用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 請問自閉囝囝搭飛機有冇什麼要注意?
go

請問自閉囝囝搭飛機有冇什麼要注意? [複製鏈接]

囝囝啱啱3歲,想同佢搭飛機去旅行,近近哋去上海探朋友(3個鐘到),請問A仔搭飛機有沒有什麼問題?會不會辛苦過普通人?

1    0    0    0

可以出發前做定D準備, 因為佢未必咁易接受新環境, 同佢睇關於機場同搭飛機既故仔書, 講定個流程佢知 (eg.要自己坐,帶安全帶)
有偏食習慣的話book定o岩佢食既兒童餐或自己帶定小食.
特別係起飛/降落時氣壓有機會令到耳仔有d唔舒服, 食下野會舒緩到.
帶定圖書/貼紙書/小畫板.etc,等佢有d野做, 一般飛機坐位有screen睇卡通片或玩小遊戲都可以分散到注意力.
仲有旅行帶定隻心愛既公仔/被仔去陪伴都會較有安全感~
我仔頭一次就搭左4個鐘, 係起飛果下唔舒服喊左幾聲 (同機都有其他BB喊)
之後係咁飲橙汁同打機, 到而家問佢都仲話鍾意搭飛機

回覆:Thisisbeanie 的帖子

佢地好鐘意踼凳,坐位按排要考慮,而且如果去厠所,佢地好怕冲水聲。最重要有嘢食,有嘢比佢地玩!

我有預備定耳機同佢鐘意既兒歌,起飛同降落前比提子乾或者橡皮糖佢食,減少耳仔痛

3歲應該未會亂講野,只要令他舒服,吾驚就可以

我個八歲,一上機就問呢架飛機會唔會好似馬航甘,唔見左?

又問d氧氣mask幾時跌下來,機長幾時會講brace,brace

回覆:請問自閉囝囝搭飛機有冇什麼要注意?

我仔從歲幾年起每年都搭3,5次飛機,最長飛過5個幾鐘。每次帶定飯,小玩具,圖書和iPad 基本無咩大問題,記得准備幾樣零食起飛降落時食,以免耳朵疼。有本圖書叫on the plane唔錯,之前讀多幾次俾佢聽,在飛機上可以重複下書裡的對話,佢好鐘意。

‹ 上一主題|下一主題