用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 向有關受影響之"其他家長"說聲抱歉 ...
樓主: 晞晞爸b
go

向有關受影響之"其他家長"說聲抱歉  

真係厚過厚多士

醒目開學勳章 王國長老

請留意, 版主處理版務, 對事不對人, 任何人對他人惡意評撃, 一律屏閉, 嚴重會出警告牌, 多謝合作

Charlotte_mom 發表於 16-10-20 21:34
請留意, 版主處理版務, 對事不對人, 任何人對他人惡意評撃, 一律屏閉, 嚴重會出警告牌, 多謝合作 ...
謝謝版主提醒。
存感恩的心

晞晞爸b 發表於 16-10-20 10:29
自問本人一向循規蹈矩...在EK這麼多年...亦沒試過與人發生衝突
過往本人只知道將自己小孩找學校之經驗與其 ...

我諗⋯
晞爸應該未浦過Bk,唔係ge話仲炆
之前某人d po簡直洗版
真係去到邊都見到佢

不過,網上嘅嘢睇睇就算,認真便輸了

回覆樓主:

其實基本版規第 1 條和第 13 條,不能適用嗎?

回覆:向有關受影響之"其他家長"說聲抱歉

如果一個人重複開帖,而啲帖又不斷有人回應,咁即係啲帖對其他人都有意義,如果啲帖係無可讀性,自然無人理,好快沉底啦。

由pn開始睇樓主分享,非常實用,支持樓主繼續無私分享

晞晞爸b  謝謝  發表於 16-10-21 14:28

晞晞爸b 發表於 16-10-20 10:29
自問本人一向循規蹈矩...在EK這麼多年...亦沒試過與人發生衝突
過往本人只知道將自己小孩找學校之經驗與其 ...

我已覺得某家長好煩, 所以都唔理

但有時會中伏

同埋就算無人留言, 佢都會自己留言, 請加油請自重呢啲

本來我來EK係搵PN資料 (係BK有JM介紹) 諗住順便睇埋升小一 (我進取咗了) 成日見到寫心情日記咁,搞到我真係想搵資料都唔得, 真心覺好煩

同埋我覺得係有分身, 純感覺咋

回覆樓主:

尼個forum 算好了,其實熱門嘅forums 好多五毛黨和精神分裂人士,攪到本來係好像一個和平嘅小漁村,發展成金融大都會,多咗好多人來,版主一定歡迎佢哋,因為人多就代表有收入,但版主控制唔到邊個係正常人先可以進入,所以我哋只有包容佢哋嘅行為,我有我討論,你有你講,啱聽就答你,唔啱可以唔理佢,出面啲熱門討論區,經常有人玩洗版,針對性將某啲唔啱聽嘅冚到幾版之後,但唔見係EK出現,EK尼度算好好啦。

回覆樓主:

........

我在BK/EK剛剛十年,網友出出入入,都見到不斷的改變,好還是壞,各自表達!

我見多位家長説對事不對人,好似咁就站在道德高地討論,想立於不敗之地,我想挿一挿口。

我可能令大家失望,因為我在此蒲的時候,我對事又對人,點解呢!?

我事實上頗選擇性看帖及回帖,因為不熟的學校我多數不回,除非個別學校我有興趣,例如XXX vs YYY,我會選擇性去看,較少回帖及表達意見,原因很簡單,只有一個孩子,讀一間小學,一間中學,除非申請時考慮過,我最多是幾間學校,不然就好難評論比較。通常這種帖以訛傳訛及偏颇性較多,可讀性越來越低,看看有幾誇張就好。在這種情況下,我是對題/事不對人。

但題目更好,但討論質素亦十分重要,箇中涉及樓主及參與者的質素及互動,選擇性不回不看某些人的帖,已經是對人不對帖,就算如此,有何問題。別人有言論自由,但我亦有拒絕接受言論的自由,我肯定有權過濾噪音,這是我的自由,亦是大家的自由,為何俾人牽住鼻走!

就算在同一帖內的討論及回應,我都是選舉性回應的,因為部分網友以前交過手,我可能一句不回,另一些小家子氣的不敢回覆誰人的帖,我亦不會對號入座,太自視清高,聰明,愚蠢,都不回; 某些語氣亦不看不回。肯定是對人又對事,有何不可?我亦有自由,吹咩

我曾經要求超級版主增加選項,不看某樓主的帖,大家都估到答案,我會將你的意見交給系統的同事瞭解及討論,當然肯定石沈大海!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

另一方面,大家是否有利用「舉報」的按鈕,將重複的帖告知版主處理!

當然部分版主執法較鬆,會幫涉事者解說,上次是三個月前,不算重複!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Felix223 發表於 16-10-20 20:07
正如hkpapa 所說大時代丁蟹角色,丁蟹真的永遠唔會覺得自己有錯?!
...

舊年又呢段時間又係有位丁蟹係度攪到滿城風雨,永遠自我感覺良好,眾人皆醉我獨醒咁。

WaWa_fish  佢又出膠post la...   發表於 16-10-22 10:56