用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 無責任心小提琴/樂理老師
go

無責任心小提琴/樂理老師 [複製鏈接]

小朋友自小一開始跟佢拉小提琴,一直都ok, 唔係收得平,教得唔係特別好。但學開費事轉嚟去,一路學咗3年,今年6月叫我考5級樂理,話佢啲學生上10堂左右就ok, 6月尾開始上得嚟,10月考就得。甘我都係你度學咗3年小提琴,咪信你囉。又係無收平加。市場價。不過跟開你,你拍心口話ok, 我做家長咪信你囉

一路暑假都話進度ok架,每次上堂應該1個鐘樂理, 45分鐘小提琴,次次拎咗小提琴時間嚟上樂理我都無出声。小提琴價錢收得貴過樂理。

到9月尾先開始操卷,做第一份時都重話ok, 合格呀,無乜問題。到10月7号嗰個long weekend, 去捉3日,隊足3份past paper 都fail, 重要唔係 marginal fail, 6字頭都無。我心唸,乜我小朋友蠢得甘緊要。情急下揾了懂教樂理朋友問。佢亦親自同小朋友傾了電話。朋友comment 係你呢個老師玩你。好多嘢佢無教。

即時火都嚟埋,我比捉錢你去教。好多應教嘅無教。你教唔切咪出声補鐘,咪耍我呀…  小朋友平時話頭醒尾,教樂理朋友話無理由一啲好basic. 嘅嘢都唔識....

跟你3年,講個信字。幾千蚊樂理錢就出賣人格。

奉勸大家揾老師時小心啲。嘥錢事小,嘥我一個暑假嘅時間事大

1    0    0    0

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

引用:小朋友自小一開始跟佢拉小提琴,一直都ok,+

原帖由 sissysze 於 16-10-17 發表
小朋友自小一開始跟佢拉小提琴,一直都ok, 唔係收得平,教得唔係特別好。但學開費事轉嚟去,一路學咗3年, ...
10堂就教晒五級樂理兼操試卷,除非音樂根底非常好。我通常都向家長承諾五至六個月,即起碼都20堂,這樣便非常穩陣。我想知,貴子女是否已應考?且看成績如何?

ATCL (Flute Recital), MA(CUHK), BSSc(CUHK)

引用:I+think+you+replied+to+my+post,+but+some

原帖由 Oboe_FRSM 於 16-10-17 發表
I think you replied to my post, but somehow it is not showing.  I think it is a bug of Edu Kingdom.  ...
覆咗,但唔見哂

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+16-10-17+發表小

原帖由 FrankieFlute 於 16-10-17 發表
10堂就教晒五級樂理兼操試卷,除非音樂根底非常好。我通常都向家長承諾五至六個月,即起碼都20堂,這樣便非 ...
佢實牙實齒話得,甘我自己唔識。蠢咗選擇信佢 。自己衰,無特別keep check小朋友啲嘢教成點,識唔識,教哂未。上星期好彩找了另一老師惡補了4堂(4小時),補堂老師(不是我自己朋友,係同學介紹)話唔明點解gr 4, gr 5本書甘多嘢無教。另外就係佢同小朋友改 past paper 嘅比分手法都好有問題。其中一份作曲佢比12分。好友 & 補堂老師睇完都錯好多。無可能拎到12分。佢甘比分法你都唔合格,小提琴老師嘅操守好有問題。   重有,我有唸過話有無得話病就可以改下一次考,2位跟手尾嘅都同我講話除非係跌斷手腳,or 入咗醫院,之前一早applied sick leave, 唔係你唔使止意你有得改期。但考試前2日呢位小提琴老師一而再,再而3甘同我講叫我sat 朝打請sick leave.  嗰朝再去睇醫生。 當下真係心唸到底你係乜嘢人,做老師點可以做到你甘。

覆返你,我最後有去到考。

回覆:sissysze 的帖子

我好怕拍心口答家長幾多堂完成個樂理課程。有學生8月先學,家長話要10月考,離報名得3堂。最後學咗3堂通知佢應該報吾到10月。因學生有機會海外升學,想快手考咗去,知道吾考得,學咗1個月吾學。
我教咗咁多年,真係好少數係10堂可以完成。45分鐘課節,average真係半年。

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+16-10-17+發表小

原帖由 FrankieFlute 於 16-10-17 發表
10堂就教晒五級樂理兼操試卷,除非音樂根底非常好。我通常都向家長承諾五至六個月,即起碼都20堂,這樣便非 ...
重有我火都嚟亦已寄信去考試局把申請人改回自己。不希望仍要經呢位老師收result.   重有一提,因為sat schedule 好full, 9月都有追佢問知道幾點考試未。一路話未知。後尾同學知道了考幾點,whatsapp佢,覆未收到,唔緊要。但我追得你代表我心急,佢最後都無一收到就通知我,我去上堂先比准考証我。

引用:我好怕拍心口答家長幾多堂完成個樂理課程。

原帖由 Gina11 於 16-10-17 發表
我好怕拍心口答家長幾多堂完成個樂理課程。有學生8月先學,家長話要10月考,離報名得3堂。最後學咗3堂通知 ...
我暑係上 1hr theory ($1300/4堂一個鐘)+ 45mins violin($1200/4堂45分鐘), 基本上成個暑假佢都偷咗 violin時間去教 theory, 所以計起上嚟唔止10堂。甘你都教得唔清唔楚,想點呀。教theory好友同小朋友傾完後話佢重要用一啲好蠢嘅方法教一啲好簡單嘅concept, 將啲嘢復雜化。批評佢其實係咪唔識教。

sissysze 發表於 16-10-17 22:25
重有我火都嚟亦已寄信去考試局把申請人改回自己。不希望仍要經呢位老師收result.   重有一提,因為sat sche ...
時間從來不變,2-4PM(深資老師實知)係得10月因為好多人趕報出年考試,人數可能太多,故10月先有機會有4-6PM另一批。(我學生中西區安排左去何文田考 - 但係家長報名)因為我明自己家長唔趕考,所以我都慢慢黎,亦唔安排多一節時間學,變相我亦無收多學費。(因為呢位家長係跟我學樂理,所以好明我點教。家長自己考完先請我上門教琴)

回覆:無責任心小提琴/樂理老師

重有,補堂老師問我(即考試前1星期)我先知原來有得揀中+英卷。作死,完全無同我講過。雖然小朋友英文唔差,始終有起事上嚟可以用中文答都好啲呀。

回覆:Oboe_FRSM 的帖子

testing

引用:I+think+you+replied+to+my+post,+but+some

原帖由 Oboe_FRSM 於 16-10-17 發表
I think you replied to my post, but somehow it is not showing.  I think it is a bug of Edu Kingdom.  ...
你1st msg 真係覆唔到。其實我唔係輸打贏要,一定要合格。而係你點做人老師,未教哂嘢個學生去考試?同埋點解未教哂一直唔出声?佢啲time management 都好有問題,好友 & 補堂老師都話正常10月中考,8月尾應finish 所有嘢開始操paper.  同埋比我發現gr4, gr5 書啲exercise 無做過甘制。我堅唔知佢教咗啲乜。

引用:Quote:sissysze+發表於+16-10-17+22:25+重

時間從來不變,2-4PM(深資老師實知)係得10月因為好多人趕報出年考試,人數可能太多,故10月先有機會有4-6 ...
聽你甘講,我而家有理由相信阿小提琴老師根本好少有學生跟佢去考樂理。點解你唔識得甘解釋返我知

g4 , 5 先係最重要既。另: 個醫生紙,真係得既。(但我無教過學生/ 家長用,因為我絕對要學生差不多報名時已開始操卷先報得)我曾有學生用此方法--》係琴行職員教家長,因為考完又見個學生又再學,我先知咩事。

另: 家長試已考,知你好鬼興,不吐不快,而家唯有望PASS,唔使再對住份樂理,又要等出年再努力過。祝成功!

引用:另:+家長試已考,知你好鬼興,不吐不快,

另: 家長試已考,知你好鬼興,不吐不快,而家唯有望PASS,唔使再對住份樂理,又要等出年再努力過。祝成功 ...
係,真係好鬼興。我唔開佢名已好厚道。而家要12月頭先有result, touch wood fail都唔知報唔報2月好。6月又撞學校考試。等出無年10月就乜記憶都無要再由頭嚟過。唯有祈禱希望合格不用再煩

多謝你地聽我發嚕騷

引用:Quote:原帖由+Gina11+於+16-10-17+發表另:

原帖由 sissysze 於 16-10-17 發表
係,真係好鬼興。我唔開佢名已好厚道。而家要12月頭先有result, touch wood fail都唔知報唔報2月好。6月又 ...
出咗成績如有咩冬瓜豆腐係報得切到出年第一個考期。(因未出明年考試日期,吾知1月定2月考,因2月頭新年,吾知考試局安排)

另再請教高人,佢將我小朋友舊年考2級小提琴嘅成績貼咗出嚟,係無遮名甘貼。我可否要求佢拎走唔再貼?因為我已經唔再係佢學生。張cert 有我名,你係咪唔可以再show ? 謝謝

‹ 上一主題|下一主題