用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 入讀傳統名校就是好?
go

入讀傳統名校就是好?

入讀傳統名校就是好?

我覺得這個問題並沒有絕對的答案,希望幫大家在此時此刻鬆一鬆。

https://youtu.be/riBSmGXbLaQ

小小媽咪

swmami 發表於 16-10-19 09:05
入讀傳統名校就是好?

我覺得這個問題並沒有絕對的答案,希望幫大家在此時此刻鬆一鬆。

多謝分享

回覆樓主:

内容所講嘅野十分shallow…

回覆樓主:

我喜歡佢用小塘中的大魚,但點令到大塘中的小魚變大魚呢?
名校支援是否好過一般學校?或是名校學生根本不需要支援,所以冇一般學校咁多支援?
一般學校一定易學壞?物以類聚?
名校生冇黑學生?冇人吸毒?

applebot 發表於 16-10-19 10:55
我喜歡佢用小塘中的大魚,但點令到大塘中的小魚變大魚呢?
名校支援是否好過一般學校?或是名校學生根本不 ...

呢位校長講野好叻, 不過條片基本係一條廣告.

名校重點係承傳, 價值觀, 唔係成績. 圈子關係學習氣氛可能有差, 亦有鼓勵競爭既學校, 表現一般既會被忽視

有家長認為, 只要入到名校,even 只做大塘中的小魚,都比起做小塘中的大魚好!! 坦白說,名校裡的小魚,行出黎都真係sharp D!

KingQueenBB 發表於 16-10-19 11:34
有家長認為, 只要入到名校,even 只做大塘中的小魚,都比起做小塘中的大魚好!! 坦白說,名校裡的小魚,行出 ...

睇邊間名校卦。。。

有鼓勵競爭既,細路表現一般,老師同學都睇唔起,返學頭dup dup.

某程度上我認同的,因視野不同。

但實在未必能適用於所有人身上,感覺等於問有錢人是否一定開心咁,相信有一定比沒有的好。

凡事盡力,不需強求,能力範圍內做到最好便可以,身教永遠重於言教,而家庭教育亦比學校提供的知識重要。

abby0624    發表於 16-10-19 12:31
自強不息 厚德載物

retriever 發表於 16-10-19 12:17
睇邊間名校卦。。。

有鼓勵競爭既,細路表現一般,老師同學都睇唔起,返學頭dup dup.
我估...家長鼓勵競爭多DD...亦一般係同學自己既受壓下既諗法
老師就...當然行為上有大細邊...無既就係呃你....語言上都傾向公平既

小池大魚過塘未必是做大池小魚,可能係過塘後如魚得水呢!另外,講到家長支援這方面,邊個塘嘅魚都適用㗎!

mcl203 發表於 16-10-19 12:23
我估...家長鼓勵競爭多DD...亦一般係同學自己既受壓下既諗法
老師就...當然行為上有大細邊...無既就係呃你. ...
我會認為, 一日未正式比賽過, 一日唔知自己小朋友得唔得.

成日只係諗住得或唔得而唔去試/唔嚇試, 最後對小朋友未必係一件好事.

正面嚟講, 有競爭先會激發進步既動力, 負面係擔心輸咗就失去信心.

人總有面對逆境既時候, 早D讓小朋友感受, 學習如何面對, 比起保護佢令佢唔會失敗, 更實際和令佢受用.

3hearts    發表於 16-10-19 23:13
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

片中提到的小魚,若非在大池特訓過,在小池亦未必能變大魚,不過我都同意若在大池太辛苦,勉強無幸福

MrBeast 發表於 16-10-19 13:04
片中提到的小魚,若非在大池特訓過,在小池亦未必能變大魚,不過我都同意若在大池太辛苦,勉強無幸福 ...
其實遠最緊要係, 家長一定要有Plan B, 如有需要就應盡快執行Plan B.

一日未入大池, 根本唔知佢係大池大魚定係魚毛, 入到去如果發現係魚毛仲賴死唔走, 只係害咗小朋友

如果係小池业於做大魚唔走本來無乜問題, 但只怕會夜郎自大, 做咗井底蛙. 始終大池入面有D嘢, 要親身感受先感受到.

hppa    發表於 16-10-19 13:35
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-10-19 12:45
我會認為, 一日未正式比賽過, 一日唔知自己小朋友得唔得.

成日只係諗住得或唔得而唔去試/唔嚇試, 最後對小 ...
未試過唔知可否係OK....競爭有良/惡性....良性係OK
惡性係超差....親身經歷....仲令小朋友要早於預期中面對....有好有唔好...我想佢可以耐D保持思想清純吖

此刻的我仍會傾向"大池小魚", 覺得而家的小魚在多運動之後可能會成長, 但如做"小池大魚", 在現階段會暫時因池小而得益, 但變井底蛙機會非常大, 或是畸型, 缺乏成長空間, 到真正全人類都需要游渡海泳時, 弱點才曝光, 不是很慘.

但傳統明校同其它學校之比未必是大細池, 可能是相同大小但金池同泥池的分別, 有冇需要去過一過金池, 反而有無限可能.   

MrBeast 發表於 16-10-19 13:04
片中提到的小魚,若非在大池特訓過,在小池亦未必能變大魚,不過我都同意若在大池太辛苦,勉強無幸福 ...

大池有無特訓?

其實係朋輩叻d跑快d啦。 但學校環境亦可引領競爭走向惡性定良性。

HaYi 發表於 16-10-19 13:31
此刻的我仍會傾向"大池小魚", 覺得而家的小魚在多運動之後可能會成長, 但如做"小池大魚", 在現階段會暫時因 ...

我亦認同先大池後小池,當然要醒扒,唔係好易浸死。

個人覺得:
大池大魚(喜出望外)
大池中魚(target)
大池小魚with no hard feeling ( cont)
大池小魚with hard feeling (考慮轉池)

要親身試過才知道

回覆 swmami 的帖子

多謝分享.
看了此頻道既其他育兒教學心理學.....好有得著