用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 報左1x間直私,到而家一間offer 都冇(什至waiting 都冇 ...
樓主: msyoyolam
go

報左1x間直私,到而家一間offer 都冇(什至waiting 都冇)   [複製鏈接]

我都係,報咗10間,已經有4間rejected,second in嘅機會都無
次次考完出嚟都話識晒,不過我反而相信可能學術唔夠,因為阿仔主動,唔怕羞,但而家咩offer都無。

Chirley    發表於 16-10-20 14:19
hppa  Add oil keep going  發表於 16-10-19 20:54

我都係,報咗10間,已經有4間rejected,second in嘅機會都無
次次考完出嚟都話識晒,不過我反而相信可能學術唔夠,因為阿仔主動,唔怕羞,但而家咩offer都無。

我個女都係,in 咗5間,全不入2nd in.  其實佢學術不錯,Cambridge 15個盾,Trinity攞distinction,就係輸怕差。
其實係咪有少量小朋友有幾個offer,大部分連2nd in都冇,要等幾個offer的小朋友放啲offer出來,其他小朋友才可補上?

hppa  Cambridge starters, movers or flyers? To be honest, starters is worthless to most schools  發表於 16-10-19 21:14

IICHENG 發表於 16-10-19 19:43
好費神呢
係,但如果入到都值得。

bobdylan 發表於 16-10-19 20:59
我個女都係,in 咗5間,全不入2nd in.  其實佢學術不錯,Cambridge 15個盾,Trinity攞distinction,就係輸怕 ...

是否會有些學校不喜歡家長太谷小朋友?又或者學術好還未夠,還要看 aptitude test 的分數?所以谷學術之餘,還要做一些關於邏輯思維/推理的練習?

Mrs.Luckycat 發表於 16-10-19 16:58
前兩天我和先生跟呀仔的英文導師閒談,他年紀頗大了,閲世亦深。他知道我們找學校的壓力,(其實主要是我 ...

KingQueenBB 發表於 16-10-19 19:13
我都想知!你地成日講二線的直私,特別係港島區。

之前有個post 講直資私小寶校,可以睇下
Hkpapa 亦提供了好多有用數據

msyoyolam 發表於 16-10-19 15:06
係未出offer ,但第一round 已out 呢.... 之後既學校仲難考.....
如果報十幾間,間間都冇2ND IN,你小朋友能力真係不及人了...認命啦!

msyoyolam 發表於 16-10-19 17:23
就係覺得佢學術中上(雖然未至於特別突出),禮貌ok,只係慢熱同怕醜d....我覺得佢deserve a better school ...

學術好,對扣門有利,好好繼續裝備!

little12 發表於 16-10-19 22:32
之前有個post 講直資私小寶校,可以睇下
Hkpapa 亦提供了好多有用數據

請問呢個post係咩名?

引用:Quote:msyoyolam+發表於+16-10-19+15:18+Se

原帖由 晞晞爸b 於 16-10-19 發表
咁你可以寫求位信嘛
或者有D學校有第2輪報名哩
我去年試過有間私小...從來無報過..之後6月頭寫信去問仲有 ...
可透露是那所學校嗎?自知我仔慢熱怕羞,現階段應該無機會,冇offer或者遲d試下求位。謝謝!

毛B 發表於 16-10-19 23:55
請問呢個post係咩名?

這個-直私有所謂的寶校嗎?

其實我想話啲所謂waiting其實都已經等於reject,我哋應該繼續努力考好餘下嘅學校,無謂再諗,佢哋覺得我哋小朋友唔適合,我哋都唔好再留戀果啲學校

回覆樓主:

考完過去左知道result就唔好再諗,應該備戰黎緊要考嘅學校。我自己都係一開始2間reject,最心儀果間無2nd in當日都好灰,但無就係無,唔好再諗同唔開心,唔好影響到小朋友..我都估唔到自己有TSL 2nd in機會,所以千祈唔好睇小自己小朋友,只係暫時未match到,加油

無意中見到朋友個朋友嘅 Facebook.. 果仔已經有幾間 offer, 好多間 2nd in (e.g. TSL, St Paul Co-ed, 港同)

果仔已經train到考 flyers, 中文已識睇和寫句子..maths learning 乘數, 功課 Exercise 自己自動自覺做, 書不離手, 阿媽 full time mum..... (Facebook post 晒出嚟)

見到原來真係有咁嘅家長一心為了 dream P1, 可以付出3年咁 train 咁谷, 都真係俾個"服"字...

相信唔少人係咁, 都會認機會係留俾有準備嘅人, 雖然本人都有準備, 但相比之下只是小巫見大巫...

所以無 offer/rejected 一定失望, 但唔代表小朋友唔叻, 係真係有太多勁人, 而往往間間學校揀嘅都係同一批勁人, 嚟嚟去去都係佢地。。。

Chirley  個小朋友仲有童年?!   發表於 16-10-20 14:20
Lingfung813  呢位媽咪太過份地催谷仔仔,本人並不同意  發表於 16-10-20 13:35
Mrs.Luckycat  well said  發表於 16-10-20 09:57

Danrice 發表於 16-10-20 09:44
無意中見到朋友個朋友嘅 Facebook.. 果仔已經有幾間 offer, 好多間 2nd in (e.g. TSL, St Paul Co-ed, 港同 ...
真係沒有最怪獸, 只有更怪獸.....

6歳考到Flyer, 可想而知小朋友係幾可憐了......

大家自己問心, 叫小朋友去考學校, 到底係為咗自己面子, 定係真係為了孩了?

Lingfung813  Agree, 呢位媽媽都幾怪獸……我也知道她仔仔星期一至五0830-1200去上"面試班   發表於 16-10-20 13:38
retriever  yes.. too crazy for sitting flyer exam at age 6  發表於 16-10-20 12:55
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Danrice 發表於 16-10-20 09:44
無意中見到朋友個朋友嘅 Facebook.. 果仔已經有幾間 offer, 好多間 2nd in (e.g. TSL, St Paul Co-ed, 港同 ...

特別係這兩年競爭實在太大了

hkpapa852 發表於 16-10-20 10:00
真係沒有最怪獸, 只有更怪獸.....

6歳考到Flyer, 可想而知小朋友係幾可憐了......

起步一定為孩子,如果唔係,都唔會咁多人問你取經,邊區好邊間好啦!

回覆 kwokbobo 的帖子

還有九龍城聖三一都有第2論IN的, 大抽獎後記住留意下一d直資/私校收生情況,  我都是第2論見有offer, 不過選擇了第2間無讀

miujoey 發表於 16-10-20 10:19
回覆 kwokbobo 的帖子

還有九龍城聖三一都有第2論IN的, 大抽獎後記住留意下一d直資/私校收生情況,  我都是 ...
是的..九龍城聖三一今年6月仲有一輪扣門(大抽獎之後..估計是有些家長抽到心儀官津而放位)
所以家長們如有興趣可以留意到時(明年6月)此學校扣門

cherryttt  大家對這間學校有咩評價? 直升中學,不過中學係唔係唔算BAND 1?  發表於 16-10-26 10:18
存感恩的心
‹ 上一主題|下一主題