用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 唔選喇小 41男仔選九官 定基華小學好
樓主: bartsimpson0317
go

唔選喇小 41男仔選九官 定基華小學好   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 16-10-19 09:27
你又擺我上枱..... 不過無所謂啦!

老實講, 如果我係41網又得個仔, 一定咁放:

請教一下hkpapa852, 41校網向43網借位,如果乙部排學校,係由第幾位開始可以揀43網可借出位的學校?

oomman0306 發表於 16-10-27 10:31
請教一下hkpapa852, 41校網向43網借位,如果乙部排學校,係由第幾位開始可以揀43網可借出位的學校?
...
請看 #5 和 #17
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ckcleung 發表於 16-10-27 04:16
回覆 劉七華 的帖子

世事往往出乎意料之外既,真係無絶對的。可能例子就只有佢地吧

某部份家長心目中对DBS及LS既学生主觀印象,除咗讀得玩得之外,会覺得佢地比較招積、懶叻、死剩把口等等……印象負面,所以難怪会令部份家長对呢两间学校卻步。

Soundervolt 發表於 16-10-27 12:37
某部份家長心目中对DBS及LS既学生主觀印象,除咗讀得玩得之外,会覺得佢地比較招積、懶叻、死剩把口等等… ...
大部份家長會選DBS或LS是不爭既事實.但亦都有部份家長因應囝囝性格,未必會選DBS或LS的.
因為經常有看學界比賽,感覺LS學生比以前樸實好多,沒有為嬴取TITLE而廣收插班體育精英,欣賞LS的轉變.

fdfk  曾有喇小體育精英升中成績不理想 , 求完 LS書院都唔收 , 結果...YW收左  發表於 16-10-28 20:14

ckcleung 發表於 16-10-27 12:56
大部份家長會選DBS或LS是不爭既事實.但亦都有部份家長因應囝囝性格,未必會選DBS或LS的.
因為經常有看學界比 ...

DBS視学術、音樂、芸術、体育等都視為平等才能,所以DBS除咗会收学術成绩好既学生之外,亦会喺任何階段俾机会某啲学術成绩未見突出而擁有其他卓越才能既学生加入DBS。但LS視学術為首要追求目標,而体芸係附助学生喺靈神上發展既方式。所以LSC講明唔会收任何LSPS或街外B3成绩既“特異功能”学生。如果小心觀察一下近年两间学校喺学界大型比賽既表現就会發觉出分別,两校通常会喺B及C grade既比賽鬥得難分難解,但到A grade比賽時DBS就会一支獨秀,因為喺LSC讀書既中五六既学生都会收韁,放低体芸上既練習,全力應付公開試,所以两校喺Horistic Education既理念實際上係有分別。

ckcleung  LS以前係有收異能而學術成績差既學生的,  發表於 16-10-27 13:41

ckcleung 發表於 16-10-27 12:56
因為經常有看學界比 ...
ckcleung  LS以前係有收異能而學術成績差既學生的,

我講既係近年學校既政策。

回覆 hkpapa852 的帖子

各位的討論分享內容都好充實ar...其實要找一間適合自己的女兒/兒子的幼稚園已經好難,何況係小學。
想請教各位,如41校網,女仔,20分(基督教),有個弟弟。可以點選? 又有什麼私校可以選?
之前已想基華,因為男女校,家姐入到,細佬唔使煩。但睇到D評論話間學校谷....因為佢依家讀緊間HAPPY 幼稚園。
歡迎及謝謝大家給予意見!!!

回覆 hkpapa852 的帖子

八卦下,想知道樓主的仔/ &女讀咩小學GA?

hkpapa852 發表於 16-10-24 18:06
20年前,可能也没有多少人認識一間叫林護紀念中學

咁我只可以話個D人對中學認識唔深

Well said , hkpapa

我年靑時讀本地大學,已經有建築系的朋友來自林護,也有很多是大埔莫壽增讀其他系

如果三間小兒可以選,我prefer  LS 讀小學,佢超正,家教會的課外活動是正到不能形容,老師有heart 教學

中學想去男拔,因為想IB, 我對DSE 中文真的好好沒有信心,也可以去出國讀書

lisa0408 發表於 16-10-23 10:31
私信你

請問可唔可以講埋比我知? (emoji)(emoji)

Bbpa 發表於 16-11-1 20:16
請問可唔可以講埋比我知? (emoji)(emoji)

Thanks a lot (emoji)(emoji)
‹ 上一主題|下一主題