用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問中華基金band幾?
樓主: 三五成群
go

請問中華基金band幾?   [複製鏈接]

回覆 王家爸爸 的帖子

大師,多謝你的建議,想聽聽大師為何揀聖馬可?

tommydavid 發表於 17-1-9 14:08
回覆 王家爸爸 的帖子

大師,多謝你的建議,想聽聽大師為何揀聖馬可?
我覺得語言溝通能力喺將來越來越重要,見佢啲學生寫野有文有路,所以對學校既感覺幾好。

回覆 王家爸爸 的帖子

多謝大師教路

王家爸爸 發表於 16-10-17 15:51
東區四小龍小學,級排名13,應該一定係B1上游。除庇理羅士外,可以試瑪利曼、英華女、張祝珊等。  ...

請問東區有什麼B1 女中學?

王家爸爸  嘉諾撒  發表於 17-1-11 08:54
王家爸爸  小白菜  發表於 17-1-11 08:53

王家爸爸 發表於 17-1-9 09:23
我建議等小朋友自己揀,始終係佢讀,所以應該從佢自己決定。我個人比較鍾意聖馬可。 ...

王家爸爸,請問band 2頭你覺得中基好d定衞理中學好d?自行報band 1尾定band 2頭?建議東區報邊兩間中學好d呢?

whywhite22 發表於 17-1-11 23:10
王家爸爸,請問band 2頭你覺得中基好d定衞理中學好d?自行報band 1尾定band 2頭?建議東區報邊兩間中學好d呢 ...
我覺得差別唔大,可能衞理中學好啲啲。如果係東區B2A女仔,我覺得兩間都唔好揀,喺今年仍然係111嘉諾撒最好,過兩年人再多啲就唔敢講。

王家爸爸 發表於 17-1-12 09:29
我覺得差別唔大,可能衞理中學好啲啲。如果係東區B2A女仔,我覺得兩間都唔好揀,喺今年仍然係111嘉諾撒最好 ...
除咗高記,嘉諾撒同聖鄧,請問有冇其他好既band 1尾學校推介? 其他區都冇問題.thanks!

whywhite22 發表於 17-1-12 10:56
除咗高記,嘉諾撒同聖鄧,請問有冇其他好既band 1尾學校推介? 其他區都冇問題.thanks!
...
好睇尾成點,如果唔係太尾,沙田區既聖羅撒、九龍城區既嘉諾撒聖家書院、黃大仙德愛中學、中西區既聖嘉勒女書院等都可能一試。

whywhite22  thanks!  發表於 17-1-12 11:17

王家爸爸 發表於 16-10-17 09:14
其實 banding 唔係最重要,收 band 2 生主要係因為升中人口下降, band 1 生有太多更好既選擇。港島區過去 ...

王家爸爸,小兒是邊緣人(老師也説他成績飄忽), 中基已收,但我哋還心大心細中。自行兩間(筲官及聖馬可)中學今個及下個星期六1st in. 但如接受中基offer(deadline 明天)便不用in了。好像有些唔甘心咁。阿仔的意願也是不太明確,昨晚還雄心壯志説:好,我放棄中基去in 筲官及聖馬可。今朝又謝謝地講:媽咪,都係入中基啦!我怕放棄後又派得唔好要入B2。
唉,王家爸爸可否比D意見?謝謝。

rita1208 發表於 17-3-1 17:33
王家爸爸,小兒是邊緣人(老師也説他成績飄忽), 中基已收,但我哋還心大心細中。自行兩間(筲官及聖馬可)中 ...
如果係邊緣人,筲官及聖馬可應該機會唔大。個人認為,應唔應該接受好睇小朋友既成績,如果根據小朋友兩次呈分既成績,同時參考老師對第三次呈分既預測。如果係B2既機會大,建議接受中基;如果係B2既機會細,等大抽獎可能更好。

王家爸爸 發表於 17-3-1 22:31
如果係邊緣人,筲官及聖馬可應該機會唔大。個人認為,應唔應該接受好睇小朋友既成績,如果根據小朋友兩次呈 ...

謝謝回覆。問題係現在呈三還未考,自行兩間揀嘅中學仲未去in. 這情況下就要決定不大抽獎去接受中基確實想再睇定D。同老師傾過如果小朋友嘅呈三成績跟前兩次差不多,咁確實是去博的。

王家爸爸 發表於 17-3-1 22:31
如果係邊緣人,筲官及聖馬可應該機會唔大。個人認為,應唔應該接受好睇小朋友既成績,如果根據小朋友兩次呈 ...

王家爸爸,想再問問,阿仔老師回覆好唔確。但記得老師講過如揀衛理中學應該ok。咁中華基金及衛理應該揀邊間好??謝謝!!

rita1208 發表於 17-3-2 11:44
王家爸爸,想再問問,阿仔老師回覆好唔確。但記得老師講過如揀衛理中學應該ok。咁中華基金及衛理應該揀邊 ...

衛理應係B2喎 ~~~

mcl203 發表於 17-3-2 12:01
衛理應係B2喎 ~~~

yes, 但好似中基都收唔少b2.

rita1208 發表於 17-3-2 12:32
純個人睇法...中基收既B2生...似乎都係傳統小學較多
若唔理學費...2間去比較...中基會好D...始終資源多D...係直資既優勢 ~~~

mcl203 發表於 17-3-2 12:40
純個人睇法...中基收既B2生...似乎都係傳統小學較多
若唔理學費...2間去比較...中基會好D...始終資源多D... ...

咁又係。但阿仔自從知道是普敎中就話唔想入中基了。唉。。。。

rita1208 發表於 17-3-2 12:32

中基收嘅係自己 interview 返黎嘅。直資係資源分配彈性好多。

rita1208 發表於 17-3-2 12:45
咁又係。但阿仔自從知道是普敎中就話唔想入中基了。唉。。。。
普通話教文言文, 成語, 聽到都想暈!!  普通話能力低D都吾知老師講咩, 最後苦了家長又要搵補習.  最慘DSE係考粵語........慘

普敎中唔係唔好, 但本土文化都重要, 如果普通話科教得好, 都足夠.

CheungAA 發表於 17-3-2 13:56
普通話教文言文, 成語, 聽到都想暈!!  普通話能力低D都吾知老師講咩, 最後苦了家長又要搵補習.  最慘DSE係 ...
問咗校長,文言文會用返廣東話,高中亦用廣東話教中文。
‹ 上一主題|下一主題