用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 唔選喇小 41男仔選九官 定基華小學好
樓主: bartsimpson0317
go

唔選喇小 41男仔選九官 定基華小學好   [複製鏈接]

請問41網仲有邊間係粵教中?

hppa  LS & MCS.   
there may be others  發表於 16-10-20 13:34

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-10-20+11:34+

原帖由 hkpapa852 於 16-10-20 發表
朋友有說LS, MCS等會教淺考深, 以致家長為求考高名次就要讀雞精班……所以簡單講谷係家長本身

Hillkymama  MCS卷係正常程度,仲要無咩TSA元素喎. 反而小一來說,默書的範圍多了些.  發表於 16-10-24 14:51
hppa  教淺考深... not the case for MCS  發表於 16-10-20 14:41
www.babyhome.com.tw/Bryant :-) :-) Bryant 4Years old :roll: :roll:

hkpapa852 發表於 16-10-19 09:27
你又擺我上枱..... 不過無所謂啦!

老實講, 如果我係41網又得個仔, 一定咁放:
hkpapa,有事請教。
小朋友自行左基華,如無意外應該必入,但亦有報直私。我都幾buy你的數據分析,未知邊間直私可以比基華更好?

先謝!

hppa  boy or girl?
  let hkpapa852 reply you  發表於 16-10-20 14:40

Diane俊俊媽 發表於 16-10-20 12:52
朋友有說LS, MCS等會教淺考深, 以致家長為求考高名次就要讀雞精班……所以簡單講谷係家長本身

...

身為用家,我可以好肯定答您LS会測考教過哂嘅課程内容,係会教乜考乜,測考範圍十分清楚,唔存在教淺考深。

Felix223  agree  發表於 16-10-20 14:51
hkpapa852  人云亦云呢樣嘢, 再澄清1000次都係無用, 算吧啦!  發表於 16-10-20 14:44

一個實例,MCs小一派新書回來,暑假期間,媽咪讓阿女看下d readers,發覺唔識看,媽咪發現readers與她預期小一的程度有好大距離,再打聽下,原來其他小妹妹所看的英文書程度,媽咪發曬茅,暑假急起直追英文

所以我話,學校唔谷學生,系家長自動谷

cloudcloudrobot 發表於 16-10-20 14:09
小朋友自行左基華,如無意外應該必入,但亦有報直私。我都幾buy你的數據分析,未知邊間 ...

希望hkpapa幫到你

cloudcloudrobot    發表於 16-10-20 15:26

回覆 hkpapa852 的帖子

hkpapa852  人云亦云呢樣嘢, 再澄清1000次都係無用, 算吧啦!

咁又係.......我試過有一次同幾個朋友食飯,席間有位剛認識既朋友話LS有精英班,我話佢知沒有其事,佢反而答我:[真係有㗎! 係隱性精英班.....只係您唔知啫!] 。真係俾佢......

hppa    發表於 16-10-20 15:05

cloudcloudrobot 發表於 16-10-20 14:09
小朋友自行左基華,如無意外應該必入,但亦有報直私。我都幾buy你的數據分析,未知邊間 ...
呢個話題好敏感吓喎.... ..... 咁要睇吓所謂既好係基於咩條件

又按照我喜好既"升中表現"嚟睇, 好過基華既(假設基華B1學生比例不高於40%)港九直資/私立小學(新界個堆我唔係好熟), 個人認為有以下:

沒有聯繫/直屬B1中學計
APS, KTS, SFA, KRS, TSL, 蘇淅, * 救恩 (救恩如果無咗去匯基東九個2x個位, 未必好得過基華好多)

有聯繫/直屬/一條龍B1中學計
DGJS, DBS(PD), 培正, 民生, GH, 優才, 聖嘉勒, 聖心, 高主教, 香港真光, 聖保祿, 聖保羅, SPCC, 港同

cloudcloudrobot  十分感謝你的分析  發表於 16-10-20 15:25
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

I see, 無幸入過名校, 但如你所講, 個批家長咁谷, d同學個個咁勁, 自己追唔貼都好大穫。呢d應該係學校唔駛谷自己都會谷吧

回覆 Soundervolt 的帖子

隱性呢個好笑又咁講, 你地講多d咪知多d囉

LeeCC 發表於 16-10-20 14:45
一個實例,MCs小一派新書回來,暑假期間,媽咪讓阿女看下d readers,發覺唔識看,媽咪發現readers與她預期 ...

呢個情況可能係幼稚園本身学術程度問題,而且幼稚园畢業生未讀過小一課程唔識小一書本内容有乜咁出奇?只係有尐家長心急啫。

hppa  True  發表於 16-10-24 00:21

luckybaby2011 發表於 16-10-20 15:08

I see, 無幸入過名校, 但如你所講, 個批家長咁谷, d同學個個咁勁, 自己追唔貼都好 ...
係任何學校, 都總有一批會死谷爛谷D小朋友既家長. 唔係淨係名校先有呢D情況.

不過唔排除係名校校應之下, 會有較多輸唔起既家長, 唔想子女輸俾人睇

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

如你所說, 我朋友就是輸唔起果個

www.babyhome.com.tw/Bryant :-) :-) Bryant 4Years old :roll: :roll:

ballg 發表於 16-10-19 23:51
喜歡九官粵教中,但近大馬路,環境空氣差點。基華環境清靜,喜歡教會學校,但普教中就唔係我杯茶。每次諗都 ...

我都係唔想普教中又想要基督教,拔小甘少位又唔敢搏

Soundervolt 發表於 16-10-20 14:39
身為用家,我可以好肯定答您LS会測考教過哂嘅課程内容,係会教乜考乜,測考範圍十分清楚,唔存在教淺考深 ...
其實教乜考乜都可以教淺考深的,你還記得我們小時候也會有一些「星星」題嗎?此等題也難倒不少人

我看過一線小學和名津小的測驗卷和默書範圍,用同一本書都可有大分別

以小一默書為例:大家都是中英默每週梅花間竹,名津英默範圍是3頁書加課外(曾教或之前默書範圍),一線小也是3頁書但學校說明是哪5至7句或哪生詞,這是差很遠的。

等如六合彩49個和30個的分別

hkpapa852 發表於 16-10-20 14:59
呢個話題好敏感吓喎.... ..... 咁要睇吓所謂既好係基於咩條件

又按照我喜好既"升中表現"嚟睇, 好 ...

英華好不過基華?

Tintin926 發表於 16-10-22 06:54
其實教乜考乜都可以教淺考深的,你還記得我們小時候也會有一些「星星」題嗎?此等題也難倒不少人

我看過一 ...

你講既一線小学教三頁默三句應該係“教深考淺”,只係用抽查方式考幾句去assume学生已識哂所教過既其他内容,我講既係教三頁默三頁,係考得比較徹底既方法,只係方式唔同,大家都係“教乜考乜”並唔存在“教淺考深”。

我看過一 ...

Redundant reply

我看過一 ...

你講既一線津校教三頁默三句應該係“教深考淺”,只係用抽查方式考幾句去assume学生已識哂所教過既其他内容,我講既係教三頁默三頁,係考得比較切底既方法,只係方式唔同,大家都係“教乜考乜”並唔存在“教淺考深”。

我仔LS 111,落選,被派到黃大仙。叩門LS連面試的機會都沒有。好在叩門階段有另6間學校收咗(其中有2間華德,基華)
‹ 上一主題|下一主題