用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣小面試
樓主: LittleButter
go

宣小面試  

serinac 發表於 16-10-29 12:53
請問冇跟,學校點評估你小朋友嘅樂器分?同賣係五、六年班,樂器使唔計入呈分架?
...

我意思係冇跟學校本身的安排的樂器,自選了樂器但是跟學校介紹的導師

其實,音樂科是以弦樂、管樂+Percussion丶聲樂上課,自己老師或學校推薦老師亦可。考試有syllabus的,不用擔心,不跟學校推薦老師也沒關係,聲樂即唱歌,沒跟老師但用心唱也取得98。

hppa    發表於 16-11-1 14:52

引用:Quote:原帖由+gigiwin888+於+16-10-22+發表

原帖由 JoyceNgYY 於 16-10-29 發表
我理解係樂器係學校assign你學邊樣就邊樣,唔輪到你揀。。。我朋友個小朋友就係被assign咗去學tuba,要花幾 ...
我2個都沒有被分配,因為入學前已學緊,同校方講會跟邊位老師繼續學,所以不用安排,是沒有問題的,至於校車司機有微言,估計不是校方安排的校車?否則佢地應該接慣哂,不會有微言吧

引用:Quote:gigiwin888+發表於+16-10-29+08:41+

原帖由 serinac 於 16-10-29 發表
請問冇跟,學校點評估你小朋友嘅樂器分?同賣係五、六年班,樂器使唔計入呈分架?
...
音樂科考試只有大約一半分數是演奏

DD仔 發表於 16-10-28 11:37
是的,只是KTS 和LS是同区,KTS 有一些机会是大抽奖入去。。。  当然,KTS的质数是无容置疑的,只是KTS ...

其實APS同KTS也是同一校網,APS的學生也可以經大抽獎入LS,但以我的認知,由KTS入LS絶大多數是考入的,因為LS是有明顯暗示,所以每年有不少已有DBS offer的學生照考LS,收到暗示後即刻抽飛,所以KTS入DB同LS的人數比較平均些,不過以總人數來說APS入DB的學生也是非常之多
如果講到一些友好學校,KTS同LS的關係唔錯,而女校方面則同Good hope友好,每年Good Hope都收十幾個KTS嘅女仔,不過之後有D考入或叩入更好的學校而放棄Good hope

以前未轉校長前Good hope每年都會到KTS做簡介會,雖然現在已經沒有,但Good Hope每年收KTS的人數也是相約

引用:+本帖最後由+crystalwsm+於+16-10-30+16:15

原帖由 crystalwsm 於 16-10-30 發表
收咗dbs offer可以繼續考LS?

DD仔 發表於 16-10-30 21:50
收咗dbs offer可以繼續考LS?

是的,仍然可以博自行兩間,如果in完後超有信心入,可以去返之前已註冊的直資抽飛,就可以繼續玩自行及大抽獎,因為LS是暗示得最明顯的學校,所以有D已註冊DB嘅會轉軚入LS,畢竟神得嚟又唔洗交學費,所以每年KTS派位去DB同LS的人數都差不多
http://www.ktsps.edu.hk/3/02_4.html

小Monkey 發表於 16-10-29 13:51
其實,音樂科是以弦樂、管樂+Percussion丶聲樂上課,自己老師或學校推薦老師亦可。考試有syllabus的,不用 ...

題外話,是否敲擊樂比其他樂器平?

引用:Quote:小Monkey+發表於+16-10-29+13:51+ 其

原帖由 retriever 於 16-10-31 發表
題外話,是否敲擊樂比其他樂器平?
睇你點計,木琴好大部,為左放佢在家,可能要犧牲其他家具,學費都係睇老師點收,有啲老師都唔平,考試可以選擇唔請伴奏,但要自己搵地方(除非在家考),咁又要比場租,拉上補下,可能差不多

marcuscyrus 發表於 16-10-31 09:16
睇你點計,木琴好大部,為左放佢在家,可能要犧牲其他家具,學費都係睇老師點收,有啲老師都唔平,考試可以 ...

請教,考敲擊樂要自己揾場地,其他樂器唔駛?

唔明!

引用:Quote:marcuscyrus+發表於+16-10-31+09:16+

原帖由 retriever 於 16-10-31 發表
請教,考敲擊樂要自己揾場地,其他樂器唔駛?

唔明!
大型樂器係自己提供場地同埋時間比考試局,其他樂器係由考試局安排

mepig 發表於 16-10-28 20:32
請問你點知每年只有20幾個宣幼生有offer?

是只有不足30个学生选择升读宣小。来自宣幼学生的家长告诉我的,60个有宣小offer的学生很多都有其他offer.

gigiwin888 發表於 16-10-29 13:11
我意思係冇跟學校本身的安排的樂器,自選了樂器但是跟學校介紹的導師

明白,謝謝!

回覆:DD仔 的帖子

識得有一個宣幼家長,宣小唔收哥哥,哥哥大抽獎,剛9月細佬都唔收,最後讀埋哥哥間津校

回覆 crystalwsm 的帖子

謝謝告知KTS的情況,這又説明為甚麼DBS一直和宣小友好的原因。宣小亦是第一間私校獲接見。兩年前的心態是校長推薦,DBS offer 好早俾,越早安定下來越好,所以亦無唸其他,升中遊戲實在有太多因素決定了。

回覆 DD仔 的帖子

如果offer 是由校長推薦而出,你take 了而最終無讀,是浪費了校長可推薦其他人的機會。校長推薦的其中一個因素係你填的選校次序,所以當校長選擇推薦你,老師會亦會叫你三思後決定,因為不想浪費。如果真係一心LS, 是否想自行,在APS亦有自己入1A的學校

小朋友也是宣小畢業生,同意宣小在學習及升中的支援很好,關校長真的不要那麼快退休

hppa    發表於 16-11-1 15:08

回覆 magtam0520 的帖子

吓!校長要退休嗎?小兒才剛小一

JC_mami 發表於 16-10-31 22:32
回覆 magtam0520 的帖子

吓!校長要退休嗎?小兒才剛小一
沒有,只是希望不要那麼快罷!