用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 民小 vs 聖母 vs SFA
樓主: ivypooh
go

民小 vs 聖母 vs SFA   [複製鏈接]

扣除晒B2A-B1既直資中學, SFA入到B1官津中學既學生不足60%, 部份B1中學, 仲要係會收一定比例既B2A學生(如大戶之一長天).

咁即係點呢?

阿甲工資十萬,扣除供書供棲家用,月入三萬。

阿甲同普通打工仔差唔多啫。

回覆 73662710 的帖子

73662710 and this was also what I got during the open day!

可能你真係聽到學校係Open Day咁講, 不過學校講既嘢係咪事實既全部呢?

好似年年簡介會都有N間學校話選校111叩門優先, 但結果呢?

今時今日, 學校都識得選擇性發放資料, 校務報告更加盡是語言/圖表/統計偽術.

73662710  i got information from students parents and frontline teachers, Okay let me stop here  發表於 16-10-19 13:51
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-10-19 12:11
直資中學收咗之後, 基本上學生仲會唔會搏盡去考埋呈三呢? 如果唔搏盡, 原本成績差D既就有機會升名次甚至升B ...

如果真是這樣, kts aps更加吸引, 這不純粹是學生叻不叻的問題, 是結構性優勢, 制度方面, 有利這两校的學生

hkpapa852  的確係, 本身成績好加上中學網優勢, 真係無得頂  發表於 16-10-19 13:10

hkpapa852 發表於 16-10-19 09:19
認真的, 我對民生的確不太瞭解, 所有資料都是聽和看回來.

民生小學班級架構: http://primary.munsang.edu. ...
所以你更加唔好聽人講,因為p1係這兩年先加多班,你係無理由用依家既一年級人數去比現在既六年級人數羅!你聽人講入民中人數!咁實際呢?校長有講比例,但有人則連校長都唔信,信d人話聽朋友講!則無話可說了

wsl05 發表於 16-10-19 14:06
所以你更加唔好聽人講,因為p1係這兩年先加多班,你係無理由用依家既一年級人數去比現在既六年級人數羅!你 ...
民小依家小一7班約245人是事實吧! 就算之前6班也有約210人吧!

直屬位只有99個係事實, 升中機制係直屬位同banding一齊抽都係事實, 咁直升機會同B1人數既估計係以根據事實去推斷咁有咩問題呢?

民小入到中學百份比, 咁依家5班P.6唔夠200人, 入到書院比例自然高D吧!

如果你以為呢個比例係永恒, 咁.... Good luck!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-10-19 10:44
73662710 and this was also what I got during the open day! 發表於 10 分鐘前

73662710 She has state ...
我都認為冇可能係超過七成係band 1,所以話進可攻,退可守,唔使好似sfa咁辛苦和大壓力

wsl05 發表於 16-10-19 14:06
所以你更加唔好聽人講,因為p1係這兩年先加多班,你係無理由用依家既一年級人數去比現在既六年級人數羅!你 ...
至於學校/校長講既說話值唔值得信, 建議你問吓過來人吧!

但我有想問下:LS 同MCS 都係直屬,家長是否應選Aps or sofa, 因為LS 同mcs都應該冇8成學生係B1

hppa  probably not. because even actual B1 from APS or KTS may not be able to get into MCS or LS due to no   發表於 16-10-19 14:26

wsl05 發表於 16-10-19 14:20
但我有想問下:LS 同MCS 都係直屬,家長是否應選Aps or sofa, 因為LS 同mcs都應該冇8成學生係B1 ...

mcs

lovebb2 發表於 16-10-19 11:07
與其搏田徑希望學校加分, 我覺得不如努力幫助小朋友讀好書, 做band 1生最實際, 甚至有冇直屬中學都唔洗驚: ...
Wag,講 博,點及apS? 成隊排球隊入男拔,唔係點會有....不過講真民中田徑得d2,所以佢地我估中學唔著重

hkpapa852 發表於 16-10-19 14:15
至於學校/校長講既說話值唔值得信, 建議你問吓過來人吧!
唔使問啦,讀緊啦!好多朋友親戚讀緊,校友好多,所以好清楚

wsl05 發表於 16-10-19 14:20
但我有想問下:LS 同MCS 都係直屬,家長是否應選Aps or sofa, 因為LS 同mcs都應該冇8成學生係B1 ...

事實上MCS同LS都唔會有8成B1學生, 但人地直屬位夠多

LS
自行位: 78個
直屬位: 138個
小學部六年級人數(假設沒有收叩門學生亦沒有人離校): 180

淨係直屬位都收番~77%學生, 如果用埋自行位, 係可以100%收番有餘

MCS
自行位: 54個
直屬位: 99個
小學部六年級人數(假設沒有收叩門學生亦沒有人離校): 150

淨係直屬位都收番~66%學生, 如果用埋自行位, 係可以100%收番喎

基本上, 以上兩校多年嚟中學部收唔番既, 都係B3學生為主(只要少量B2唔收), 咁佢地可能去到邊間學校都唔會有太大分別.

只係睇直屬位直升比例, 已經差好遠了! 呢D先至係真。升中保障既直屬中學

hppa  true  發表於 16-10-19 18:16

醒目開學勳章 貢獻勳章

wsl05 發表於 16-10-19 14:14
我都認為冇可能係超過七成係band 1,所以話進可攻,退可守,唔使好似sfa咁辛苦和大壓力 ...

好難講~我識讀SFA嘅人同MS嘅人,覺得壓力大/辛苦嘅比例,MS為高

另一方面可以理解成:入得SFA就預咗,所以現實同預期嘅落差夠細

當然,SFA絕對唔會叫考30頭嘅家長考慮轉校,所以呢方面嘅壓力會細d
恐龍家

hkpapa852 發表於 16-10-19 14:31
事實上MCS同LS都唔會有8成B1學生, 但人地直屬位夠多

LS
想問下mcsps 個99個直屬位怎麼計出來?統一乙即114人其中90percent 按學校校網分配:102人
102人既85percent for 直屬:即87人
87是否所謂直屬位?
有錯請賜教!謝!
另外:加埋自行個54人(假設收晒自己小學部)
即141/180 即 0.78 ?

小曳人 發表於 16-10-19 14:55
好難講~我識讀SFA嘅人同MS嘅人,覺得壓力大/辛苦嘅比例,MS為高

另一方面可以理解成:入得SFA就預咗,所 ...
我估30既意思係指全班考3十幾個d ,老師可能比壓力

wsl05 發表於 16-10-19 15:53
想問下mcsps 個99個直屬位怎麼計出來?統一乙即114人其中90percent 按學校校網分配:102人
102人既85percen ...

又計俾你睇:

MCS中一總學額: 180

自行位: 54
叩門/留班位: 10

統一總額: 180-54-10=116, 所以直屬位: 116 x 85% = 99
統一甲部: 2
統一乙部: 15(非保留)+99(直屬)

民生書院中一學額一樣只有180, 所以自行同直屬位分佈同MCS一樣, 不過人地少一截小學生

回覆 ivypooh 的帖子

其實你係咪想插班呢?

女仔係深水埗目標係3間女校, 係九龍城主要係男女校 (雖然有MCS, 但升中時九龍城區街外人得11個位可抽)

hkpapa852 發表於 16-10-19 15:57
又計俾你睇:

MCS中一總學額: 180
180-54-10-2=114?114裏面仲有10percent係不受校網位,所以114即90Percent 係校網內即102人
102人既85percent即 87人
有錯請指教謝

hkpapa852 發表於 16-10-19 16:05
回覆 ivypooh 的帖子

其實你係咪想插班呢?
我想學計數多d!不過冇人知學校有幾多band 1 位,自行係米收晒小學部等等...

‹ 上一主題|下一主題