用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德萃 St. Hilary's Primary
樓主: LuiLuiLaw
go

德萃 St. Hilary's Primary   [複製鏈接]

hohoho888 發表於 19-5-29 10:22
是小學還是打好根基要緊

無錯

不過當然係教育入面做到某 d 經驗比學生係好

但我感覺現時香港教育太企業化同速食化......

太多教育企業家吧!

Terencema7 發表於 19-5-29 10:31
無錯

不過當然係教育入面做到某 d 經驗比學生係好

古語云: 女人錢同細路錢最易賺麻
教育=細路錢

Terencema7 發表於 19-5-29 09:43
唔怕同你講,上年我都係支持的。更覺得EK 朋友應該比機會。

但今年睇法已經唔同

其實我開始懷疑錯怪了徐校董......

依家睇返轉頭, 由成立大埔間小學開始, 徐校董同神校前校長, 似乎係入咗大埔地頭蟲既局

可能係某位係大埔區有勢力人仕, 做咗以下既安排:

1. 係大埔搵個校舍俾你開小學, 但要求小學每年向學生家長推介捐錢去自己有份嗰個乜乜慈善基金

2. 後再幫佢叫係大埔起家既漢師, 借殼俾佢開多間小學

3. 不過, 要學校同時請佢個仔同佢監管既其中一間大埔津小兩位前教職院去兩間小學做高層

相信兩間學校幾位校長有排做,老江湖即係老江湖!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hohoho888 發表於 19-5-29 10:33
古語云: 女人錢同細路錢最易賺麻
教育=細路錢
教育開支, 絕大部份都係由阿媽決定, 其實都係女人錢

MrBeast    發表於 19-7-7 07:17
hohoho888    發表於 19-5-29 10:56
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Terencema7 發表於 19-5-29 10:29
其實呢個現像都好得意,一間英文直資可以有幾千人去考,即係英小有需求

所以就造就左這類新興私校

就係政府既教育令家長無信心,所以千方百計找直資私校。現在有人睇到個市場咁大當然唔會放過,咁就做成純做生意的教育學校了。

hkpapa852 發表於 19-5-29 10:50
其實我開始懷疑錯怪了徐校董......

依家睇返轉頭, 由成立大埔間小學開始, 徐校董同神校前校長, 似乎係入 ...

始終到今日,其辦學團體背景都係比較神秘,一名運動員獨力可以經營到一間學校,到現時都係一個迷。
同埋不停有新校董加入,背後背景相信大家都好難知道!

但係希望佢地係搵錢時,都盡量維持某個教育水平,始終都仲有好多學生在內。

wong06 發表於 19-5-29 13:41
就係政府既教育令家長無信心,所以千方百計找直資私校。現在有人睇到個市場咁大當然唔會放過,咁就做成純 ...

政府外判左教育,呢個已經係現實,同醫療都一樣

Terencema7 發表於 19-5-29 15:10
始終到今日,其辦學團體背景都係比較神秘,一名運動員獨力可以經營到一間學校,到現時都係一個迷。
同埋不 ...

今日有個醫生校董賣廣告,唔清楚係咪一直都有這位校董存在!?

想不到了 發表於 19-5-29 15:37
今日有個醫生校董賣廣告,唔清楚係咪一直都有這位校董存在!?

醫生校董好似都存在左一段時間

佢眼科醫生,好似係某知名護士之子

如果學校要揀學生收,其實是無問題,但應該在Interview 是去篩選。而不是收了小朋友之後,因為要付出多一D時間或心機去教導,就叫小朋友去轉校。作為一為教育工作者/教育機構,是否應該有教無類或只少嚐試用心用力去教導小朋友先,而不是隨隨便便就要求小朋友轉校那麼不負責任。失望

VRVR 發表於 19-5-31 17:50
如果學校要揀學生收,其實是無問題,但應該在Interview 是去篩選。而不是收了小朋友之後,因為要付出多一D ...

聽講今年仲有成二千幾人去聽講座,真係祝大家好運

hkpapa852 發表於 19-5-24 12:48
1/3 B1,只適用於第一屆畢業生,因為佢第一屆畢業生既Pre-S1以經會用嚟調整下一屆既B1比例。 ...

即是只有第一屆有3成幾機會升band1,第二年第三年的都沒有這個3成幾升band1率了?

回覆樓主:

我覺得呢間學校係會谷成績的,不過搞多D活動扮開心。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

我朋友個女讀緊,唔會谷成績,但會令佢地對科目有興趣。

老實講,我認為德萃不過不失,衰在學費真心貴。
我曾經遇上過某個老師麻麻地。但亦有遇到某些老師極度有愛心,好熱情,小朋友病左兩日冇返學,打比我傾左半小時(雖然我好想收線),其後眼見該位老師的確深受小朋友喜愛。
成間學校既人都記得自己小朋友叫乜名,曾經有咩病症等等。
雖然早年行政有些少亂,但至少無煩過我,大部分功課係學校完成。
我會認為呢間學校都幾好,學術水平還可,語境非常好,學費真心貴,家長們冇乜交集,但尚算挺有禮貌。

利申:唔係打手,幼園用家

週六去完簡介會後直頭唔想去in.1. 講野空泛,只有理念少實踐細節
2.所謂happy learning似係無乜組織教學及少教師参與指導,例叫學生自主拍片學習,看到的不似是有經過敎師指導曾值的成果,這樣的project based learning在初小生來說不太合適
3.簡介會完全無問答環節,零互動
4.中學只準備學生GCSE和IB,不考DSE. 但現在的小學又不是行IB的,
5.好難講讀中途佢會否轉唔呈分,怕家長兩頭唔到岸
6.太心雄做大,無耐性,第一二間都未做到成績出來就趕開第三間
7.個課程主任,好似臨時照slide讀,只係D理念,無內容

trancypants 發表於 19-9-26 10:10
週六去完簡介會後直頭唔想去in.1. 講野空泛,只有理念少實踐細節
2.所謂happy learning似係無乜組織教學及少 ...
4.中學只準備學生GCSE和IB,不考DSE. 但現在的小學又不是行IB的,

想攪IB, 學校配套同師資要受IBO評核才可攞牌開IB課程, 到時學費應該好甘

如果中學只行GCSE和IB, 即係只可以做私校, 學費一定無EDB資助

trancypants 發表於 19-9-26 10:10
2.所謂happy learning似係無乜組織教學及少 ...

不考DSE, 小學又不是行IB, 如果轉左唔呈分, 嘩! 想跳船都跳唔到!  
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

hkpapa852 發表於 19-9-26 12:37

想攪IB, 學校配套同師資要受IBO評核才可攞 ...

thx,  好詳細

wong06 發表於 19-5-27 11:06
有人只係借基督之名去令其他人相信。

我睇哂你的留言,我舆你有十分相似的遭遇,分別在
~ 當我被要求會見向我表示我仔在校問題時, 我有確實証據証明我仔在校被其他同學欺凌,當中包括投訴我仔的同學
~ 我堅持要學校出信才退學

校長一樣當我仔係危險學生看待……

現在我正向教局反映學校處理被退學不當,有當區主任正在跟進,如你不怕用多時間交涉,請pm我一起反映,証明比並非單一事件。
‹ 上一主題|下一主題