用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑書院國際預科文憑課程
樓主: whycyh
go

培僑書院國際預科文憑課程   [複製鏈接]

teambuilder 發表於 16-10-18 11:11
我都明白而家入大學機會已經高左好多,不過仍然有好多人入唔到心儀學系。我諗呢個program係比d想去留學而ds ...
如果真係連自資學士既資格都唔符合(3322+2), 勉強去外地讀degree, 真係會有好結果?
去讀青年會專業書院好過啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

可能唔關33222事,因為呢個課程可以唔考dse的。本身冇諗住去留學既確實唔適合。我認為如果有budget,出國讀書都唔係壞事,但唔好諗實質回報。其實香港每年都有好多人出國留學的。

retriever  讀ASSO 都可以去國外昇學...  發表於 16-10-18 12:21

teambuilder 發表於 16-10-18 11:11
我都明白而家入大學機會已經高左好多,不過仍然有好多人入唔到心儀學系。我諗呢個program係比d想去留學而ds ...

計錢角度, 無論留港昇HKU (有位預留), 定去國外 (英國), ASSO 都係實際得多既選留..

老實講句, 國外咁多U, 搵間收有幾難? 肯做套餐既大學, 都唔會好得過CITYU, 但去國外每年最少都400K, 讀少一年, 就慳一年錢!

teambuilder  其實cityu响世界排名黎講唔錯  發表於 16-10-18 12:44

回覆 retriever 的帖子

咁喜歡讀asso都冇問題,我個人就比較prefer經dse再入本地資助學位。我識有朋友仔女,在香港有U收都照去外國升大學,讀三年,可以讀自己喜歡既科目(非搵錢科目),又可體驗外國生活(比著我都想試下),呢d係個人選擇。

teambuilder 發表於 16-10-18 12:05
回覆 hkpapa852 的帖子

可能唔關33222事,因為呢個課程可以唔考dse的。本身冇諗住去留學既確實唔適合。我 ...
我睇法係要雙贏...學校砌靚條數...學生又多條出路
真係一早計劃放洋既部份係唔會讀完F6....池走對佢地無好處
另一考慮點係...池一年走慳一年錢...經濟原因...又可以睇到最後...但會蝕底左 ~~~

retriever 發表於 16-10-18 12:17
計錢角度, 無論留港昇HKU (有位預留), 定去國外 (英國), ASSO 都係實際得多既選留..

老實講句, 國外咁多U ...

個人認為, 認AD, 仲搵笨過讀海外二線大學既degree.

如果係UGC既AD, 可以銜接上番UGC degree既位其實少得可憐, 而且就算有, 又有幾多科? 呢樣又係當其實搵笨程度係No. 1.

如果係自資既AD, 升番上相關自資degree機會係高好多, 但有提供類似既課程既院校, 都係8大以外認受性較低既.
咁即係你人地係海外讀3/4年二線大學攞個degree, 你係香港用5/6年或以上讀個自資AD+自資degree, 但認受性可能相差不遠. 不過時間同駛費..... 自己衡量.

retriever  昇入HKU 唔係自費位啦...  發表於 16-10-18 12:51
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 16-10-18 12:46
我睇法係要雙贏...學校砌靚條數...學生又多條出路
真係一早計劃放洋既部份係唔會讀完F6....池走對佢地無好 ...

遲走蝕左物?

hkpapa852 發表於 16-10-18 12:46
個人認為, 認AD, 仲搵笨過讀海外二線大學既degree.

如果係UGC既AD, 可以銜接上番UGC degree既位其實少得可 ...

"如果係自資既AD, 升番上相關自資degree機會係高好多, 但有提供類似既課程既院校, 都係8大以外認受性較低既"

識人攪緊呢D 野, 有預留位約50%上, 係講緊昇HKU (YR2定YR3 如無記錯) 喎!

retriever 發表於 16-10-18 12:47
遲走蝕左物?
睇家長學生要求D乜 ??....有打算放洋既...由P5-6開始....F2-3高峯期
越池走越少時間去適應....要砌靚條數

mcl203 發表於 16-10-18 12:52
睇家長學生要求D乜 ??....有打算放洋既...由P5-6開始....F2-3高峯期
越池走越少時間去適應....要砌靚條數:j ...

"適應....要砌靚條數"

太隱悔.. 適應物?  砌靚條咩數?

國外一年起碼40-50萬... 普通人家, 真係差好遠

副學位值唔值得讀, 可以睇吓舊新聞既分析.

http://topick.hket.com/article/576577/%E5%89%AF%E5%AD%B8%E5%A3%AB9%E6%88%90%E5%8D%87%E4%B8%8D%E4%B8%8A%E5%A4%A7%E5%AD%B8%E3%80%80%E9%9B%9E%E8%82%8B%E4%B8%8D%E5%A6%82%E4%B8%8D%E8%A6%81%EF%BC%9F

雖然呢個網好多膠料, 但呢份比較正路

又或者睇吓議員既睇法:
https://www.hkptu.org/6490

retriever 發表於 16-10-18 12:56
"適應....要砌靚條數"

我知有D學生已由F1-2...補習緊F3部份課程
F3完就飛...一去到F4開始就要砌靚D成績...準備入目標U

亦由師兄姊回校分享..F5先走...入名U...都話池左走...未能入理想U
建議師弟妹諗住走要早D決定~~~

mcl203 發表於 16-10-18 13:14
我知有D學生已由F1-2...補習緊F3部份課程
F3完就飛...一去到F4開始就要砌靚D成績...準備入目標U

你意思是否要在國外唸預科, 才可以入目標U?

在港國外公開試不可以嗎?

hkpapa852 發表於 16-10-18 13:11

副學位值唔值得讀, 可以睇吓舊新聞既分析.
你點睇以下官方介紹? 0.79*0.58 = 45%

In 2014-15, 79% of our students and graduates were successfully admitted to undergraduate programmes. Among of them, 58% were admitted to UGC-funded full-time degree programmes offered by local universities. Besides studying, around 20% graduates have joined the workforce.

http://www2.hkuspace.hku.hk/cc/associate-degree/sociology

retriever 發表於 16-10-18 13:17
你意思是否要在國外唸預科, 才可以入目標U?

在港國外公開試不可以嗎?
你似乎又...不過咁...等於留港讀任何一間中學都分別不大囉
一樣可以憑DSE入神科...路係自己揀...點行都得 ...我同意架

retriever 發表於 16-10-18 12:50
"如果係自資既AD, 升番上相關自資degree機會係高好多, 但有提供類似既課程既院校, 都係8大以外認受性較低 ...
如果係港大大空開辦既AD, 銜接到去港大既機高同比例係高D, 但又真係有幾多呢?

mcl203 發表於 16-10-18 13:22
你似乎又...不過咁...等於留港讀任何一間中學都分別不大囉
一樣可以憑DSE入神科...路係自己揀...點行都得 . ...

唔好意思,我係問個差別? 係d U睇 passport?  定公開試唔同, 定咩?

我理解係入神科要果邊讀預科,好似10A港姐,但版友話唔係。

hkpapa852 發表於 16-10-18 13:24
如果係港大大空開辦既AD, 銜接到去港大既機高同比例係高D, 但又真係有幾多呢?
...

咁你睇返佢d stat,係咪覺得港大太空d asso好過去國外❓

線人話港大辦既有近一半入番港大預留位,唔肯定係現在式定將來式。

retriever 發表於 16-10-18 13:35
唔好意思,我係問個差別? 係d U睇 passport?  定公開試唔同, 定咩?

我理解係入神科要果邊讀預科,好似 ...

我都唔知箇中有乜著數....只係知果班都係比得起既人
放洋入中/小學睇名氣...講排位...全部唔係俾錢就收....學術高
若池D先入去讀...會少左時間同班尖子鬥成績
我估...全球一樣...學術高名氣大收費貴....成功機會率大D....瓜
即係入到SPCC/DGS...入3大又 ??%...神科又 ??%

retriever 發表於 16-10-18 13:38

咁你睇返佢d stat,係咪覺得港大太空d asso好過去國外❓
讀SPACE, 唔一定係DSE考唔掂去讀既人, 所以佢個畢業生人數唔代表全部都係2年前考完DSE後既收生人數

有得揀, 我一定唔會揀由董伯伯留低既俾學界呢份學界8萬5政策下既產物.
‹ 上一主題|下一主題