用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德萃 St. Hilary's Primary
樓主: LuiLuiLaw
go

德萃 St. Hilary's Primary   [複製鏈接]

supermom1 發表於 19-5-26 10:39
朋友話SH幼稚園情況也一樣

幼稚園都有勸退?

sunnymama2 發表於 19-5-26 13:58
即係唔識教就踢人出校?
教育工作者都好好做!
朱校長話過由津校轉去私校原因係津校多限制,私校夠自由發揮教育理想。
唔知自由係咪講緊私校可隨意踢人出校既自由,而理想就係只教順眼學生既理想。

LinusYip 發表於 19-5-25 06:30
呢個世界只要marketing 好,
資訊唔流通,
自然會有受害者
「假、大、空」一定呃到人,電話騙案情節幾無可能,都一樣有人奉上現金。

唔知上年同早排個D未入學先興奮既家長,心情如何?
誓死追隨?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-5-26 19:28
誓死追隨?

百貨養百客,總有夾到的學生和家長

誓死追隨?

梗係仲興奮啦,踢走尐疑似問題同學,總之唔係踢佢地嘅仔女出校就冇問題!支持學校咁做添!

誓死追隨?

不如問下而家準備呈分果班點諗

回覆 LinusYip 的帖子

好像可以直升中學部

回覆 aray2 的帖子

報導說會有兩間中學

陳樹渠中學無啦啦close,但又話唔會離棄教育,懷疑........

借用非牟利地契、免地價方式攞到地方做牟利生意,政府唔理,漫延無王管,最後所有"非牟利"優惠,變晒搵大錢方法。

公共資產私相受受,垃圾機構,垃圾政府!

Felix223    發表於 19-5-27 10:38

Vanadium 發表於 19-5-26 22:13
陳樹渠中學無啦啦close,但又話唔會離棄教育,懷疑........

借用非牟利地契、免地價方式攞到地方做牟利生 ...

陳樹渠校舍地皮應該係私人土地。

https://www.hk01.com/社會新聞/315723/遭校監家族收地-陳樹渠700學生明夏遷校-教育局-非常關注

Soundervolt 發表於 19-5-26 22:25
陳樹渠校舍地皮應該係私人土地。

https://www.hk01.com/社會新聞/315723/遭校監家族收地-陳樹渠700學生明 ...
咁就要睇當年政府幾錢賣比佢或地契條款,新聞只講必定要係教育用途,即肯定批地/賣地時有規定,價錢亦相信唔係正常價。

人地當年係搞教育,今日後人就講明商業考慮係講做生意,教育變成一般生意,唔趕學生走先怪,學生都當員工咁話裁就裁吧,最緊要revenue。

學費都唔會平得去邊,陳氐後人要先掠一筆,德萃老細又掠一筆,總校長/高層又要收一筆,七除八扣....10萬8萬學費有幾多放返落學生到? 心照吧。

多謝你嘅分享,本來都想幫小朋友報呢間,睇完你分享之後真係唔敢報
希望你小朋友盡快適應新學校......

LinusYip 發表於 19-5-26 21:22
不如問下而家準備呈分果班點諗
呢種公司,奉行:誰大誰惡誰正確既方針
客户只要夠惡,仔女表現得唔好公司都可以私下幫你調整,反正其它人又唔知亦無法知。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

aray2 發表於 19-5-26 21:39
回覆 aray2 的帖子

報導說會有兩間中學

開兩間中學?
好積極搵錢吓喎!

hkpapa852 發表於 19-5-27 00:40
客户只要夠惡,仔女表現得唔好公司都可以私下幫你調整,反正其它人 ...
真係畀你睇通睇透。

順便提提新生入學記住埋堆,緊記西瓜靠大邊,唔係大群同學反你,你就又被退學架啦,得罪老師無問題,老師你有份出糧俾佢,但千萬唔可以得罪主群學生,佢地絕對可以好似特朗普玩死華為咁玩死你,叫學校要你消失。

想真可能個老師係無辜,班學生/家長可能話: 「你唔踢走個學生我就要你立即無得撈!」

Vanadium 發表於 19-5-27 01:01
真係畀你睇通睇透。

順便提提新生入學記住埋堆,緊記西瓜靠大邊,唔係大群同學反你,你就又被退學架啦,得 ...

其實wong 個案中的主群學生只是小一生,真係咁排外嗎?如果係真,我覺得匪夷所思。。。,將來升到小六,應該會形成新一種勢力,社會集團可以去學校招兵。
所以如果生得細粒又容易比人蝦的,要好好諗清楚要唔要插班了,再或者諗吓如何討好班社會集團的未來棟樑,才能生存下去。

hkpapa852 發表於 19-5-27 00:40
客户只要夠惡,仔女表現得唔好公司都可以私下幫你調整,反正其它人 ...

調整=踢走唔達標唔聽話既學生

LinusYip 發表於 19-5-27 07:33
調整=踢走唔達標唔聽話既學生
捐多D錢去個乜乜基金,私下應可調整去高D既名次。所以讀書唔會有壓力。

hkpapa852 發表於 19-5-27 00:42
開兩間中學?
好積極搵錢吓喎!

我地唔係聽人講乜,
係睇人做乜,
點做
先為真
‹ 上一主題|下一主題