用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCCPS小學升中
go

SPCCPS小學升中

請問如本身就讀SPCCPS, SPCCPS 有沒有呈分?升中要選拔嗎?還是成績操行達標便可?因網上資料不多,謝謝

讀緊?如就讀?如插班?定係未適齡入學想問定?

回覆:SPCCPS小學升中

謝謝回覆
我們現上小二,就讀中,
因沒有親戚朋友就讀,網上資料也少
知道學校是一條龍,但想知實際升中情況
例如升中真的是差不多100%(當然操行成績不太差)還是要再有選拔機制?
因學業和課外活動安排上也會有不同要求啊!
Thanks

Goldman2388  我們校網好多資料喎,點會唔知?  發表於 16-10-20 15:07
ABC-DAD  按小朋友長處去發展就夠  發表於 16-10-18 15:27

請問有沒有家長可分享一下?🙏🏻

happygirl1001 發表於 16-10-17 12:43
謝謝回覆
我們現上小二,就讀中,

學校点講?照計學校應該点都要跟家長說清楚升中準則?

mcdonn 發表於 16-10-18 11:40
學校点講?照計學校應該点都要跟家長說清楚升中準則?
可能大家見到GH上年只有~50%小學部學生上得番中學, 想早D準備.

其實早準備無用, 直資學校可以隨時搬籠門, 直升要求可以年年改, 只係睇吓佢想唔想改.

like_travel  SPCC 改搬籠門機會不大,等於男女拔都不會隨便改制  發表於 16-10-18 16:20
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

Thanks for reply

happygirl1001 發表於 16-10-17 12:43
謝謝回覆
我們現上小二,就讀中,
你本身有何計劃,大可按自己步伐須要進行,無必要節外生枝,多留意學校的動向,參與PTA活動,自然識多好多朋友。

happygirl1001 發表於 16-10-17 10:22
請問如本身就讀SPCCPS, SPCCPS 有沒有呈分?升中要選拔嗎?還是成績操行達標便可?因網上資料不多,謝謝

...
只要操行達標,小學同學可直升中學。祝生活愉快

人事、制度嘅更替,無人可以預知,對學校老師有信心就夠,按小朋友步伐前進,做好自,自然可面對挑戰。

知道!謝謝😊

學下人地玩瘋癲,講完即時 delete

like_travel 發表於 16-10-19 13:20
一間為人熟識的學校,要轉收生制度,取消一條龍咁大件事,定必設定過渡期,絕不可能一刀切!

假使學校真的 ...
直資中學所謂既一條龍中小學, 只要佢符合以下兩項原則, 其實EDB係唔會理:

1. 中一要有學額收足小學部100%學生之餘, 需額外提供至15%學額俾外校生
2. 小學部和中學部, 必須屬於直資-直資, 私立-私立, 直資-私立 或 私立-直資呢幾種模式之一

至於中學部有咩條件先俾小學部直升, 係學校自決, EDB不會理會.

所以直資/私立謂一條龍學校, 其實唔可以當係100%直升

中學部係可以隨時改升直條件, EDB唔會理, 上年既德望係最好既例子.

當然, 如果公開話"脫龍", EDB自然要出手
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

有人吹得就吹咁喎,笑死

like_travel  係咪講我呀,師主  發表於 16-10-19 15:28

我唔係SPCCPS家長,真係唔會好咁多咀…修養仍欠火候,要閉門思過…悟…

手機無電,慳啲使…

like_travel  尊貴  發表於 16-10-19 15:35
like_travel  你真係要慳啲使,專貴的家長  發表於 16-10-19 15:34

回覆 hkpapa852 的帖子

作為家長,看不出聖保羅男女要跟小學脫龍。兩校關係良好,校刊都係一本過中小學合併,看不出會有脫龍的機會。當然,世事無絕對,不過機會好微好微。
脫龍,最大誘因是唔想收小學學生以及行政,財政衝突, 兩者均不見出現。

即使真係脫龍,EDB不用審批,也不會今年改,明年即時生效。我指的假設係SPCC

like_travel 發表於 16-10-19 14:59
回覆 hkpapa852 的帖子

作為家長,看不出聖保羅男女要跟小學脫龍。兩校關係良好,校刊都係一本過中小學合 ...
其實我一直只係想強調, 直資一條龍學校既直升條件, 中學部係可以隨時變. 唔好一廂情願諗住百份百直升

至於SPCC會否脫龍我唔知, 不過我相信短期內都唔會出現, 但係咪可以俾所有小學部學生無條件100%直升呢? 我都唔知

like_travel  我唔敢講了,一陣又比人話我多咀  發表於 16-10-19 15:36

happygirl1001 發表於 16-10-17 10:22

...
本 校採用 「一條龍」 直升中學的模式,小六學生無需參加任何甄選考試,只要學業及品德達到一定水平,便可升讀聖保羅男女中學。

http://www.spccps.edu.hk/cht/course/intro

樓主如果真係學生家長,唔上學校的eClass, 在公開網頁, intro 一欄已經精楚寫明「一條龍」可直升讀中學!

再唔清楚,請參考 校長歡迎辭

透過這個網頁,分享本校的最新消息及活動、與中學的「一條龍」銜接、課程、牧養、校舍設備、校園生活及學生成就等資訊

http://www.spccps.edu.hk/cht/about/message-from-the-principal

大家不用7咀8舌,是否本校家長都顯然易見。

再者,家長會老師都有講啦!

引用:Quote:happygirl1001+發表於+16-10-17+10:2

原帖由 Goldman2388 於 16-10-20 發表
本 校採用 「一條龍」 直升中學的模式,小六學生無需參加任何甄選考試,只要學業及品德達到一定水平,便可 ...
Thanks for the information provided from this parent

Surely, I write this pose just want to clarify some points or rumors concerning the school .As a parent in this school, I surely gone through the info u quoted

本人不用冒充co-edu 家長,亦不存仼何惡意,只冀在EK聽到善意的建議,集思廣益
我只是一位為子女著想的普通家長而已
謝謝各位