用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德園 劍鳴 啟思幼稚園 九龍靈糧堂 四間面試揀哪間 ...
go

根德園 劍鳴 啟思幼稚園 九龍靈糧堂 四間面試揀哪間

全部都排在5號早上。小女3月生日,性格活潑好動,現在迦南黃埔上PN。想請教各位家長,四間學校的特點,只能選一間面試,非常糾結,謝謝!

撞到咁應   根德園你好早交表?

個人意見:
1) 根德園無N, 所以K1學額較多, 但根德園會傳統d
2) 劍鳴N已有一班學生昇K, 機會比率相對低D, 但劍鳴升小成績唔錯
3) 啟思 Happy School
4) 靈糧不太認識,  no comment.

If you target 直私 school for primary 1, suggest KV or KM ~~

引用:全部都排在5號早上。小女3月生日,性格活潑

原帖由 hannahy 於 16-10-14 發表
全部都排在5號早上。小女3月生日,性格活潑好動,現在迦南黃埔上PN。想請教各位家長,四間學校的特點,只能 ...
KV,  最多學位。機會大過KM 好多。
call waiting 九月都有人收call

錢和遠近是否關鍵?
根德教學模式是否like?

Chan343 發表於 16-10-14 12:10
錢和遠近是否關鍵?
根德教學模式是否like?
根德係咩模式?

hannahy 發表於 16-10-14 10:41
全部都排在5號早上。小女3月生日,性格活潑好動,現在迦南黃埔上PN。想請教各位家長,四間學校的特點,只能 ...

KV

suyking 發表於 16-10-14 13:00
根德係咩模式?

根德train 小朋友坐定定,獨立,無咩家校合作,無咩親子活動,無咩家長參與,用教小學生模式教小朋友,所以對將來如果讀名津打了好好基礎

hppa  ?  發表於 16-10-16 05:57
hppa  Really  發表於 16-10-16 05:57

回覆:Danrice 的帖子

多謝多謝!我會放棄九龍靈糧堂,因為在九龍城,同其它幾間離得太遠。爭取九龍塘三間裡可以面兩間。

KM / KV,如果考K我會選KV 因為收好多學生,易入好多。

引用:Quote:hannahy+發表於+16-10-14+10:41+全部

原帖由 QQfishs 於 16-10-14 發表
KM / KV,如果考K我會選KV 因為收好多學生,易入好多。
請問KV K1大約收多少名學生呢?

回覆:pineapplechan 的帖子

500幾

Chan343 發表於 16-10-14 13:36
根德train 小朋友坐定定,獨立,無咩家校合作,無咩親子活動,無咩家長參與,用教小學生模式教小朋友,所 ...

其實我以前都咁以為,但開左學後個零月,有親子功課,有講座俾家長。(利申:大既sc 細既kv )

02413124 發表於 16-10-15 22:40
其實我以前都咁以為,但開左學後個零月,有親子功課,有講座俾家長。(利申:大既sc 細既over)
...

咩係大既sc 細既over?

02413124 發表於 16-10-15 22:40
其實我以前都咁以為,但開左學後個零月,有親子功課,有講座俾家長。(利申:大既sc 細既over)
...

朋友细女現在KV讀K3, 佢話同佢大仔6、7年前讀KV相比,近年係多咗啲親子功課,多咗嘢需要家長參與,可能係想平衡啲!正如佢仔年代冇NET, 佢女K1果年開始就有NET, 都係好事嚟嘅!

Danrice 發表於 16-10-14 10:54
撞到咁應   根德園你好早交表?

個人意見:

我都選KV, KM.

聽聞KM N 班上KM K1 人數並不多, 因為KM較谷, 能力亦較強, 都好多學生能更上一層樓.

回覆:根德園 劍鳴 啟思幼稚園 九龍靈糧堂 四間面試揀哪間

請問KV有NET做班主任嗎?每天學習英文的時間有多少?thanks

adrianbaby2013 發表於 16-10-16 07:56
請問KV有NET做班主任嗎?每天學習英文的時間有多少?thanks

有net,但不是班主任,每天都好似有英文堂,但net 一星期一次。

Chan343 發表於 16-10-16 00:08
咩係大既sc 細既over?

大既sc 細既kv

kv, 四間中考小一成績最好

99dogdog 發表於 16-10-16 02:24
朋友细女現在KV讀K3, 佢話同佢大仔6、7年前讀KV相比,近年係多咗啲親子功課,多咗嘢需要家長參與,可能係 ...

可能我朋友仲係k1 未有太多親子野。無咩通告要簽,對在職媽媽來說輕鬆很多