用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 民小 vs 聖母 vs SFA
樓主: ivypooh
go

民小 vs 聖母 vs SFA   [複製鏈接]

引用:Quote:JC_mami+發表於+16-10-13+20:26+ 回

原帖由 happynewyear16 於 16-10-13 發表
點解你仔係受谷型都離開民生?
受谷吾代表受到壓力

SFA的功課比民小仲要深好多,兩間我都有朋友讀…
真你要睇下自己想小朋友輕鬆D定係為將來好好裝備自己,針無兩頭利。
如果選要谷的,父母一定要好幫手先得,如果唔係,學校會勸退!

引用:SFA的功課比民小仲要深好多,兩間我都有朋

原帖由 YvonneWang 於 16-10-17 發表
真你要睇下自己想小朋友輕鬆D定係為將來好好裝備自己,針 ...
SFA會勸退?

ppmmbb 發表於 16-10-17 13:14
SFA會勸退?

聽過

間間出名的學校都會…

勸退一d都唔出奇,我相信老師有能力分辨出比你讀多年都唔會有改善,如其費時費錢留班,倒不如出去一d程度冇咁高既學校,對家長對學生同學校都係3win

YvonneWang 發表於 16-10-17 12:40
真你要睇下自己想小朋友輕鬆D定係為將來好好裝備自己,針 ...
民小好似升小四定小五時會縮一班, 餘下消失個班, 一係下年再見, 一係另一間學校見  

73662710  你數吓每班的人頭。  發表於 16-10-18 17:32
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

73662710 你數吓每班的人頭。

依家民小高小人數唔夠200人, 但小一小二呢?

如果政策不變, 高小維持少一班得200人內, 咁餘下既又點呢? 唔通開到4X-50人一班?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:勸退一d都唔出奇,我相信老師有能力分辨出

原帖由 wsl05 於 16-10-17 發表
勸退一d都唔出奇,我相信老師有能力分辨出比你讀多年都唔會有改善,如其費時費錢留班,倒不如出去一d程度冇 ...
我暫時未聽過有勸退,但唔合格會留班,多數留班都會轉校

勸退係我理解係你有權留班,但老師建議你不如找另一間學校讀因爲程度相差太遠(留班是沒用)!當然家長有最終決定權

hkpapa852 發表於 16-10-18 17:46

高小是指哪一級?第二:如指六年級,咁你又知唔知六年前佢地讀緊一年班時,人數是多少!如你用今年六年級同今年一年級人數比較,我相信你對民小認識不深了

73662710  Agree  發表於 16-10-18 21:36

梗係民小,如果讀民小而升唔到民中,讀SFA都唔荒會考到B1 中學.

小一小二近两年先加开一班,遲啲高小也会顺加一班。小一小二现在38人一班,六年级会加到41-42人一班(如果减少1班的話,但又不一定減班,因为學校擴建)。

YvonneWang 發表於 16-10-17 12:40
輕鬆d代表唔為將來好好裝備?其實兩間都唔輕鬆,只不過SFA無直屬中學,所以無論家長同學生都很緊張,間接令派位成績不俗,除此之外,深水埗校網不太好,所以學校更加要加深課程,讓學生有競爭力去考直資,所以係好大壓力,當然本身好叻個d學生另計,輕鬆就可過關

細個讀書時有幾個SFA升上來的同學仔,他們並不能領先到終點,升上中學越高班壓力越大,如果在讀小學時不能享受學生生活,每天生活在成煌成恐中,每日在補課、默書和三測三考的壓力下,我覺得小朋友很可憐。當然有人會認為SFA收的部分學生能力高,他們可以handle 到,但是我認為這批同學盾步漸進讀上去,他們同樣也會成功,而並不需要sacrifice 童年。

73662710 發表於 16-10-19 08:04
細個讀書時有幾個SFA升上來的同學仔,他們並不能領先到終點,升上中學越高班壓力越大,如果在讀小學時不能 ...
心中有這問題好耐,名幼上小學食老本一兩年,谷小學學生升中後advantage又last到多久呢?

73662710 發表於 16-10-19 08:04
細個讀書時有幾個SFA升上來的同學仔,他們並不能領先到終點,升上中學越高班壓力越大,如果在讀小學時不能 ...
(如果在讀小學時不能享受學生生活,每天生活在成煌成恐中,每日在補課、默書和三測三考的壓力下,我覺得小朋友很可憐。) Just you imagine???? (成煌成恐中,每日在補課)  Too negative!!!

hppa    發表於 16-10-19 12:17
73662710  a bit exagerating!
But enjoy???  發表於 16-10-19 10:31

wsl05 發表於 16-10-18 18:56
認真的, 我對民生的確不太瞭解, 所有資料都是聽和看回來.

民生小學班級架構: http://primary.munsang.edu.hk/primary/php/webcms/public/index.php3?refid=1373&mode=published&nocache1476836815

Class Structure

No. of Classes

P.1

P.2

P.3

P.4

P.5

P.6

Total

我唔肯定日後民生會否係P.6開到6班或7班, 但可以肯定前幾年P.6都只有5班.

如果P.6維持只有5班, 咁依家有7班P.1, 即約245人一級, 分5班咪成49人一班? 有可能容納嗎?

呢一個係第一個我覺得需要留意既地方

第二點係, 好多人認為民小比其它學校好既其中一個優勢係有直屬B1中學, 壓力可以少D, 但事實是否如此呢?

民生書院係津校, 學位唔能夠好似小學咁, 隨時要加就加, 所以六年後, 應該和現在一樣, 只有99個直屬位. 咁要計下數, 如果一級7班有35人一班, 即一級有245人, 如果到小六都維持呢個人數, 可透過直屬位入到民生書院既機會係:
99/245=~40.41%

咁係咪真係升中有好高既保障, 可以好放心呢?

第三點係, 過去兩年, 從多位會員資料中得知, 民生小學到六年班會為學生分為A1, A2, B1, B2和C組, 學校話A1組學生必定能入民生書院, A2組有少部份.
以呢個資料土推斷, A1組應該係B1學生, A2組係B1/B2邊緣人和B2頭學生. 如果學校能肯定A1組學生能入入書院, 估計係以直屬位計, 咁可能A1組學生係不多於99人, 否則好難保証A1組所有人必入.

所以, 有直屬B1中學既小學是否一定較有優勢呢? 我有保留

醒目開學勳章 貢獻勳章

身邊有媽媽朋友孩子讀緊民小,亦有朋友嘅朋友讀緊

可能你會話我都係聽人講,但讀緊嘅家長心裡明白:初小全班考3x已經有說話聽,的確每年有上游同下游同學消失,而的確每年人數越嚟越少,足以減班
我嗰位孩子考得唔好嘅家長朋友,的確有考慮過轉校 (唔知自己走好,定等到升中先被西走好)  ,每次見家長都好大壓力
我同朋友間嘅結論係:你响民小所受嘅壓力同付出,如果去SFA付出相同嘅努力,可能有更好嘅"結果"

73662710  only 38 students in a class, and what should a teacher talk to a mother whose son ranks 3X?  發表於 16-10-19 10:56
恐龍家

回覆 ppmmbb 的帖子

勸退未聽過,但主科不合格會留班。
‹ 上一主題|下一主題