用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 林大輝中學有冇人認識
樓主: lamsomei
go

林大輝中學有冇人認識 [複製鏈接]

醒目開學勳章

mickychow 發表於 16-12-15 12:27
回覆 ilovematthew 的帖子

請問你知唔知校風如何?謝!

你有無去開放日?我就覺得無特別差,但這裡好多人話這間學校的不是,不過可能很久以前不是太好,你最好在放學時間去學校附近睇下,我覺得學校有做功夫的,返學及放學須要打卡,家長可以知道子女回校及放學時間,還有要留校午飯,但我不肯定是全校還是低年級,我相信佢儘力洗底,但須要一段長時間

heiBBB 發表於 16-12-15 11:22
讀唔到書唔等於操行差。
操行好亦不等於讀書一定好。

絕對認同

醒目開學勳章

heiBBB 發表於 16-12-15 11:22
讀唔到書唔等於操行差。
操行好亦不等於讀書一定好。

認同,雖然一聽林大輝都知道讀唔到書,但起碼學校係有其他科目去發掘小朋友興趣,我係最欣賞的

http://www.edu-kingdom.com/forum ... 7%E5%A4%A7%E8%BC%9D

http://www.edu-kingdom.com/forum ... 7%E5%A4%A7%E8%BC%9D

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3195930&highlight=%E6%9E%97%E5%A4%A7%E8%BC%9D

回覆 ilovematthew 的帖子

我有去開放日呀!感覺不錯,只是不明白外間的流傳。

开放日梗係show最美一面……如果連开放日都俾人感覺差倒不如唔好开放~~

回覆 himhim0502 的帖子

認同

ilovematthew 發表於 16-12-15 18:21
你有無去開放日?我就覺得無特別差,但這裡好多人話這間學校的不是,不過可能很久以前不是太好,你最好在 ...
agree

yummivio 發表於 16-12-15 14:01
我係話呢間學校讀書唔係咁勁,希望操行可以得!
睇返你上文寫入林係讀吾到書,但依家你講呢返話,睇落又另一返話,咁得意,

回覆樓主:

其實香港有間咁嘅學校值得鼓勵。
讀到書又運動叻的有好多名校收。
讀書吾叻,運動叻的有林大輝收,幾好!

simbafelix    發表於 17-1-22 21:50
bbforever  wellsaid  發表於 17-1-21 20:07

引用:其實香港有間咁嘅學校值得鼓勵。 讀到書又

原帖由 virgokaren 於 17-01-21 發表
其實香港有間咁嘅學校值得鼓勵。
讀到書又運動叻的有好多名校收。
讀書吾叻,運動叻的有林太輝收,幾好!
無錯,起碼讀書唔叻嘅同學可以向另一專長發展,可以有目標,找到自己的方向。但係此校經常被評到一文不值,入咗好似萬劫不復咁,真的令很多中上成績又想玩運動的却步,惡性循環永遠都收不多成績不差的學生。
此外也要對在此校就讀的同學公平些,所謂的差,可能大部份只是學業成績差,並不是個人差,無可否認當中一定有操行差的人,但不能以偏概全話讀林大輝的就是差。
(有感而發,不喜勿插😅)

回覆樓主:

我覺得香港D學科太狹窄。
演藝學院得一間,中學又冇呢類培訓。
Design , IT ,都應發展。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

間間都有人唔讀書, qc都有 dsc 唔合格嘅人.
BTW, 林大輝 運動上升緊 Level.

引用:我覺得香港D學科太狹窄。 演藝學院得一間,

原帖由 virgokaren 於 17-01-24 發表
我覺得香港D學科太狹窄。
演藝學院得一間,中學又冇呢類培訓。
Design , IT ,都應發展。
可惜社會永遠覺得讀書成績好先會有出息

引用:間間都有人唔讀書,+qc都有+dsc+唔合格嘅人.

原帖由 2jkidsfather 於 17-01-24 發表
間間都有人唔讀書, qc都有 dsc 唔合格嘅人.
BTW, 林大輝 運動上升緊 Level.
認同

knt20022002 發表於 17-1-21 12:38
睇返你上文寫入林係讀吾到書,但依家你講呢返話,睇落又另一返話,咁得意, ...

其實你想點呢?我無刻意話呢間學校不是,我已經再講清楚d!你又唔同意呀?

回覆 yummivio 的帖子

better you check before what you're saying, anyway, what i think, i do not need to explain anymore.

knt20022002 發表於 17-2-24 11:40
回覆 yummivio 的帖子

better you check before what you're saying, anyway, what i think, i do not nee ...

無聊
‹ 上一主題|下一主題