用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一唔知點温書???
go

中一唔知點温書??? [複製鏈接]

阿仔今年中一, 下星期開始測驗, 今日叫佢温書, 但完全唔知點幫佢, 只有佢自己坐响度温, 範圍又多, 唉...唔知佢温到幾多, 有d無助感
   6    0    0    0

回覆 rabbitmonkey 的帖子

同感,之前以為可以放手,原來唔得, 但係而家想幫都唔知點幫

我無諗过要再同女温書……佢地温完,測过,就知題目会点出,老師要点答……之後再測就知要点温唄~~Trial & Error.

回覆:中一唔知點温書

試水溫,如試放手,吾好再想辨法解决。。。

brother4 發表於 16-10-16 20:14
試水溫,如試放手,吾好再想辨法解决。。。

唉...但見佢都有d手足無措, 想諗d辦法幫佢快d上手, 科目多咗範圍大咗, 點能夠完全放手呢

Yanamami  小学佢都係靠你同佢温?  發表於 16-10-16 22:58

回覆:rabbitmonkey 的帖子

簡單請補習,可找學校師兄師姐

醒目開學勳章 王國長老

我無理過佢, 老師已經畀左範圍, 重點都會係 notes 度, 加上平時都有 quiz, 要點溫已經有個概念.

今次唔放手一試, 到考試時點算?

kittttty    發表於 16-11-2 16:30
YDLFATHER    發表於 16-10-17 21:48
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

我都冇見阿囝温書,小學佢只有考試前温吓常識,成績唔錯,所以都冇理佢,依架升上中學佢話好似小學咁考試前温,所以我諗阿囝今次測驗死緊,如果識反醒唔緊要,唔識就慘了。

Yanamami  衰-次咪知死囉……  發表於 16-10-17 01:18

醒目開學勳章 王國長老

Yanamami 發表於 16-10-16 20:09
我無諗过要再同女温書……佢地温完,測过,就知題目会点出,老師要点答……之後再測就知要点温唄~~Trial &  ...
我囡舊年 S.1 時都係無理佢, 剩係問佢要唔要數學私補加堂, 佢話唔使慳返唔使約.

經過一考兩測後, 到總考時問佢有無科目唔明要補, 佢已經講得出想補 I.S., 咪搵左我家姐幫佢補左幾個鐘.

Trial & Error 之後佢地先會知不足之處.

YDLFATHER    發表於 16-10-17 21:49
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

rabbitmonkey 發表於 16-10-16 19:32
阿仔今年中一, 下星期開始測驗, 今日叫佢温書, 但完全唔知點幫佢, 只有佢自己坐响度温, 範圍又多, 唉...唔 ...
有無寫筆記/NOTES/WB, 有就温咗先, 然后書有HIGH LIHGT重點部份

回覆 miriam 的帖子

以前小學可以做下補充練習, 現在真係唔知點好, 有點擔心佢跟唔上, SISTER, 你記得我嗎? 之前在升中派位問過你野架. 我女入左保祿.

YDLFATHER  要學會預習功課, 返堂聴老師講容易理解  發表於 16-10-17 21:53

醒目開學勳章 王國長老

moonngbaby 發表於 16-10-17 10:25
回覆 miriam 的帖子

以前小學可以做下補充練習, 現在真係唔知點好, 有點擔心佢跟唔上, SISTER, 你記得我嗎 ...
睇返舊回覆記得~~~

真係無得幫, 要等佢試左第一次測驗係點佢先會知學校要求同點樣出卷.

S.1 開左學都係個半月, 跟唔跟得上言之過早, 好似數學咁我囡專補老師話好多都係重溫 P.6 既野難度唔高, 其餘既都係溫 notes 背重點.

你緊張時你囡重緊張呀!

引用:阿仔今年中一,+下星期開始測驗,+今日叫佢温

原帖由 rabbitmonkey 於 16-10-16 發表
阿仔今年中一, 下星期開始測驗, 今日叫佢温書, 但完全唔知點幫佢, 只有佢自己坐响度温, 範圍又多, 唉...唔 ...
我個中一女月尾測驗,我都打算唔理佢,平時兩三日就quiz,我都冇理過,上星期試過佢平生第一次quiz肥左,佢自己都好緊張,我覺得中一可以嘗試等小朋友自己撞吓板,咁先會成長!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

TwinWong 發表於 16-10-17 00:33
有無寫筆記/NOTES/WB, 有就温咗先, 然后書有HIGH LIHGT重點部份
但係我阿女小四都係用呢個方法喎, 中學都仲係用呢招, 掂唔掂架?

little_yolky 發表於 16-10-18 16:30
但係我阿女小四都係用呢個方法喎, 中學都仲係用呢招, 掂唔掂架?

我囡目前仲ok架

little_yolky 發表於 16-10-18 16:30

睇咗唔會死 唔睇真係死

little_yolky    發表於 16-10-18 16:41

阿女今年中二, 去年我也不知怎幫她溫, 大部分都是英文, 見到都暈. 於是我著她自己地毯式溫書, 作業, 工作紙, 最後考試成績不錯, 所以從中一起, 我便正式放手了.

千祈吾好咁快放手,想上中四開心地選科,中一至中三要加倍努力,吾能夠用讀小學嘅方法讀書。其實,中學不論英中定中中,每一科範圍大,科目多,根本每個星期都要温書

TwinWong 發表於 16-10-18 16:41
睇咗唔會死 唔睇真係死

我都有同感這一個多月比她自己試下自己管理自己,點知成績出來激鬼死我!

anna59 發表於 16-10-22 17:03
千祈吾好咁快放手,想上中四開心地選科,中一至中三要加倍努力,吾能夠用讀小學嘅方法讀書。其實,中學不論 ...

有同感, 通常易放難收, 尤其佢地正值青春期, 開始有自己主意!所以校長都話可放鬆, 但不能放手!
‹ 上一主題|下一主題