用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優兒童疑問
go

資優兒童疑問

看過很多post 見資優兒童很多時附帶情緒或行為問題。想請問其實乖資優的小朋友是很少數嗎?例如有熱誠、專注學習、沒附帶情緒問題的乖資優是否很難有?還是一定會附帶情緒或行為可題呢?謝謝

一定有。
只是沒有問題的資優兒在生活上沒有遇上甚麼問題,每天享受學習生活而又受到學校注意,佢地嘅家長根本無野要係討論區講(曬命例外,不過我估無)

pamelaywy 發表於 16-10-12 07:07
一定有。
只是沒有問題的資優兒在生活上沒有遇上甚麼問題,每天享受學習生活而又受到學校注意,佢地嘅家長 ...

明白了,謝謝你的回覆。

醒目開學勳章 貢獻勳章

品學兼優嘅人,一定有!我地細個都總有d同學又叻又乖

只不過,通常只有遇到有困難嘅人先有人要問,有野可分享

noverzero    發表於 16-10-12 10:14
恐龍家

回覆:maggiecykwong 的帖子

其實是否一般人對資優不夠理解才覺得他們有問題?
究竟是有主見vs唔聽話?
好奇心强,喜歡挑戰vs頑皮搗蛋?
求知慾強,愛說話vs無禮貌?
想像力豐富vs專注力不足?
由於不理解他們的世界,他們的優點變成問題及缺點。
傳统的教育下有幾包容這種孩子?家長或老師越管,他們越反叛。如果懂得尊重他們想法,得到他認同,他們的所謂行為問題會少很多。
如果教導他們明白上課多說話會影響别人,教他們同理心,而不是去斥責或罰他們,他們會比較接纳。懲罰他們雖一時受壓接受,但内心受了委屈,下次可能變本加厲。要多點耐性及愛心! 經驗告訴我不同老師的處理手法不同,結果真是兩極!
一個認為他行為好有問題,頑劣,一個認為他聰明伶俐。感覺好像個仔精神分裂咁!呵呵!

其實樓主有小小似講我仔仔,學習有熱誠、專注學習、沒附帶情緒問題。係學校品學兼優(不是曬命),係屋企同我都好friend,咩都同我分享。

所以有人話仔仔係資優生,我話唔係,佢無情緒問題,只係記性好同鐘意學習,佢數學科學,邏輯思維係比較強。

meowloo  資優不代表會有情緒問題呀  發表於 16-10-17 16:19

醒目開學勳章 貢獻勳章

monsterparentss 發表於 16-10-12 23:43
所以有人話仔仔係資優生,我話唔係,佢無情緒問題,只係記性好同鐘意學習,佢數學科學,邏輯思維係比較強。

你可以好謙虛唔去話自己孩子叻(資優),但請你唔好將誤解不斷傳開去...

資優兒可以由唔同範圍當中揾到,一般而言,記性好、分析/理解能力高,做IQ評估就自然會高分,如果分數高於130,就係資優,資優兒個個性格唔同,同其他小朋友一樣,只係好多時佢地諗野方法唔同,EQ又好多時較低,做成誤會或沖突

但資優絕對唔等於有情緒問題!

你最多只能夠講,佢無情緒問題,所以無打算去做評估,唔知係唔係資優

恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

Sorry呀!我唔係刻意將誤解不斷傳開去,我就是不了解資優小朋友,所以嚟了解一下,
如果用辭有錯,敬請見諒!

小曳人    發表於 16-10-17 17:10

小曳人 發表於 16-10-15 17:14
你可以好謙虛唔去話自己孩子叻(資優),但請你唔好將誤解不斷傳開去...

資優兒可以由唔同範圍當中揾到,一 ...

講得非常之好(emoji)(emoji)(emoji)

monsterparentss 發表於 16-10-15 20:49
回覆 小曳人 的帖子

Sorry呀!我唔係刻意將誤解不斷傳開去,我就是不了解資優小朋友,所以嚟了解一下,

品學兼優的資優小朋友一定唔少,情緒問題心理學家解釋"是我們不理解他們的真正用意及想法"而誤會了他們而做成的!際遇真的非常重要,我細仔的報告評語是"學習熱忱極高,積極正面,喜歡接受挑戰,對事充滿熱誠,是一位非常乖巧的孩子",但在校若果遇到沒有教學熱誠不負責任的班主任就大件事,初期阿仔會忍耐一下但日日如是,返學只見老師用了一半時間大聲責罵其他同學,佢開始上堂黑面,繼而有情緖唔肯返學,覺得浪費佢時間,返學極大壓力,但班主任覺得,資優學生真係太麻煩,投訴阿仔上堂黑面,家長日攞成績表,在我面前拍枱責駡阿仔,點解科科9字頭但佢果科只得8拾幾分,點解上其他科品學兼優上佢堂要黑面等等……,所以真的希望大家不要再誤會資優小朋友,有情緒問題!其實人就是會有情緒,點解要對資優生有特別要求呢?

是有的, 我兒今年大四, IQ高, EQ高, 自幼品學兼優.   舉個例子, 我父親曾對我說, "你真係識教仔, 個仔好乖."   那是兒子15,16歲時, 有一年的暑假在外公家住上兩星期, 外公長年身體不好, 要卧病在床.  外公說, 兒子在客廳上網, 每每聽到外公房間有動靜, 就會立起身來, 問外公是否要飲水, 又或見外公要去衞生間, 他就在一旁參扶.

回覆 zngo 的帖子

請教,你怎樣處理阿仔所面對的情況?

brng 發表於 16-10-23 11:47
回覆 zngo 的帖子

請教,你怎樣處理阿仔所面對的情況?

我們找群體活動給阿仔,引導佢喜愛籃球,不斷告訴他人生不只求知識也要學習社會的群體生活,刻意在考試前帶他去行山一整天,告訴他只要平日専心上堂便可以輕鬆溫習面對考試,因他仍然極討厭這學校,所以我們幫他轉了輕鬆多智能活動學校,讓他知道這世界有很多不同能力的人,小學要學習接納別人及自己,上到中學先盡情追求自己想要的!評估時及學校的心理學家也説,小學是他最痛苦的時候,但上到中學就會突破突出自己的長處發光發亮!叫我們小學只要幫佢減壓,放學有得睇書發夢玩玩具咩都得,真的,他現在讀b1中學F1,一開學已經見到積極的他迎接挑戰,每日一早起床自己早半小時出門希望一開門就入去,佢而家讀得好開心,因為有突擊測驗又有好多好多新嘢學,啱哂佢!最緊要相信專業的意見!

dlam141231 發表於 16-10-23 09:42
是有的, 我兒今年大四, IQ高, EQ高, 自幼品學兼優.   舉個例子, 我父親曾對我說, "你真係識教仔, 個仔好乖. ...

真係值得恭喜

dlam141231 發表於 16-10-23 09:42
是有的, 我兒今年大四, IQ高, EQ高, 自幼品學兼優.   舉個例子, 我父親曾對我說, "你真係識教仔, 個仔好乖. ...

唔小心send給多咗一次

回覆 zngo 的帖子

多謝你的回覆。
為何心理學家預計你兒子的小學生活是痛苦的? 因為太多规範? 程度太淺?

因為我也正為孩子選小學而烦惱。他的情緒有時是源於他的想法。如老師駡其他小朋友,他會情緒低落,因為老師教教學生原諒別人,但為何老師又不原諒其他小朋友。我們知道的,當然會向他解釋,但很多時候他會“收埋”胡思亂想一番。

想替他選關愛小學,又怕程度較淺會悶。選程度高的,老師一般較嚴又怕他受不了。我现積極想辦法替他適應小學生活,但又無從入手。

你所說的專業意見是否教育心理學家的意見? 可否pm 有關資料給我。

謝謝!

brng 發表於 16-10-23 21:33
回覆 zngo 的帖子

多謝你的回覆。

我是評估時心理學家告知,每一個人性格不同,因為阿仔是情感敏感型,加上追求知識及學習熱忱極高,但他讀的小學沒有精應班,所以滿足不了他而學校也沒有調適,所以小學生活是佩合得不適當而有壓力!又加上遇到不太負責任的班主任!你孩子做評估了嗎?可以聽取意見再了解自己小孩的性格找學校,進取形便找進取的小學,我阿仔喜歡嚴的老師及進取的學校!每人性格不一様!

brng 發表於 16-10-23 21:33
回覆 zngo 的帖子

多謝你的回覆。

我仔在中大做評估的

引用:Quote:brng+發表於+16-10-23+21:33+ 回覆+z

原帖由 zngo 於 16-10-23 發表
我仔在中大做評估的
評估會給予選校意見嗎?

引用:Quote:原帖由+zngo+於+16-10-23+發表我仔在

原帖由 Wonderlady 於 16-10-24 發表
評估會給予選校意見嗎?
即係五歲左右,選小學之前要去評估?