用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求救 好大壓力
樓主: yzxz
go

求救 好大壓力 [複製鏈接]

回覆:求救 好大壓力

其實我深知呀仔就係差講野,同陌生人講野佢完全唔掂,就係衰呢樣對佢interview好不利。我之前又太輕鬆太疏忽,無同佢準備任何野,而家先知驚,其實佢內向嘅性格已經改善左好多,但interview完全唔夠用。人地只係睇interview表現,佢平時幾叻又點。。。

wonglily  唔駛太介意,條路好長,知到不足,就改善,唔好太大壓力。  發表於 16-10-13 17:23

個個都係咁啦,得你係咁咩

引用:其實我深知呀仔就係差講野,同陌生人講野佢

原帖由 yzxz 於 16-10-12 發表
其實我深知呀仔就係差講野,同陌生人講野佢完全唔掂,就係衰呢樣對佢interview好不利。我之前又太輕鬆太疏 ...
我囝一模一樣,其實孩子無論如何,家長總覺得自己孩子是最好的,所以要面對別人的否定,很難接受

回覆 yzxz 的帖子

只要不抱住非君不嫁,非卿不娶的心態報直私便不會大壓力,直私唔得仲有大抽奬,可能幸運之神眷顧可以抽到理想官津也未定,think positive!

Chirley    發表於 16-10-13 16:48

引用:個個都係咁啦,得你係咁咩 +

原帖由 hamsubbb 於 16-10-12 發表
個個都係咁啦,得你係咁咩
下。。。呻下姐

多謝各位回覆,因為呀仔升小只有我一人安排,所以好大壓力,上黎呻下都只係想聽到啲鼓勵說話。

引用:多謝各位回覆,因為呀仔升小只有我一人安排

多謝各位回覆,因為呀仔升小只有我一人安排,所以好大壓力,上黎呻下都只係想聽到啲鼓勵說話。

...
大家都緊張,上來互相勉勵支持下係好事

引用:多謝各位回覆,因為呀仔升小只有我一人安排

...
唔好氣餒,you are not alone,我仔係細仔,講野都唔好,學術又唔掂,畫畫又屎,但都有學校2nd in,全因佢嗰日表現友善,冇同同組小朋友爭野,有跟老師指令做野(但我知佢唔係答啱哂)。。。所以老套啲講句,始終會有學校欣賞自己小朋友的。。。呢度好多人陪您。。。只要您唔係話除咗某1,2間學校非讀不可之外,最後小朋友一定有間啱佢會收佢的,加油!

Danrice  不過你仔仔講得返晒 interview 過程我覺得佢好叻叻, 叻過好多大仔 ~~  發表於 16-10-12 18:42

yzxz 發表於 16-10-12 18:17

...

我也是一人安排p1 application forms ,我老公完全冇理過,他成日話一定有書讀喎,駛咩怕!他k1也沒有參與過,我自己填表填到儍。我非常明白這不安的心情,you are not alone!  做D輕鬆事情,令自己愉快D!take it easy!  Show must go on!  

yzxz 發表於 16-10-12 18:17

...

唔係講笑...如果問題持續,見下心理醫生尋求專業協助會幫到你....

yzxz 發表於 16-10-12 13:35
心情好差 被面試玩殘
而家先剛剛開始,如何捱下去?

上少d EK個人會輕鬆d

ekhc    發表於 16-10-12 23:58

引用:Quote:yzxz+發表於+16-10-12+18:17+ 多謝各

原帖由 mcdonn 於 16-10-12 發表
唔係講笑...如果問題持續,見下心理醫生尋求專業協助會幫到你....
多謝你,我又未至於咁嚴重,只係一個人填表、搵資料、帶佢面試、聽簡介等等等等令我好攰,再收到港同reject,心又沉一沉,所以我好需要有小小支持,咁就會再有力氣重新出發!

Chirley    發表於 16-10-13 16:51

唉,大家咁話..

唔好成日諗住面試結果,如果返工嘅就專心工作,如果係ftm就努力做家務,睇下笑片打下機唔好上EK。。。。好快就考完㗎啦!大家加油!

yzxz 發表於 16-10-12 13:35
心情好差 被面試玩殘
而家先剛剛開始,如何捱下去?

開始左好耐啦喎~ 已經開始派彩

你的壓力遲左....

停一停,想一想, 為小孩定下 些長遠目標, 他們長大成人後, 回想小一 係讀邊間小學真係會很重要嗎 ?  甚麼才是最小孩最重要的? 而作為家長, 我們又可以如何 配合呢, 大概, 都不應被 外間所影響太多吧⋯⋯ 童年應該是最珍貴的 時間唷⋯⋯

Chirley    發表於 16-10-13 16:52

引用:其實我深知呀仔就係差講野,同陌生人講野佢

其實我深知呀仔就係差講野,同陌生人講野佢完全唔掂,就係衰呢樣對佢interview好不利。我之前又太輕鬆太疏 ...
其實我仔去年情況跟你仔差不多,也是細B冇cert內向,但最終到9月頭有學校call。當時冇offer好絕望,絶望主要並不是冇offer,而是連C6有點迷失因考得不好而看不起自己仔仔,那刻只有自己傷心過後冷靜回來努力寫信,我深信仔仔永遠是天父看為至寶的孩子,神會為他安排最合適的。最終成功感動學校,現在小兒正在不錯又合適的小學就讀小一。其實我明白我仔不善於面試,的確很難在第一輪就有offer,所以一直只寄望8月尾9月頭執死雞,唯有自己努力D表懇意。過程是痛苦,所以很明白你心情,但千萬不要氣餒,仍有機會的。記住不要小看你的孩子,不善於面試,不代表佢唔叻,只是小朋友優點缺點不同。加油呀媽媽!

我都係自己一手包辦成個過程呀,老公連見邊間打邊間都未知
不過每間都幾千人申請,入second round 最多1/5, 有其他4/5嘅人陪你收reject 所以你絕不孤單!一齊加油!

lingan 發表於 16-10-12 21:17
唔好成日諗住面試結果,如果返工嘅就專心工作,如果係ftm就努力做家務,睇下笑片打下機唔好上EK。。。。好 ...

少d上ek可能係辦法,眼不見為乾淨。

回覆樓主:

老土d講真係總有書讀架。。。
另外,泡ek多年,睇帖多且雜。

真係極少喊到最後,通常都係柳暗花明!
‹ 上一主題|下一主題