)

mcbb13 發表於 16-10-22 21:15
已經日日落公園,不過係姐姐帶!佢好鍾意出街,只係唔鍾意陌生人!(emoji)
...

可能比較慢熱,有懷疑可以帶佢返健康院,同姑娘講!

引用:囝囝就快兩歳,見少見的人會大喊,表現得好

原帖由 mcbb13 於 16-10-20 發表
好正常社交表現。有人性格外向,有人性格內向,又唔係完全唔願意接觸其他人。
如果擔心下次去健康院檢查可以向姑娘查詢。

我仔同你一樣,不過佢言語delay, 佢每次見我d 朋友,佢會抱實我及閉眼,而且想走,要1小時以上佢才敢望吓人,我會同佢去評估

mo515 發表於 16-10-23 18:11
我仔同你一樣,不過佢言語delay, 佢每次見我d 朋友,佢會抱實我及閉眼,而且想走,要1小時以上佢才敢望吓 ...

你囝仔几大呀?言語delay 的情況?可否交流下!

mcbb13 發表於 16-10-23 18:33
你囝仔几大呀?言語delay 的情況?可否交流下!

我仔26個月,言語只有1歲,剛開始上緊言語治療

我個曾經有D類似,驚人,言語同四肢各樣亦比同齡渣D,
有懷疑過有咩唔妥,
但慢慢一路落來
對人方面慢慢有進步左,
講野雖然渣,但識同明嘅生字都好多,
慢慢仲開始自己組合,
雖然比人遲,但有慢慢進步,
我覺得你可以教佢,同自己都要同人有交流,
因為佢未識點social,
我未有小朋友前自己都會同看更打招呼,
而家帶住小朋友更連唔識嘅人同都可以打開話題,
傾到真係分頭行先byebye,
例如搭打招呼後,可以教佢講埋早晨,
人地通常會對佢微笑,佢感受到善意都好事,
好多人例如會問佢幾歲之類,
教佢自己答,佢唔開聲你做個手勢2,人地就會自問自答話,哦2歲呀返學未呀等等,你要協助佢點應對,
跟住出左先回頭bye bye,我個都係咁,人地响裡面多數會應佢架,唔怕

babemi 發表於 16-10-25 01:55
我個曾經有D類似,驚人,言語同四肢各樣亦比同齡渣D,
有懷疑過有咩唔妥,
但慢慢一路落來

非常感謝您的回答,我都相信是時間及教導是可以幫助他渡過這個階段!但有時當他很怕陌生人的時候,真係好擔心,我會再多觀察及幫他!一齊加油!

mcbb13 發表於 16-10-25 14:01
非常感謝您的回答,我都相信是時間及教導是可以幫助他渡過這個階段!但有時當他很怕陌生人的時候,真係好 ...
我並不是有這方面知識,但同你一樣都係咁擔心,但見佢慢慢地少少咁有進步
‹ 上一主題|下一主題