用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小朋友唔肯講返面試內容是否反映面試能力? ...
樓主: starry_night
go

小朋友唔肯講返面試內容是否反映面試能力?   [複製鏈接]

識一個男仔,每次In 完也話唔知呀,唔記得,但所有有考的學校也有offer, 包括DBS

其實小朋友唔係唔記得,而係唔講。至於點解唔講,就有不同原因了。可以係覺得家長太煩,或唔識怕講出來家長鬧,或者唔知點表達。其實小朋友在幾個月內見咁多人咁多學校,點都有點壓力的。其實見都見完了,家長和小朋友都應該放鬆一下。

bigheadchiu 發表於 16-10-12 09:34
其實小朋友唔係唔記得,而係唔講。至於點解唔講,就有不同原因了。可以係覺得家長太煩,或唔識怕講出來家長 ...

"見都見完了,家長和小朋友都應該放鬆一下。" - totally agree.

其實考完就好少追問,既然己經考完,識唔識,面試內容係乜,再問都無乜意義。先前EK 見有JM分享自己小朋友聽老師講故事答問題,小朋友話老師問了14題,自己答了6題,A小朋友答了5題,B小朋友答了4題。記得十分清楚。如果小朋友唔係亂講,就一定係神童。

我經驗係,講得出未必有offer,講唔出多數冇offer。不論原因係乜,都代表小朋友特定情況下唔願意講野,唔識表達或唔想分享事情或唔識題目唔識字(點講番出黎呢?),可想像面試時情況是差不多。

teambuilder 發表於 16-10-12 10:02
我經驗係,講得出未必有offer,講唔出多數冇offer。不論原因係乜,都代表小朋友特定情況下唔願意講野,唔識 ...
仔定女先?
相當多仔出來係唔願講或講唔出...

其實同幼稚園差唔多, 女既家長有好多學校既8卦是非聽, 仔唔多講學校既野, 要講都係好概括既.

kwscty    發表於 16-10-13 15:38

starry_night 發表於 16-10-11 10:55
我小朋友唔多肯講返面試內容,都係一句起兩句止,但我見好多小朋友都講得好詳細。
請問唔肯講係咪代表獲取 ...
佢唔講你就應該要加倍留意佢既行為....再迫佢面試...小心發生你承受不了既後果呀.

HK-MAN 發表於 16-10-12 13:41
佢唔講你就應該要加倍留意佢既行為....再迫佢面試...小心發生你承受不了既後果呀. ...
首先,我係講佢唔肯講返面試內容,點解你會解讀為我"迫佢面試"?第二,我一直有留意佢既行為,多謝關心

starry_night 發表於 16-10-11 10:55
我小朋友唔多肯講返面試內容,都係一句起兩句止,但我見好多小朋友都講得好詳細。

唔使擔心啦,又係我地成日同小朋友講面試去玩下啫、考完就算喇咁,佢地應該係好聽話咁好享受個過程,所以就冇咩野講返出黎啫。
放心啦!
>^^<

bananaGi 發表於 16-10-12 08:34
幾月b?

細B

porkbau1 發表於 16-10-13 08:59
細B

佢表達能力好好

完全不是,就是不想说,或者想不起来而已。我女儿有拿到女拔第二次面试的,但是她出来后什么都不知道。后来听人家讲有拼七巧板,问她,结果她说,是啊,我第一个完成的!

有幾個點想講,個小朋友係不嬲都係咁,定係以前咩都講,但岩岩呢期面試先咩都唔肯講。

1 如係前者,是他本身性格,咁就冇咩唔妥

2 如是後者,他已有壓力,或覺無聊/無助/沒趣/厭倦什麼什麼面試遊戲,家長及子女也需調節一下

Dun think too much, it's very normal. Relax and trust your kid.

hongk 發表於 16-10-13 14:03
完全不是,就是不想说,或者想不起来而已。我女儿有拿到女拔第二次面试的,但是她出来后什么都不知道。后来 ...

你個囡幾時考架?

hongk  Two years ago...  發表於 16-10-13 17:05

我嗰個仲絶 !佢話 ⋯ 「我唔會講你知 !因為你會罵我!」然後,佢會每天突然透路小小,例如:自己同自己講:我好鍾意男拔個計時器D聲 !
又或者;我不喜歡培僑要玩''糖痴豆遊戲'' !
然後我當然打蛇隨棍,但 ⋯ 佢又馬上轉話題 (emoji)
我兒完全是在 ⋯ 耍我 !

我仔不會跟我們詳談,但給面試班老師"chok"哂出來。
‹ 上一主題|下一主題