用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問中華基金band幾?
go

請問中華基金band幾?  

如題

其實 banding 唔係最重要,收 band 2 生主要係因為升中人口下降, band 1 生有太多更好既選擇。港島區過去幾年都有唔少剩餘學額,所以如果確定係 band 1,除非有特別原因,應該好容易揀到更好既。反而外區可能因佢哋區既 band 1 位唔足,有啲理由揀佢。

回覆:請問中華基金band幾?

小兒在呈分試中全級13, 比較內斂, 自律型。中華基金機會大嗎?跟SPC 比較、邊間合適D?

bkneon0088 發表於 16-10-17 14:44
小兒在呈分試中全級13, 比較內斂, 自律型。中華基金機會大嗎?跟SPC 比較、邊間合適D?

...
如果係中游小學,呈分試級13,中華基金基本上必收(當然特殊情況除外),SPC機會都好大。

其實咁既成績,點解唔考慮聖馬可、筲官、婦女會、民生之類?

本人女兒Band 1 生東區生,也打算考中基😅級排名又是13,提外話,咁甲部我一定選庇理羅氏,另外一間好煩唔知邊間好,黄家爸爸提點吓!Thanks
Lilypie 1st Birthday Ticker

東區四小龍小學

ksfionawong 發表於 16-10-17 15:33
本人女兒Band 1 生東區生,也打算考中基😅級排名又是13,提外話,咁甲部我一定選庇理羅氏,另外一間 ...
BPS同中基,可以話係一天一地。如果諗住報BPS,成績應該唔差。

如果報中基,當面試訓練還可以;但係如果係諗住用來確定小朋友既banding,應該無作用。

ksfionawong 發表於 16-10-17 15:34
東區四小龍小學
東區四小龍小學,級排名13,應該一定係B1上游。除庇理羅士外,可以試瑪利曼、英華女、張祝珊等。

另外想問本區張祝珊之外,中婦/筲官是否同Band ?邊間高dd?謝謝!

王家爸爸  張祝珊>中婦>筲官  發表於 16-10-18 16:19

ksfionawong 發表於 16-10-17 16:21
另外想問本區張祝珊之外,中婦/筲官是否同Band ?邊間高dd?謝謝!

應該中婦高d

如果你甲2 選了中基入了便有點不值

王家爸爸  中基係直資  發表於 16-10-18 16:19

醒目開學勳章 王國長老

hoiyeungmum 發表於 16-10-18 03:31
如果你甲2 選了中基入了便有點不值

中基而家唔派位了,係自己考

醒目開學勳章

回覆 王家爸爸 的帖子

我小兒係BAND 2生,都打算報中基,機會大嗎?
另自行會選擇衛理同顯理OR鄧鏡波,呢幾間BAND2 生易入嗎?

王家爸爸  當然需要視乎係B2頭定尾  發表於 16-10-19 09:16
王家爸爸  B2生,入到中基既機會應該比入到衛理大啲,應該同顯理、鄧鏡波差唔多。  發表於 16-10-19 09:15

引用:Quote:bkneon0088+發表於+16-10-17+14:44+

原帖由 王家爸爸 於 16-10-17 發表
如果係中游小學,呈分試級13,中華基金基本上必收(當然特殊情況除外),SPC機會都好大。

其實咁既成績, ...
王家爸爸,
多谢你! 小兒讀觀塘聖若瑟。
會屬邊個level 小學呢? SPC or SJC or SPCC  是否有機? 有何睇法?

王家爸爸,多謝!

回覆 angelcheung 的帖子

上年我朋友仔係B2生,佢入左中基!

bkneon0088 發表於 16-10-18 10:55
王家爸爸,
多谢你! 小兒讀觀塘聖若瑟。
會屬邊個level 小學呢? SPC or SJC or SPCC  是否有機? 有何睇法?
觀塘聖若瑟, 如果係私立果間, 應該係B1中游至上游學生, 中基應該一定收.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:bkneon0088+發表於+16-10-18+10:55+

原帖由 hkpapa852 於 16-10-18 發表
觀塘聖若瑟, 如果係私立果間, 應該係B1中游至上游學生, 中基應該一定收.
謝謝意見。
咁SPCC / SPC / SJC 又可有機會?

elbar  SPCC   發表於 16-10-27 15:37

bkneon0088 發表於 16-10-18 18:05
謝謝意見。
咁SPCC / SPC / SJC 又可有機會?
好睇具體成績,小朋友考第幾?

引用:Quote:bkneon0088+發表於+16-10-18+18:05+

原帖由 王家爸爸 於 16-10-19 發表
好睇具體成績,小朋友考第幾?
五年级全年總成績全級排名第六,但第一次呈分試有失手,故該次的全級排名只有12。