用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一唔知點温書???
樓主: rabbitmonkey
go

中一唔知點温書???

做吓学校past paper. 找出每科topic重點!看多些題型,扣題取分!

溫書 就是把課程把握好

甚麼是課程
簡單而言 就是每一課 它要教或帶給學生甚麼 這個一定要清晰
把握了這個甚麼 就是溫書了

1)先想好這課主點是 父母可協助
2)做自己的撮要 notes 父母可提意見
3)  撮要不單要記下每課重點 最最重要的是把容易想錯的情况都要記下提醒自己不再重覆錯的思路 父母可提醒

初中一般這個己能應付 高中就要有加強版了

我覺得小朋友如果有心溫書, 係唔會唔知點樣溫書的。

高小都要放手啦, 何況中學 !

rabbitmonkey 發表於 16-10-16 19:32
阿仔今年中一, 下星期開始測驗, 今日叫佢温書, 但完全唔知點幫佢, 只有佢自己坐响度温, 範圍又多, 唉...唔 ...

會唔會做筆記 分顔色筆或用High light 筆high住重點
紅色~不斷提自己記住
綠色~記两三次就可以
藍色~已記著了 考前望多一次

我女S1第一次評核,我做工作紙俾佢做,做完就當溫左,之後佢就唔肯再做我既工作紙

佢今年S2,佢會自己做notes,做mind map,以乎都ok。

我小學已經放手,中學亦唔會太理。有時要比孩子自己摸索吓,找尋啱自己方法。唔掂先幫佢,讀書始終要靠自己。

阿仔凈係同我講History成本書由頭到尾睇一次, 然后再細溫.

中一下學期開始完全放手, 我仔依家係我提下佢溫書,佢都唔中意我提.

我一路同仔講初中放精力係中,英,數及IS, 呢四科就得, 其它科HEA讀都無所謂.

醒目開學勳章 王國長老

October. 發表於 16-10-28 12:43
阿仔凈係同我講History成本書由頭到尾睇一次, 然后再細溫.

中一下學期開始完全放手, 我仔依家係我提下佢溫 ...
普通話真係合格就得, 不求高分, 有時間留返黎溫其他科.

好彩 S.3 唔使再讀普通話.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 16-10-28 14:12
普通話真係合格就得, 不求高分, 有時間留返黎溫其他科.

好彩 S.3 唔使再讀普通話.
我就係見佢花唔少時間係副科, 用既時間好似仲多過主科, 先叫佢唔使咁緊張.

當然, 如果成績麻麻, 就要努力啦.

October. 發表於 16-10-28 12:43

中一下學期開始完全放手, 我仔依家係我提下佢溫 ...
請問點解只集中在中、英、數及IS 呢?

nicole-wai 發表於 16-10-28 15:26
請問點解只集中在中、英、數及IS 呢?
呢d係個人選擇啦.

我覺得初中打好中、英、數及科學基楚最重要, 唔想花太多時間係副科,當然, 唔係要放棄副科, 只係副科占太多時間唔值得. 呢d只尖對我仔, 佢花太多時間係副科.

好似小學時, 花太多時間係默書道, 我都覺得唔值.

losir0227  目標清晰,方向正確   發表於 16-11-20 04:59

引用:Quote:nicole-wai+發表於+16-10-28+15:26+

原帖由 October. 於 16-10-28 發表
呢d係個人選擇啦.

我覺得初中打好中、英、數及科學基楚最重要, 唔想花太多時間係副科,當然, 唔係要放棄副 ...
我就要求注重中英數通,因為其他副科都不知道會否讀。

October.    發表於 16-10-28 21:10

rabbitmonkey 發表於 16-10-16 19:32
阿仔今年中一, 下星期開始測驗, 今日叫佢温書, 但完全唔知點幫佢, 只有佢自己坐响度温, 範圍又多, 唉...唔 ...

四主科要打好底 主科唔達門檻 選修科識飞都無用

黃巴士 發表於 16-10-24 19:53
做吓学校past paper. 找出每科topic重點!看多些題型,扣題取分
請問學校past paper怎樣取得呢?

alhy.love 發表於 16-10-29 09:34
請問學校past paper怎樣取得呢?

要問學校,哥哥學校是放在圖書館,有需要的學生自行影印

醒目開學勳章 王國長老

MariaTsui 發表於 16-10-28 17:46
我就要求注重中英數通,因為其他副科都不知道會否讀。
中英數通係 4C, 之後 2X 或 3X 都未知佢想點.
S.1 考完第一次試知道邊 d 科係計分或 grade, 計 grade 合格就算, 主功 4C 先, 另外幾科都要睇住溫得切緊係唔放鬆.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

通常計成績:
中,英,數 X 3
IS                X 2
其它科         X 1

副科要取得8X,9X 分,咁多科要花好多時間,寧願主科高分,回報大好多,當然要自己知自己事,如果科科弱,咁就邊一科成績都好緊要。

其實有冇回憶返自己上中學點樣適應呢?初頭未掌握到,成績唔理想都好正常!相信學校都習慣。中學真係要開始靠自己!其實正常平日有quiz,都大概知咩模式。溫下考試範圍。同埋中學無可能死背爛記,等佢試左一次先。中一啫,試下放手!未嘗不可
唔通到大學都要你跟埋咩?

回覆:中一唔知點温書

小學放左手嘅,我相信中學佢地大概知道點温嘅,我女升上現在中学同学的小學同學,大部分自己識點温書,好多同學好勁,自己安排点温,而且又是第一次,等佢地自己領略下。有時讀到三更半夜,一個無留意題目又死得,唔預計好時間識做冇做又死得。Mc題畫錯格,又是拜拜。以前都是第一次考試出問題。小朋友自己領悟才有用。