用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 唔選喇小 41男仔選九官 定基華小學好
go

唔選喇小 41男仔選九官 定基華小學好  

同上

回覆:唔選喇小 41男仔選九官 定基華小學好

仲有華德,不過九官好似跟伊利沙伯中學連繫,以前話唔谷,但唔知官校會唔會操TSA

1) 兩所華德   2)基華   3)九官

不如問下hkpapa852

Chirley    發表於 16-10-20 10:47
hppa    發表於 16-10-19 10:09

siden 發表於 16-10-19 07:53
不如問下hkpapa852
你又擺我上枱..... 不過無所謂啦!

老實講, 如果我係41網又得個仔, 一定咁放:

乙1: LS
乙2: 九官/基華  
乙3: 伍華
乙4: 基德
乙5: 博智

九官同基華, 應該水平差不多, B1%都係~1/3 - 40%之間.
九官粵教中, 基華普教中, 九官有千禧校舍又近地鐵站.
九官轉咗新校長後, 開始變得催谷, 所以如果以壓力/催谷程度計, 兩者應該差無幾.

至於另外兩間華德, 老實講, 聖家爸爸事件後, 真係要觀望吓其中一間.

Chirley  你既資料好呀   發表於 16-10-20 10:48
hppa    發表於 16-10-19 10:10
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

How about DPS?

rayc716 發表於 16-10-19 10:03
How about DPS?
個人認為DPS係名大於實, 如果無咗可直升DBS個10個位, 升B1中學比例可能同九官/基華差無幾
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-10-19 09:27

因為你啲料可信性最高,唔擺你上枱都諗唔起第個

hkpapa852 發表於 16-10-19 10:16
個人認為DPS係名大於實, 如果無咗可直升DBS個10個位, 升B1中學比例可能同九官/基華差無幾
...
(直升DBS個10個位) as DPS has only two class per year, this is very attractive for boy as the chance going to DBS is high !!!!!!

hppa  how about the other boys? where can they go to?  發表於 16-10-19 10:52
hkpapa852  but if ur kid our of that 10 boys.......  發表於 16-10-19 10:49

離題一下,請問什麼聖家爸爸事件?有冇資料我自己再找。謝謝

hkpapa852  你搜索呢4個字應該搵到  發表於 16-10-19 10:48

但理論上乙一唔中界限街男津校,好大機會去咗黃大仙,乙二以後所填嘅学校都冇乜意義。不過唔抽唔知時運高。

Soundervolt 發表於 16-10-19 11:00
但理論上乙一唔中界限街男津校,好大機會去咗黃大仙,乙二以後所填嘅学校都冇乜意義。不過唔抽唔知時運高 ...
上年我計過啦, 粗略估計其實想入LS有20%-25%機會, 不過唔中之後派入黃大仙有至少50%機會

引用:Quote:Soundervolt+發表於+16-10-19+11:00+

原帖由 hkpapa852 於 16-10-19 發表
上年我計過啦, 粗略估計其實想入LS有20%-25%機會, 不過唔中之後派入黃大仙有至少50%機會
...
hi hkpapa....but i don't underatand why the papa is upset? holy family is good school right?  and u mean his original primary school....eben u r one of the top....it is just band 2 level? sorry i am a bit late to this....thanks so much for yr kind elaboration...thank u

3hearts 發表於 16-10-19 11:21
hi hkpapa....but i don't underatand why the papa is upset? holy family is good school right?  and u  ...

家長不能相信女兒三次呈分名次在級20左右(一級約100人), 竟然原來只係B2學生. 加上學校係升中方面一直只叫家長填表要保守, 沒有透露學校估計既banding, 結果家長發現自己估計(學校B1%)既實際落差好大.... 加上仲有個弟弟係該小學讀緊

3hearts  thank you hkpapa!  發表於 16-10-19 22:48
hppa    發表於 16-10-19 11:41

引用:Quote:siden+發表於+16-10-19+07:53+不如問

中肯

www.babyhome.com.tw/Bryant :-) :-) Bryant 4Years old :roll: :roll:

引用:Quote:siden+發表於+16-10-19+07:53+不如問

請教下龍女20分,41你會點填,謝謝

DDYTlam 發表於 16-10-19 11:58
請教下龍女20分,41你會點填,謝謝
女仔好D, 不過大同小異:

乙1: MCS
乙2: 九龍塘聖家/九龍城聖家/九官/基華  

保守D就:
乙1: 九龍塘聖家/九龍城聖家
乙2: 九官/基華  

引用:Quote:DDYTlam+發表於+16-10-19+11:58+請教

女仔好D, 不過大同小異:

乙1: MCS
男女都係乙3開始要填WTS⋯請教一下乙3至乙5點解咁排?此3間係咪都好過耀山?

keep-calm 發表於 16-10-19 12:09
男女都係乙3開始要填WTS⋯請教一下乙3至乙5點解咁排?此3間係咪都好過耀山?

...
WTS借位俾41網既小學, 其實好多係區內都係歷史悠久而成績都唔差既, 只係區外無乜人認 (我細個住東九, 所以有認識).
認真去計, 伍華可能未必差得過九官/基華好多, 甚至可能係同級.

回覆樓主:

想有些成績又唔嫌校舍細舊的, 其實也可考慮舊華徳, 因官方資料顯示年年都有5成幾學生升英中, 打個8折, 㫁估約有4成是Band 1生 。