用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 考琴肥佬咗??
樓主: superwu
go

考琴肥佬咗??

Crabtree 發表於 16-10-13 00:27
回覆 Oboe_FRSM 的帖子

相信你學生彈3首考試歌彈得好好!我都為女兒担心中,因她話sight reading 好難,考 ...

其實難的最後考有著數,因考官已有好印象的話,後面的會鬆手些。我個女考八級時scale最好最先考,aural最弱最後考,雖然全都有錯,但這部分只扣了4分。

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

Oboe_FRSM 發表於 16-10-13 11:58
我見aural好似全部答錯都有十二分
全錯都合格好明顯係印象分

回覆 Crabtree 的帖子

其實囡囡在小學五年級時己經考了八級鋼琴,當時囡囡沒有心機去考,所以考得麻麻地(但合格).木琴老師叫我同鋼琴老師商量一吓
,明年考演奏級,今年重考八級當做練習.

回覆 video_ming 的帖子

我印象中你女女係小提琴和鋼琴8級嗎?原來預備考演奏級要2/3年時間去浸,你女會考邊個演奏級試?
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

簽名被屏蔽

回覆:Crabtree 的帖子

是呀,囡囡是學小提琴,鋼琴,和木琴,小提琴學到約八級不學,當時是小六。她沒有時間練習和不太喜歡小提琴。鋼琴想漫漫浸。木琴明年考8級。其實不要太快去考曬所有級。學習是漫長的路

我鋼琴會考皇家

簽名被屏蔽

回覆 video_ming 的帖子

今日收到成績單啦!你快d去check!
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

我都收到了
。謝謝

superwu 發表於 16-10-16 11:47
問了很多關於音樂的問題,考八级都係請翻譯。

冇需要請翻譯,如老師有教得清楚,有充足練習就足夠。

superwu 發表於 16-10-16 12:07
亞仔說今次問了很多问题。有些老師有教,但足唔倒考官會考什麼問題。

你講Part D?
Part D 係已open question, 自己講一段paragraph。其他part 係exactly 跟足練習書咁問。有standard question.

回覆 Oboe_FRSM 的帖子

好驚!过2星期左右出result

回覆 miss321 的帖子

其實part D 答得夠詳細,考官收貨就唔會再問。阿仔今次考官完全冇問,上次考拉琴就有問,兩次都冇請翻譯,依part成績一樣。

直接考8级