用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求救 好大壓力
樓主: yzxz
go

求救 好大壓力 [複製鏈接]

引用:老土d講真係總有書讀架。。。 另外,泡ek多

原帖由 retriever 於 16-10-13 發表
老土d講真係總有書讀架。。。
另外,泡ek多年,睇帖多且雜。

"極少喊到最後"呢一點,真係要睇父母嘅心態。

有個case 係咁: 去年考學校現在小一,嚴選了5,6間佢覺得ok的直資私校,最先有offer的私校,嫌人地業績不好,雖然有愛心校網好,佢只當抽獎後備。然後陸續有2間call waiting list 和正取,一係就嫌學費貴,一係又話仔無音樂天份,又放了offer。(咁最初又話嚴選,其實都唔係心儀,唔知考嚟做乜)。

到抽獎時中了乙一,區內一線有聯繫的小學,就覺得學校無愛心,只得谷。最終因津校免費就揀津校,現在個多月了,又投訴學校太chur,早知揀愛心私校喎。而家又話小二要轉校添。

總之,父母心態最緊要,要知道自己想要乜,如果入咗不太理想嘅學校,都要儘量做好自己,自然就有學校欣賞了。

Chirley  呢個家長簡直係玩謝自己小朋友啦  發表於 16-10-13 16:55
vpo0615  好明顯呢D唔係小朋友嘅問題, 而係家長心態嘅問題.....苦了孩子.  發表於 16-10-13 16:13
hppa    發表於 16-10-13 13:54

lingan 發表於 16-10-13 08:53

有個case 係咁: 去年考學校現在小一,嚴選了5,6間佢覺得ok的 ...

同意!如果樓主比太大壓力自己,建議蒲少d EK! 仲有小朋友考小一只是人生其中一part ,不是終點站。將來還要升中、考DSE,入U?都未派彩?!大把壓力喎!?要明白我們做父母只能為仔女鋪好條路,推開度門為佢開路,點行條路,肯唔肯行我們無辦法預計。放鬆D啦!

Chirley    發表於 16-10-13 16:55

Felix223 發表於 16-10-13 10:22

同意!如果樓主比太大壓力自己,建議蒲少d EK! 仲有小朋 ...

Sure, it is only a beginning of the game. If you feel so much pressure right now, you should understand the game may be not suitable to you. Need to think twice.

有個case 係咁: 去年考學校現在小一,嚴選了5,6間佢覺得ok的 ...
其實好多家長, 驚死無學位, 人云亦云咁一窩蜂去考學校, 到頭來連間學校係點根本都唔知.

所以我一向建議家長既認真去諗清楚自己想子女升學條路點走, 至少要諗下對學校既要求/期望, 不過要實在D, 唔好空泛咁諗一D"名詞", 如甚麼全人發展, 活動教學..... 名詞呢樣嘢, 唔同學校有唔同演釋

Felix223  我身邊真係有D人話怕蝕底.咩學校都報...  發表於 16-10-13 16:03
lingan  明呀,同意~  發表於 16-10-13 14:26
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

落場玩得呢個 game (考直私)就預左,最難頂係見到 d 平時唔算好 smart 的同學仔都有 offer 時,自己小朋友仍無着落。。。

你講果種父母, 唔只考小, 咩野都唔會滿足, 唔會開/安心架喎...

學懂感恩, 先會心安... 或者叫佢地搵穌哥聊下!

lingan  佢已經係虔誠基督徒....  發表於 16-10-13 14:25

其實我都明白,不過終於對新手媽(即未有小朋友入讀過小學),都只能靠聽一些用家的分享來估,個個用家感受又不可作準,佢覺得淺,可以對另一些人是深,此終又真係唔讀過就唔知小朋友適唔適合,都係太約估估下,我都好想知自己的小朋友能否適應官、津學校。

lingan  很難置信的是,我所講的case,主角是一位津校老師~  發表於 16-10-13 14:31

yuenkw 發表於 16-10-13 13:24
落場玩得呢個 game (考直私)就預左,最難頂係見到 d 平時唔算好 smart 的同學仔都有 offer 時,自己小朋 ...

我很明白

我都係全程自己一個包辦個仔既入學, 由選學校, 填表到INTERVIEW, 申請9間, 2間唔收, 2間趕唔到考, 仲有3間等SECOND IN, 2間未考. 由開頭2間唔收個刻開始, 由灰心變'順其自然'心態, 等待之後既結果, 自己無噤大壓力, 已努力去為阿仔安排爭取, 盡了力.  

樓主宜調節心態~考小一直私只係配對過程,亦不會反映到小朋友未來的成就,唔好俾咁大壓力自己同小朋友。否則俾你考到神校都好,入學後壓力只會更大。

香港地,唔會無書讀,現在未有心儀的取錄,可能自行/抽奬會有好消息呢;再者,叩門時亦有很多選擇的,音樂椅有排轉。

我上年有考不少直私,但坦白說,一開始並未抱任何期望,純粹當去平價面試班,作叩門前熱身;所以慶幸大人細路都沒有太大壓力,可能係咁,小朋友反而發揮得不錯。

樓主加油!

Chirley    發表於 16-10-13 16:58
自強不息 厚德載物

yuenkw 發表於 16-10-13 13:24
落場玩得呢個 game (考直私)就預左,最難頂係見到 d 平時唔算好 smart 的同學仔都有 offer 時,自己小朋 ...

一定會有啦,但各有前因莫羨人,我信學校揀對方實有原因;我地只能見到牌面係看似無咁smart,但內裏係點,就得學校最清楚了

yuenkw  都係!  發表於 16-10-13 21:08
vpo0615  Agree.  發表於 16-10-13 16:16
自強不息 厚德載物
‹ 上一主題|下一主題