用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 [個人分享] 哥哥與我
go

[個人分享] 哥哥與我

delete

回覆:[個人分享] 哥哥與我

多謝分享
哥哥現在好嗎?

回覆 肥豬媽媽叻 的帖子

還安好,只是身體比不吃藥時明顯差了。

回覆:1998Ruby1998 的帖子

令人心酸。。。

1998Ruby1998 發表於 16-10-20 08:18
http://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=2128377&do=blog&quickforward=1&id=66717
偶爾聽起王 ...

看到我眼濕濕,上當年冇咁多支援,你地同哥哥都受好多苦⋯雖然現在咁大個已無法改變,但你哥都好幸運有你呢個妹!

1998Ruby1998 發表於 16-10-20 08:18
http://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=2128377&do=blog&quickforward=1&id=66717
偶爾聽起王 ...

珍惜時光

回覆:1998Ruby1998 的帖子

祝你快樂!
體諒哥哥。
他不是故意讓你難過的。

回覆樓主:

這也是我諗近的問題。
我兒是a仔,究竟仲要唔要第二個?
會否令細的都同樣受苦?

回覆 zeta_leung 的帖子

呢個我地身為外人,就唔可以畀太多意見,不過細果陣真係唔明,都覺得唔公平,覺得點解要遷就照顧阿哥/父母逼我咁早熟。阿細都因為係父母唯一希望所以父母好容易投放 100% 壓力同資源,有時候如果阿細學業成績唔好,會好容易情緒波動。仲有就係,生女先穩陣,女仔有 A 仔基因機率比較少,呢個係醫生講。

至於幾時先會明白事理,要睇父母點教。不過到咁上下年紀(中學果陣)就開始明白。

1998Ruby1998 發表於 17-3-8 20:14
回覆 zeta_leung 的帖子

呢個我地身為外人,就唔可以畀太多意見,不過細果陣真係唔明,都覺得唔公平,覺得 ...

但如果女都中左,真係會嚴重過仔:

zeta_leung 發表於 17-3-8 19:43
這也是我諗近的問題。
我兒是a仔,究竟仲要唔要第二個?
會否令細的都同樣受苦?

其實最重要係,如果下一個都係咁,妳地接受得到嗎?我自問無呢個勇氣,我都考慮要不要生多個

照顧A仔既路真係好難行,祝福你同哥哥!

謝謝你的分享。請唔好怪你父母,我相信,他們已經盡了力。我大仔成日問點解我成日錫細佬唔錫他.... 你的討論,帶給我很大的感慨。

回覆 farm712 的帖子

依家大個就明白事理,就唔怪,但係細個因為好多野都唔明,只係睇到父母對自己嘅關注減少,同埋依家學校同學好多都係獨生子女,佢地父母感情 100% 投入佢地到,會好容易顯得自己好似冇人錫。學校親子旅行唔去得,生日派對唔搞得,想邀請同學仔去屋企玩都唔得。
不過我父母真係盡曬力,如果唔係阿哥,我一定冇得去外國讀書,都冇咁多資源供給。

自己一個係餐廳食野,睇完你的帖,我感動得哭了出來!!祝福樓主的哥哥平安!!你是一個好乖巧的妹妹,比心樹機讀書

偶爾聽起王 ...

回覆樓主:

欣賞你的堅強