用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 CAC評估
樓主: mo515
go

CAC評估 [複製鏈接]

Loveucpy 發表於 16-11-6 22:36
唔覺有問題wo,,佢會玩假想遊戲同你地又有交流唔似

煮飯仔同餵bb,其實佢自己玩就未必會好主動,但陪佢或叫佢玩就會識做

可能老師覺得佢有經驗睇得小朋友多
所以咁覺得

唯有我再努力啲教

引用:想問我仔24/10去CAC做評估,如果是自閉是否

原帖由 mo515 於 16-10-13 發表
想問我仔24/10去CAC做評估,如果是自閉是否即日知結果?因為姑娘話去見兒科醫生,還是如果懷疑自閉又要排見 ...
摟主你好。請問妳小朋友幾時系CAC排? 我小朋友3月排到宜家 8個月未收到電話評估。

happybbg 發表於 16-11-7 18:01
摟主你好。請問妳小朋友幾時系CAC排? 我小朋友3月排到宜家 8個月未收到電話評估。

...

我仔4月頭排

回覆:mo515 的帖子

我早一個月,但未收到。好多情绪問題要同醫生傾傾

happybbg 發表於 16-11-7 18:41
我早一個月,但未收到。好多情绪問題要同醫生傾傾

你仔有什麼情緒問題?可否交流吓?

引用:Quote:happybbg+發表於+16-11-7+18:41+ 我

原帖由 mo515 於 16-11-07 發表
你仔有什麼情緒問題?可否交流吓?
丫女3歲。情緒好波動,好少野就可以觸動到神經。 如果佢捻住要做既野,妳帮佢做左,會發癲大喊。見到電視上有小朋友喊,就會好唔開心。好開心既時候真系好開心。我比一盒奶佢,會大大聲笑到卡卡聲講,媽咪,我真系好開心呀!另外都有專注力問題,做紧其他野就不斷講野,把口無停過,跟住就影嚮進度。固執在某d野上。做功課一條缐畫得唔系太直,就一定要擦左再黎過。一定要将d野擺得好整齊
要分類, etc.....

回覆 YANMA0724 的帖子

協康點樣排呀?現在的心情無法形容,很慌,唔知點樣做可以快D幫到個囡,上星期見完醫生,醫生話懷疑係自閉,但要觀察,要五個月後先復診,我內心很焦急,但不知從何下手。

我仔仔2歲剛剛去健康院,因為講野唔係幾好,姑娘話同我約醫生見下,咁係咪即係去CAC做評估?

prined 發表於 16-12-25 21:52
我仔仔2歲剛剛去健康院,因為講野唔係幾好,姑娘話同我約醫生見下,咁係咪即係去CAC做評估? ...

要見咗健康院醫生,如醫生覺得有問題才安排你去CAC
‹ 上一主題|下一主題