用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 唔選喇小 41男仔選九官 定基華小學好
樓主: bartsimpson0317
go

唔選喇小 41男仔選九官 定基華小學好   [複製鏈接]

keep-calm 發表於 16-10-24 01:05
How about 福小、st Margaret、 英華?thanks ~
呢3間既B1學生比例, 其實應該只有英華係會較大機會好過基華B1學生比例既估計上限(40%)

St Margaret:
無呈分, 根本唔會EDB有所定義既B1學生, 所以B1%=0. 認真去評估, 呢間學校收取較多NCS, 同埋通常入得呢間小學既家長都係唔偏向對學術有好高要求, 咁平均學術成績自然會差一D

福小/福附:
中學部自從轉考DSE後, 成績長期只能維持在B2A-B1C水平, 加上部份家長都係諗住一讀12年, 心態上未必好似外間沒有中學既小學家長咁努力去谷成績, 所以較難相信呢間學校會有好高比例既B1學生

英華:
名氣的確高, 但問題係: 男校. 男生係小學階段發展較女仔遲, 普遍成績會較女生落後, 所以一間女校有機會有50%+既B1學生, 但男校要有40%+就唔係咁易.
不過, 再三分析, 以九龍灣聖若瑟參考, 呢間估計都有~40% B1學生, 咁英華應該至少同佢同級或者好佢少少, 所以估計英華有40%-4X% B1

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

咁我又唔太明白,那為何DBS(PD)和 LS也認為看高了,而YW就只能和九龍灣聖若瑟相比?

大家也是男校,加上英華書院現在好似還是未有親生仔第一屆DSE,現在還是當年所收的深水埗殺校生,這樣比較我還是有點不明白,請指教!

1617p1 發表於 16-10-24 09:23

咁我又唔太明白,那為何DBS(PD)和 LS也認為看高了,而YW就只能和九龍灣聖若瑟相 ...

英華書院現在好似還是未有親生仔第一屆DSE,現在還是當年所收的深水埗殺校生,這樣比較我還是有點不明白,請指教!

呢個係重點之一, 學生Banding分配, 係按照"前人"既Pre-S1成績, 當年小學部學生係由
深水埗殺校生考出嚟, 你認為會有幾高呢?

雖然日後會有所謂親生仔去考Pre-S1, 成績應該會有改進, 但都必需係由"前人"成績開始慢慢調整, 所以需然會進步, 但只能每兩年進步一點, 所以佢既B1學生比例, 比有百年歷史既LS小學低, 或由零開始既DBS小學低既機會係大好多

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

不好意,還是有些不明白的地方,如當年深水埗殺校生係B3生,YW係 B1 中學,一直以之前的殺校生計 banding,三年前第一屆小學直資生考Pre-S1, 咁成績如果是比以前突飛猛進,那Pre-S1, Band 1 的 ratio 又會有什麼分別?

1617p1 發表於 16-10-24 09:51

不好意,還是有些不明白的地方,如當年深水埗殺校生係B3生,YW係 B1 中學,一直以 ...
升中分Banding, 係要計前兩次Pre-S1成績

英華小學2003年開辦, 2008年轉直資.

如果你當2008年既先係第一屆"親生仔", 咁佢地係2013-2014年畢業, 佢地係參考2009-2010同2011-2012兩屆既Pre-S1成績, 到今年2016-2017年畢業既學生, 先係正式用所有"親生仔"既Pre-S1成績嚟分Banding

謝謝回覆,大概明白如何計算,那YW是一條龍學校,我們可從那裡得知其B1 ratio, 再謝!

hkpapa852  只能估  發表於 16-10-24 11:41
hkpapa852  無得計  發表於 16-10-24 10:42

1617p1 發表於 16-10-24 10:16

謝謝回覆,大概明白如何計算,那YW是一條龍學校,我們可從那裡得知其B1 ratio, 再 ...

其實我一向認為, 如果考得一條龍直資中小學, 就應該要諗住一讀12年, 唔啱就中途離隊, 而唔係到升中再諗.

需知道有呈分既一條龍中小學, 如果選咗直升, 就只能再考其它直資或叩門, 無需要再按學生Banding參加派位, 其實Banding某程度上可以話係無意思. 所以直資一條龍中小學又會否好著重要求學生考好Pre-S1, 或提供針對性既訓練去提高學生既B1比例呢?

又講吓點解我認為LS小學B1比例會高:

需知道6/7年前, EDB要求官津中學必須收取85%+既屬於全港Pre-S1成績屬Top 40%既學生才能開辦全英中. 咁LS係全英中, 即係有至少85%學生係屬於全港Top 40%, 即B2A-B1既水平.

LS書院中一共收252人, 歷年平均收番~160個小學部既學生. 全英中B2A-B1學生要有85%+, 即至少要有215人, 假設佢街外收嚟既全部係B1, 咁小學部收番既160人中, 至少都要有123人係B2A-B1先夠85%呢個要求. 咁即係約有小學部學生既2/3要係屬於B2A-B1呢個水平(以小學部一級180人計).

又當佢呢123人中, 只有3/4係B1學生, 即有仲有~92人係B1, 亦即係LS小學部一級中既~50%.

hppa    發表於 16-10-24 11:50

再次感謝你的回覆,我還是有些不明白的地方,再次麻煩你了。
以之前你和另一家長所言,若LS係無教快或考深,那LS就其實如其他一般津校沒有什麼分別,為何成績會比其他津校好?那若LS有大概50% B1學生,那為何要經面試收生的直資學校,反而會比下去?(YW沒有50% B1學生?)

另DBS(PS) 和YW其實也很類似,一樣是一條龍直資男校,一樣是受歡迎的學校,但同樣地比YW看好,請問是什麼原因呢?

P·S· 我只是有所不明白,並不是要說任個學校,也不是任何死忠fans, 請不要誤會或過份緊張!

1617p1 發表於 16-10-24 11:19

再次感謝你的回覆,我還是有些不明白的地方,再次麻煩你了。

LS 係百年老校, 有一套自己既教學方法, 概然佢地用開既教學方法都能令小朋友得到好成績, 無需變化.

DBS 小學部雖然都係新校, 但已有一間DPS既百年老校參考, 教學模式一樣有保証. 而且新校既Banding分配, 點都比由"寶校"學生出嚟既Banding分佈好, 所以起跑線已經超越咗英華小學了!

英華小學, 復辦只有13年, 到底佢目前既辦學模式是否能令學生會係Pre-S1上有好成績呢? 而且小學對學生既培訓, 又會否著重提升Pre-S1成績呢? 呢方面我有保留.

Hillkymama  支持hkpapa852說法, 直至早兩年,英華小學上中學的成績不及外校生.  發表於 16-10-24 14:47
hppa    發表於 16-10-24 11:49

請hkpapa852不要動氣或緊張,我有睇過閣下的評論,知道閣下是位喜歡用理據去作分析和給予評論或建議之人。只是奇怪在這評論上的根據,像是比較個人化。

其實YW也是百年老校(差不多200年了),也有一定的根基,亦一向人才輩出,就算新校所收的殺校學生(深水埗區B3學生),所出的DSE成績亦高於不小閣下所提的其他學校。

我個人「有幸」認識這三所男校的小男孩和其家長,但亦不敢作出任何對這三所小學的評價。只能說這世上係無 free lunch 的,LS其實也是一所普通的津校,教法就個人來看,沒有什麼特別,但就是入了去之後,有人歡喜、有人愁。因為其實津校教法也不是完全Fit到全部人。家長郡會不會發功?要過馬路,自己諗下可以點做。

DBS YW我個人比較見到他們做到嘢。課程上係有分別,但你話係咪谷?坦白講,呢兩間的小孩,我認識的都係叻仔(哈哈,可能我好彩),課程只能講幾FitD仔。只是DBS比較空間再大一點,YW比較注重學生行為表現。(DBS都注重,只是YW對呢個要求更高)。所以你可以見到,去到中學階段呢三間男仔的分別。

至於家長⋯⋯我在這裡點夠膽講呀。

回覆 1617p1 的帖子

<< repeat the last one >>

請hkpapa852不要動氣或緊張,我有睇過閣下的評論,知道閣下是位喜歡用理據去作分析和給予評論或建議之人。只是奇怪在這評論上的根據,像是比較個人化。

其實YW也是百年老校(差不多200年了),也有一定的根基,亦一向人才輩出,就算新校所收的殺校學生(深水埗區B3學生),所出的DSE成績亦高於不小閣下所提的其他學校。

我個人「有幸」認識這三所男校的小男孩和其家長,但亦不敢作出任何對這三所小學的評價。只能說這世上係無
free lunch
的,LS其實也是一所普通的津校,教法就個人來看,沒有什麼特別,但就是入了去之後,有人歡喜、有人愁。因為其實津校教法也不是完全Fit到全部人。家長郡會不會發功?要過馬路,自己諗下可以點做。

DBS YW我個人比較見到他們做到嘢。課程上係有分別,但你話係咪谷?坦白講,呢兩間的小孩,我認識的都係叻仔(哈哈,可能我好彩),課程只能講幾FitD仔。只是DBS比較空間再大一點,YW比較注重學生行為表現。(DBS都注重,只是YW對呢個要求更高)。所以你可以見到,去到中學階段呢三間男仔的分別。

至於家長⋯⋯我在這裡點夠膽講呀。

1617p1 發表於 16-10-24 12:37

>

三間都係好学校,如果真係要全面去了解一间学校最好係認識多幾個讀得好、中等、差既学生及家長,只有咁樣先至唔会瞎子摸象,就好似上年一輯电视節目“功課奴隸”就可以代表哂讀傳統名校嘅情况?是否以徧概全,就由家長去思考一下。就算我係LS用家,阿仔亦冇特別上雞精班而成績都過得去,但佢都唔可以代表哂全校学生既狀況,我仔玩学界活動,所以我都認識大量您提及既友校学生,當中都有唔少讀得開心,亦有人七日雞精班都跟唔上,每間学校对每位学生有冇效果只係因人而異。

jefftam06   Totally agree  發表於 16-10-24 15:22
hppa    發表於 16-10-24 14:11

1617p1 發表於 16-10-24 12:37

>

放心, 我唔會為呢D勞氣. 有時有D嘢, 討論吓會令事件清晰, 如果過程中令自己一D過往唔啱既諗法得以改正, 其實係一件好事.

你話我今次講得較主觀.... 都算係, 但都係建基於一D客觀資料上.

LS既分析, 相信你會認同係建基於客觀資料上吧!

至於DBS同YW, 其實分別在於YW多年都只係有中學, 小學自1963年停辦後, 已有40年沒有辦小學經驗, 呢方面遠不如DBS.

加上DBS中小學係完全用同一理念和模式營運, 但英華書院同小學, 各方面都有頗大分別

再用番數據去睇. 英華小學當初係以基全既學生作分Banding依據 (還是新校呢?) 但基全一級既學生, 只佔中一不足1/3學生 (可能1/4都無), 所以佢地實際對中學部有幾大影響呢?

當然, 最後其實可能YW同DBS兩間小學既B1%係差唔多, 不過誰知道呢?

引用番我之前講既說話同係另一帖講關於一條龍學校既情況:

個人認為辦得一條龍中小學既學校, 未必會太著重Pre-S1成績, 更加唔會為學生作針對Pre-S1既部署.
選得一條龍中小學, 理應諗住一讀12年, 除非發現好大問題, 咁就應該馬上離開, 唔係諗住騎後搵馬, 到升中再諗.
而且如果要有學生Banding, 即係小學部要呈分, 但除非你諗住一定唔直升, 否則簽咗直升協議, 一樣係無得參加派位, 到時有冇Banding, 或者係咩Banding, 根本唔重要了!

其實Banding對咩人重要呢?

1. 對一心想入官津中學參加派位既學生
2. 想保持英中, 或多開英文班既學校

直資一條龍中小學無咗呢兩個考慮點, 點解要著重提升學生Banding呢?
提供合適培訓俾學生, 等佢地能更有把握應付中六既DSE, 比谷佢地係中途考好多一個唔係太緊要既試(Pre-S1), 有意義得多

這正正是這裡所需要的,理性地去分析和評論,給予一些有用的資訊於新手的家長們,當初只有八卦望望這貼,若有任何得失之處,請各方包容。

坦白講,入得呢三間的,大部分都是first target都會係自己的中學,當然top 果批,自自然然會再有打算。如果再上,要等到派位的,在呢三間top students 來說,可能也用不著。唔top 的,安安份份留自己書院(DBS & YW) 都好夠。
所以呢d一條龍就咁多人爭。

1617p1 發表於 16-10-24 13:54
這正正是這裡所需要的,理性地去分析和評論,給予一些有用的資訊於新手的家長們,當初只有八卦望望這貼,若 ...
所以我建議考一條龍直資中小學既家長, 諗清楚中學部係咪自己心水, 如果唔係就無謂去考人地既小學部.
免得日後考入咗又話人地升中無乜協助之類.

話說當年原本LS有考慮做一條龍津校, 不過因為EDB後來推出要85%學生屬全港Top 40%學生既要求而決定放棄.
加上官津學校升中既安排, 都係依據學生Banding, 所以LS相比另外兩校, 呢方面既考量應該會多D

哈哈!現實係現今的家長最希望有個好後著,望清楚自己個小孩六年後如何,再出去衝,唔得咪返自己中學 nor!

1617p1 發表於 16-10-24 16:02

哈哈!現實係現今的家長最希望有個好後著,望清楚自己個小孩六年後如何,再出去衝 ...

真係想要有好後著, 不如諗吓有直屬中學既津校實際得多.

有幾多人夠膽放棄直升YW, DBS去搏LS, QC?

如果係非傳統名校既新派直資, 努力做到校內Top 5% - 10%先諗升中有冇得更上一層樓吧!

hkpapa852 發表於 16-10-24 16:05
真係想要有好後著, 不如諗吓有直屬中學既津校實際得多.

有幾多人夠膽放棄直升YW, DBS去搏LS, QC?

好多人志向好似好偉大,但內(emoji)其實很膽小很怕輸

1617p1 發表於 16-10-24 16:02

哈哈!現實係現今的家長最希望有個好後著,望清楚自己個小孩六年後如何,再出去衝 ...
現實係

有呈分既直資一條龍中小學, 升中可以衝既只有考其它"更出色既"直資/私立中學. 想搏官津名校? 一係叩門, 一係放棄直升.

無呈分既直資一條龍中小學會好D, 但可能家長又怕無呈分蝕底.

又想升中壓力細/升中保障, 又想升中彈性高...... 煩惱有時係因為太貪心

以我所知,DBSPD & YWPS 的top students 應該唔會考慮LS。&#128518; :p
以小學的學術表現及全人發展上(包括音樂及體育),以上兩間應該比較出色。呢兩間的top student 會去的主要係SPCC, YW 都會去DBS (因為書院始終都係傳統學校),咁DBSPS 又會去YWC,QC 都會去,但可能會在自行收生第一round 已扣,不會等派位時放棄自己書院去博,亦冇咁的必要。

fdfk  似乎不太了解 , 每年都有不少YW插班LS  發表於 16-10-28 19:15
hppa  Not true  發表於 16-10-25 00:22
‹ 上一主題|下一主題