用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 報左1x間直私,到而家一間offer 都冇(什至waiting 都冇 ...
樓主: msyoyolam
go

報左1x間直私,到而家一間offer 都冇(什至waiting 都冇)   [複製鏈接]

引用:無意中見到朋友個朋友嘅+Facebook..+果仔已

原帖由 Danrice 於 16-10-20 發表
無意中見到朋友個朋友嘅 Facebook.. 果仔已經有幾間 offer, 好多間 2nd in (e.g. TSL, St Paul Co-ed, 港同 ...
有D人有勁多offers係有原因⋯喺香港真係有好多好多父母付出大量心血時間金錢去栽培小朋友。淨係EK都時不時見有k3小朋友考flyer,樂器5級以上,運動有獎etc....眼見現實中唔少父母都係咁,只不過好多好低調冇公開分享出來。就身邊所見,呢D小朋友通常係成熟生性型,自動自覺有禮守規愛閱讀。如果我係學校,都會優先想收佢啦⋯

retriever  but really not necessary to do that much for getting offers from good schools  發表於 16-10-20 12:56
Danrice  係, 對比自己果件, 真係比死人   發表於 16-10-20 11:02

keep-calm 發表於 16-10-20 10:44
有D人有勁多offers係有原因⋯喺香港真係有好多好多父母付出大量心血時間金錢去栽培小朋友。淨係EK都時不時 ...

考小一的小朋友, 學術分野可以好大

IICHENG 發表於 16-10-19 17:37
但如果自己住個區冇神校,點算?

其實點解一定要讀神校呢?

選一間合符家長期望 (當然不能太離地) , 升中表現不太差, 然後努力保持係B1個批就夠了.

日後有幾何有人問你讀邊間小學? (除非日後誇張到有人結婚前都已諗定要搵名校畢業生擺世襲分)

世上沒有一間必須要讀既學校. 對小朋友最重要和影響最大的老師, 其實早已安排了, 讀邊間小學/中學/大學, 只是一個一起努力既過程.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-10-20 12:00

選一間合符家長期望 (當然不能太離地) , 升中表現不太差, 然後努力保持係B1個批 ...
我想倒轉問,全港有幾多人入唔到神校呀??佢地條路係咪會因此行得特別辛苦呢??樓上既家長門,放鬆啲啦....

Chirley    發表於 16-10-20 14:22

hkpapa852 發表於 16-10-20 10:00
真係沒有最怪獸, 只有更怪獸.....

6歳考到Flyer, 可想而知小朋友係幾可憐了......

其實我成日有個疑問,究竟呢d小朋友咩構造?可以谷到去考flyer,我小朋友一向不太谷,我做不成怪獸家長

選一間合符家長期望 (當然不能太離地) , 升中表現不太差, 然後努力保持係B1個批 ...

yes, 保持小朋友在band 1已足夠

可能有些家長對自己的小朋友超級有信心....覺得點都要試下神校先心息掛 (撇除家長的虛榮心唔講)

我自己例子:
我自己反而唔敢去得咁盡...我覺得呢個世界始終係人外有人天外有天...我又想我仔讀間好D既學校..但又不必係神校...但如果他日後讀得好辛苦..我會俾他轉校...

因為都幾矛盾..因為年紀仲係細...得6歲小朋友...始終未試過...唔知他跟唔跟到..或是適不適應...有些小朋友係唔谷得...有些谷得...所以我覺得要試要睇多一兩年(小一至小三)...如果跟到就OK..但如果跟得好吃力....不如放棄神校轉出來讀其他非神校...唔想小朋友咁大壓力(驚他做傻事...)

如果有咁幸運抽入神校既話我唔會俾我仔試...因為我都係唔夠膽去報神校 (我自行都無報喇星/華隱/神周)
我驚我自己頂唔順D神校家長個個勾心鬥角..不斷暗中較勁校外補習死谷爛谷...我又驚自己日久之後變成同類人...(如有得罪神校家長..講聲SORRY先)
我只夠膽試軒軒算喇 (希望不會太離地)

存感恩的心

Danrice 發表於 16-10-20 09:44
無意中見到朋友個朋友嘅 Facebook.. 果仔已經有幾間 offer, 好多間 2nd in (e.g. TSL, St Paul Co-ed, 港同 ...

一分耕耘一分收穫

晞晞爸b 發表於 16-10-20 12:25
可能有些家長對自己的小朋友超級有信心....覺得點都要試下神校先心息掛 (撇除家長的虛榮心唔講)
家長個個勾心鬥角..不斷暗中較勁校外補習死谷爛谷

其實好多學校都有, 主要睇家長心態.

朋友兒子係間二線一條龍直資中學讀書, 成績中游, 全班同學都當係朋友, 除咗一個次次考試都全級頭5名既同學. 有次我問佢點解, 佢話:

呀XXX, 佢話佢阿媽教佢, 唔好同D成績差過自既同學一齊, 會影衰自己. 所以次次請佢一齊玩都唔理我

咁我成績差過佢咁多, 無謂影衰人, 同其它想一齊衰既人玩算啦!

Chirley  個家長真係好有問題  發表於 16-10-20 14:24
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:Danrice+發表於+16-10-20+09:44+無意

原帖由 hkpapa852 於 16-10-20 發表
真係沒有最怪獸, 只有更怪獸.....

6歳考到Flyer, 可想而知小朋友係幾可憐了......
哈哈,我大概知邊個,人地紅人黎,fb set public,歡迎任睇。。。人地個小朋友好happy架,會去郊外會去主題公園架。。。人地都有擺埋上fb架,我都真心比個服字佢!

Mrs.Luckycat  我都想見識下, 可否PM佢facebook比我, thanks  發表於 16-10-20 16:31
kfcbbs  我都想見識下, 可否PM佢facebook比我, THX!  發表於 16-10-20 15:17
vbeiit  雖然我完全不認同... 但我都想睇下佢fb,可否PM埋我? thanks.  發表於 16-10-20 14:54
lingan  邊個黎架?可否PM我? thanks.  發表於 16-10-20 14:19
Danrice  really, 見 friend like jor 先8卦去睇, 但真心佩服 ~~  發表於 16-10-20 12:42

HK-MAN 發表於 16-10-20 12:08
我想倒轉問,全港有幾多人入唔到神校呀??佢地條路係咪會因此行得特別辛苦呢??樓上既家長門,放鬆啲啦....
...
i think if it is not the kid but the parents did that bit of effort to get offers from elite schools.. then it would be hard for the kid to get along with the study life in the school.

hkpapa852 發表於 16-10-20 12:33

"呀XXX, 佢話佢阿媽教佢, 唔好同D成績差過自既同學一齊, 會影衰自己."

same for competitive aided schools.

Danrice 發表於 16-10-20 09:44
換個角度諗,第時自己既小朋友可能响大學同佢做同學呢?殊途同歸。

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-10-20+12:24+

原帖由 hkpapa852 於 16-10-20 發表
但事實讀神校條路又真係直D㗎喎,當然都係先評估吓自己小朋友能力,再捕捉機會~~~

happynewyear16 發表於 16-10-20 12:16
其實我成日有個疑問,究竟呢d小朋友咩構造?可以谷到去考flyer,我小朋友一向不太谷,我做不成怪獸家長
...

真正叻嘅小朋友係唔需要谷架!一學就識、一點就明!

Chirley    發表於 16-10-20 14:26
kkqueendom  這就是天資  發表於 16-10-20 13:29
juneforgbb    發表於 16-10-20 13:17

you are not alone,
我都係一樣, 其實係灰心的,
安慰自己, 唔會無學校讀,可能俾我大抽獎抽到好學校呢?
向前看, 上天會替我地安排最適合的學校給我們的小朋友

引用:Quote:happynewyear16+發表於+16-10-20+12:

原帖由 hha 於 16-10-20 發表
真正叻嘅小朋友係唔需要谷架!一學就識、一點就明!
明 係要睇自己心態,係某D小學,企係某D位置,咪又係大部份家長仍然一分都不能少,為名譽而戰,唔參與係要把持得夠穩

hkpapa852 發表於 16-10-20 12:33

小學生已經識勾心鬥角?

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-10-20+12:33+

原帖由 大頭旻 於 16-10-20 發表
小學生已經識勾心鬥角?
既是朋友亦係敵人

回覆 hkpapa852 的帖子

個亞媽咁樣教仔,真係
小朋友的世界唔係、亦唔需要,咁樣運作。

Lingfung813  呢位媽咪開了whats app group去分享自已考小一成功之道……但重點是……小一仍未考完。
她又想借FB, whats    發表於 16-10-20 13:43
‹ 上一主題|下一主題