用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何能提高小孩子的英文寫作能力?
樓主: sarahdad
go

如何能提高小孩子的英文寫作能力?  

我都有疑問:寫作本身是否considered 練習的一種

回覆 shadeslayer 的帖子

//當我有足夠資訊, 判斷了一件事與我的主張南轅北撤後, 這事的資訊我以後會少吸收, 更不用說收藏。

例如減肥我主張運動, 我不會不斷看減肥療程的推介文章。因為我不認同, 更不會怕失去這些文章而收藏。

你有咁既時間, 亦有你自由。//

咁你判斷嘅嘢都唔少,南轅北轍,又花不少時間,去極力反對。無關係,論壇就是為不同家長而設,你唔知道,我講番比你知而已。

講起減肥,主張運動是正途,不個失敗者多。我有朋友兒子,多年減肥不成,父母擔心,終於由醫生切割大腸手術成功,回復正常體重。

MrBeast  真陰公,assume 已均衡飲食,山窮水盡  發表於 17-1-21 12:50

樓主個問題本來簡單易答,寫作想高分……寫多d咪得囉,睇書唔好淨睇,同小朋友傾d好文章寫得好係邊,慢慢應會從傾談中潛而默化,倣效繼而創造更好文章。若小朋友唔太鐘意無端端去寫野,用實際需要引發小朋友去寫,如去旅行,幫手寫d行程;扮廁所漏水,要佢幫手寫信去管理處講下情況;扮忙叫佢寫d野告知自己今日學校發生咩事;同仔女講好鐘意詩,要同佢地一齊玩下作詩等。寫d野去參加比賽,萬一贏左好大機會會激勵到小朋友繼續寫。

據說閱讀對學習詞彙效果麻麻,研究過睇多次個字都未必記得,如果聽說讀都得,係寫唔得,相信就死左係閱讀較無效地方。寫係要有d野記入腦,詞彙、句子等,然後慢慢習慣寫出黎,齋睇唔記,無不斷練習同創作,未必寫到好文。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

還不明白學習可從環境長時間自然吸收去學,或用智能去學,智能差不多係學習、特別高階學習之基礎。
小朋友從小學琴,不斷浸不斷學,可能5至8年才考到8級,但成年人去學,我識好幾個由零開始,2至3年就8級了。老師會講,大人懂性,學咩都會快過小朋友,我就加埋有心學動機高,有埋能力自然更快。

有人好心急小朋友識到咩程度,如咩都無純學術生活,未夠10歲就送個小朋友入大學,我個人就絕唔會buy,因其實個小朋友有potential,遲10年先做,都會追得好快,亦無損日後成就,最後只係幾年時間(如18歲定22歲做教授),人生咁長,無謂係小時生活咁極端。

講起減肥,主張運動是正途,不個失敗者多。我有朋友兒子,多年減肥不成,父母擔心,終於由醫生切割大腸手術成功,回復正常體重。

Really?

回覆 Vanadium 的帖子

作文高分同作文能力提高可以係兩回事,以前我作文作得好,反而畀老師扣分,理由係「唔跟班學習進度」。同埋寫文好,未必攞高分,DSE 有好多個成功才幹人士去考作文,結果唔合格/唔高分。呢個我都覺得好無奈。

可能是因為我是學語言學,我認為語言與音樂有點不一樣,語言有 Critical Period,學語言是有 prime age,過了才去學語言的話,沒有小朋友那麼成功。大人懂性,卻不代表學習能力比小朋友好和「學咩都比小朋友快」。正如小朋友學習使用新科技比大人可能還要快喔!我有幾個阿姨,二十多歲去英國工作,要學英文,還特意做外賣檔賺錢去報讀英文課程,想透過英文好來增加生意。可是 40 多年後,英語還是普普通通,與一個四五年級的香港學生程度相若。反而我媽媽十四歲去英國留學打工,十年後回港再沒有用英文,反而她英文好多了。我媽媽「」的時間絕對比她幾個姊姊少。我自己雖然中文做母語,但係 Critical Period 期間因為學校重英輕中,所以冇咩培養中文能力,搞到 DSE 中文卷雞毛鴨血。
至少我長大才學鋼琴,學了3 年還是 3 級,學來學去還是不及小朋友那樣吸收得好,是覺得有點遺憾。不過當然,凡事有例外,也許我樂器天份差。

我也另外有學俄語和法語,俄語自學,法語大學上課。俄語我是學得非常好,不用溫書練習已經可以輕鬆完成 Year 1 和 Year 2 考試卷,100% 不成問題。相反,法語我比較吃力,Year 1 考卷最高只能拿 80%。考卷程度一樣,環境一樣,學習時期一樣,心機和投放時間沒有差異,法語甚至有跟老師有規律地學習,我自己也不知道為什麼我的俄語會好這麼多,要知道俄語難過英語 8 倍。

但是我想帶出的是,既然外國孩子與我們一樣,母語不是英語,環境也是一樣,我們笨鳥先飛,按照 Critical Period Hypothesis,我們應該有優勢,卻為什麼英語水平到最後卻是比他們遜色了?是否我們的教育和培養方式出了問題?

總覺得家長依家對程度好敏感,2 歲幾就去考 Cambridge Starters,我 7 歲先去考。

我同意你話「要多寫」呢一點。以前我同幾個英文好的同學一齊寫小說,一寫就過 50,000 字,一年至少一作品,圍內自己分享。我嘗試叫其他同學加入,佢地都話「我英文唔夠好吖,你本身英文咁勁先寫到咋嘛,我地睇唔明架啦。」就係唔夠好先要多d寫!我自己仲去上網玩 fanfiction,呢個平台好嚴苛公正,因為大部份讀者係英美,佢地唔知你邊度人,但係會先入為主用 native 把尺來評論你英文水平。不過我阿媽好討厭我英文寫作,嫌浪費時間,反而我阿爸比較鍾意我寫小說。其實我呢個人好奇怪,無論係中英法俄,我寫同講都好過讀同聽,同現實大部份人倒轉。

或者就好似 shadeslayer 講,英文作文要講天份和緣份,各佔1/3,剩下的是自身努力。

我都很希望妳可以分享一下妳的英文學習路線,EK大海爭論真不少,不過妳可以在妳的E K日誌發表,便不會有咁多無聊人指指點點,而造福真正有需要的人。

回覆 囝囝爸 的帖子

父母當然擔心,自中學起,是二百零三百幾磅人,坐巴士兩人位佢坐了個半。佢屬於樂天派,均衡飲食,說得容易做就難,咁「大份」人,食少啲肉和飲少啲嘢都覺唔夠,運動唔洗講,如果容易做,肥姐個女欣宜有版睇。藥物治療,相信都試唔少。最後做割腸手術,事後我才知道。 這種手術我在網上間中都睇過,真正認識的人就係識得呢個,做咗幾年,過番啲體重正常生活,他現已結婚育兒,一家快樂。

MrBeast  真陰公,assume 已均衡飲食,山窮水盡 “

盼望你的分享

sarahdad  強烈支持1998Ruby1998分享一下英文的學習路線‧  發表於 17-1-21 14:47

囝囝爸 發表於 17-1-21 10:37

//當我有足夠資訊, 判斷了一件事與我的主張南轅北撤後, 這事的資訊我以後會少吸 ...

你舉一個要施手術減肥的例子, 無損對「運動減肥是正途」的正確性。我唔知你舉此例有何意思。

失敗居多? 十個肯用心做運動減肥的人, 多於五個失敗?  定十個想減肥的人, 能以運動減肥的是少數?

MrBeast 發表於 17-1-21 10:28
看ek友po,a significant # 是偏重一邊然後struggle to swing the pendulum back,would say 重英輕中還是m ...

若有必勝秘极全面地發展出均衡又優秀的學術和性格, 就會發大達, 梗係唔會係EK分享喇。

MrBeast  至少都可以提供一兩個中文閱讀成功例子和備詳中英閱讀同步開始,掛  發表於 17-1-21 15:34
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

囝囝爸 發表於 17-1-21 14:18
回覆 囝囝爸 的帖子

父母當然擔心,自中學起,是二百零三百幾磅人,坐巴士兩人位佢坐了個半。佢屬於樂天派 ...
希望樓主唔mind me off topic a little.
我知因人而異,只能generally 吹下水,我曾經玩過trailwalker, 訓練期間運動量好大,但竟然體重沒太大改變,當然regular exercise是健康,但我覺得飲食才最關鍵,大部分人會認為減少 carb n sugar intake便ok,有1 school of thought 就blame animal protein,有興趣的家長可看下 the china study by colin campbell

1998Ruby1998 發表於 17-1-21 12:25
回覆 Vanadium 的帖子

作文高分同作文能力提高可以係兩回事,以前我作文作得好,反而畀老師扣分,理由係「 ...

我早前曾在EK說, 我認為香港學童每人學20年英文, 無數補習練習課時, 花在學英語的力度高, 水平卻不成正比地低。原因是多數學校英語教學抱殘守缺。正是如此, EK英語討論較多。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

MrBeast 發表於 17-1-21 15:24
希望樓主唔mind me off topic a little.
我知因人而異,只能generally 吹下水,我曾經玩過trailwalker, 訓 ...

Assume 飲食不變, 增加運動量, 消卡路里, 去到某個運動量, 減肥便見效。個别人士有無恆心, 有無腳傷, gene 方面易減定難減不影響「運動減肥的正確性」。

當然加上 diet 双管齊下更見效。

shadeslayer 發表於 17-1-21 15:34
Assume 飲食不變, 增加運動量, 消卡路里, 去到某個運動量, 減肥便見效。個别人士有無恆心, 有無腳傷, gene ...
看你ek po 咁耐,我知我改變唔到你想法ga la,不如我學下曾前主席share 下列對話:
knock knock!
whos there?
rita.
rita who?
rita book!

MrBeast 發表於 17-1-21 15:43
看你ek po 咁耐,我知我改變唔到你想法ga la,不如我學下曾前主席share 下列對話:
knock knock!
whos ther ...

Knock knock

Who is there?

Law

Law who

Logic.

MrBeast  Good one also  發表於 17-1-21 18:39

我一個讀語言(碩士)的朋友同我講,critical period主要係指發咅,能否做到native之聲調,過左就好難。但文字及寫作....um....我朋友好似無點講,以下網頁內容同我朋友所講幾吻合。

https://kknews.cc/zh-hk/education/8xkamq.html

當然我唔知樓主既寫作係講咩,如香港英文考試之寫作,其實寫得靚既工具式文筆已夠爆分有突,如普通business writing、academic writing或report。但若然寫作要求係高到文學式作品,又另一個層次,香港應該好少學生去到呢個水平,甚至逹官貴人中,相信都無幾多過可以用英文寫到散文或小說。

其實見你係EK回應,睇得出你對英文特別有興趣,有機會同你屋企都算有一個英語環境有關,祝你學業有成,英文可以幫你日後搵到好既工作。

Vanadium 發表於 17-1-21 16:28

我一個讀語言(碩士)的朋友同我講,critical period主要係指發咅,能否做到nativ ...

重有一樣, 就係速讀, 小女6歲時的閱讀速度, 是我的以倍數計。她部份同學也一樣。

香港英語水平對於叻果批學生 (可能佔全港10%),其實真係唔差,要知道英語只係我地第二語言,係同時保持高水平既中文程度下(甚至係寫到散文小說、睇古文之程度),仍能夠用英語算流利溝通、學習同工作上寫得正常英文,真係算好唔錯。

但呢批學生,大部份都有一個背後支持佢地英語學習既環境,如家庭、學校、金錢,英文....有語境好難唔好,一個正正常常既人,係咩語境就會識果個語言。 其他學生,除學校果幾堂英文堂外,完全無用、無見英語機會,根本無可能學得好,打你10幾年又如何? 接觸英語時間唔夠係純英語環境浸泡兩三年。

我識一批英語好既FTM,日日同D小朋友用英文,係香港既環境下,英文唔win晒先奇,佢地之仔女特別叻? 唔一定會,但英文的確比普遍香港學生好,因家庭有用英文。

Vanadium 發表於 17-1-21 16:50

香港英語水平對於叻果批學生 (可能佔全港10%),其實真係唔差,要知道英語只係我 ...

英文唔好的家長, 課外也有英語補習等, 總英語資源是很大。

其實香港有英文电視电台, 各處有英文, 法定語言也有英文份, 大把老外。接觸不到英文是藉口來的。