用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求救 好大壓力
go

求救 好大壓力 [複製鏈接]

心情好差 被面試玩殘
而家先剛剛開始,如何捱下去?

hppa  take it easy. it is not the end of the world even no DSS and private school offers  發表於 16-10-12 14:24
MrBeast  Plan 下xmas去邊玩  發表於 16-10-12 14:12
   5    0    0    0

yzxz 發表於 16-10-12 13:35
心情好差 被面試玩殘
打電話去撒瑪利亞...

心情好差 被面試玩殘

放鬆啲,worst case二年班再轉校,加油呀!

ekhc    發表於 16-10-12 23:51

心情好差 被面試玩殘

你的壓力源自邊度?其實小朋友實有書讀的,會唔會降低要求會好D?好似樓上咁話,如有要求,最多咪未二年級考插班....

心情好差 被面試玩殘

下星期多間學校放榜....我都好緊張

SingMom  小學啫, 仲有好多時間可以轉校. 到升中時就知呢D係小巫見大巫!  發表於 16-10-12 21:57

BCoLick 發表於 16-10-12 13:40
放鬆啲,worst case二年班再轉校,加油呀!
大抽獎都未到就諗插班...跟住樓主可能諗埋點插,插唔到跟住又點....咪仲加深佢既情緒問題...都係交比專業人事去幫佢啦...

一定要讀名校或直私嗎?小朋友一定有書讀,而家長填大抽獎表時,如果以穩陣為大前提,也不會派對太差的學校。

樓主,上年hkpapa852 的這段文字,我一直都keep起,借你參考:

各位等候考直資/私立小學結果既家長, 萬一子女考得唔好, 唔好咁失望, 亦不要勞氣. 畢竟, 要過千人中突圍, 並飛易事. 而且, 考唔到又如何? 至少還有統一派位.

回想自己搵工見工的情況, 幾年前考K1的情況吧! 就算自覺事事順利, 結果往往都可能未盡人意. 這是孩子的問題嗎?

還記得大家在孩子還未誕生時的願望嗎? 我想大多數父母當時應該都會諗: 只要他/她平平安安, 健健康康.
可惜孩子出生後, 大家漸漸已把此期望忘記了!

大家開始對孩子多了要求, 多了比較, 要求他/她去學些甚麼, 比較他/她和朋友子女, 以及同學的能力. 但, 是否孩子一定要在某某學校讀書, 才代表對他/她是好的呢?

小學只係人生一個成長階段, 不要為了一時不如意而失了方寸. 其實, 對小朋友最重要的學校和老師, 由他/她出生當天已在, 只要把這所學校經營得好, 遠比考入甚麼神校對孩子的成長更有用.

希望大家記著, 不論考小學、派位或叩門結果如何, 不要"為了面了, 失了孩子"; 還有, 不要忘記當初對子女的期望, 毋忘初衷!

All the best!

wonglily  正面  發表於 16-10-13 17:07
bobo101^*^    發表於 16-10-13 09:07
ekhc  thx   發表於 16-10-12 23:53
Misaki88    發表於 16-10-12 19:39
gglover  感恩  發表於 16-10-12 15:34

放鬆D, 其實入左心儀 / 非心儀學校都唔代表整個人生... 讓小朋友學習面對不同境況都抱住正面積極態度, do you best, 咁佢就受惠一生

「對小朋友最重要的學校和老師, 由他/她出生當天已在, 只要把這所學校經營得好, 遠比考入甚麼神校對孩子的成長更有用」

相信這裡有很多過來人,我亦是其中之一,這個「選小學遊戲」的確很累人,很容易令人失望而迷失,對自己和孩子漸漸失去信心,實在可以很折磨。但到最後走過來,就會明白自己在過程中,很容易被環境不知不覺地牽著走向牛角尖,繼而忘記初衷,身心俱疲,得不償失。

現在很多時提到提升孩子的抗逆力,換過角度想,這場遊戲並不算些什麼,但卻是我們和孩子一起經歷學習如何面對挑戰和挫折的一個機會呢?如果當中父母子女肩並肩,互相信任和支持,最後一定有得著,往後的日子孩子也會明白父母對自己的支持,自己亦更有信心去面對人生中一場又一場的挑戰。
小小媽咪

如考唔到直私,就至多大抽獎無back up,到時選大抽獎至多保守些,因我識好多都無考直私架!~~如考小學,就平常心面對,其實今年間間都咁多人考,我覺得收reject係正常的。小朋友考完學校,可令家長知道小朋友有什麼不足,我覺得係賺左呀!~~

心情好差 被面試玩殘
即係,你既身體同精神狀況在提醒你,要改變一下對待事件的態度和角度。

另一方面,我還是祝福你的,提早知道有些做法會損害身心,對你百利而無一害啊 !

cherrypun 發表於 16-10-12 15:05
如考唔到直私,就至多大抽獎無back up,到時選大抽獎至多保守些,因我識好多都無考直私架!~~如考小學,就平 ...

樓主, 你當初誕下小寶貝時, 你第一句對他說, 只要他身體健康, 永遠幸福快樂, 我想你不會跟他說, 你要讀書考第一, 要入到名校吧, 為什麼現在要強加壓力在自己和小朋友身上呢? 不一定讀名校, 小朋友才可以成功吧, 我們作為父母, 其實很簡單, 就是給他們愛, 你要RELAX D, 學習道路還很漫長吧! 加油.

你講的剛開始是無錯的, 就算比你考到心儀小學都係剛開始, 因為真正有壓力的是小一開學後, 好多考到直私好開心都係一殺那, 真正到開學你先知咩叫壓力.放鬆d啦, 慢慢長路.  

我認為凡事盡力便可
考小一只是人生中的一個小階段,學習路漫漫長
希望樓主能積極和勇敢面對.

引用:Quote:yzxz+發表於+16-10-12+13:35+心情好

原帖由 HK-MAN 於 16-10-12 發表
打電話去撒瑪利亞...
咁又未洗自殺

回覆:BCoLick 的帖子

謝謝喔

miujoey 發表於 16-10-12 15:35
你講的剛開始是無錯的, 就算比你考到心儀小學都係剛開始, 因為真正有壓力的是小一開學後, 好多考到直私好開 ...
agree, my child is P1 now and I feel the pressure is higher than those in k3.

有壓力亦代表你同小朋友都做咗好多準備,期望越大壓力自然越大,其實最大壓力源於自己,既來之安之,有時太執著只會令自己同身邊嘅人抖唔同氣,對事情係冇幫助;

我成日同自己講,塞翁失馬焉知非福,如果阿囝係有料嘅而心儀學校唔收,都唔一定係我哋損失,而相反佢係力有不逮,就算入到,大人細路以後可能面對嘅壓力會仲大;

成世人唔係靠一次半次面試定成敗,雖然而家教育氣候的確好難令家長完全放鬆,但相比我哋細時已經多好多選擇同出路比小朋友,最重要唔好比自己嘅心魔打倒自己,呢個正正係最好機會以身作則做好身教。
‹ 上一主題|下一主題