用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 懷疑囝囝有自閉傾向,應該點做?
go

懷疑囝囝有自閉傾向,應該點做? [複製鏈接]

感覺好迷惘,唔知點入手,擔心自己做得唔夠。

囝囝2歲10個月,K1, 暫時只講到單字,有一兩句英文句子識講。
已在協康,循道衛理,政府做語言評估,慢了同齡小朋友一年,已在協康做言語治癒,乖左,坐得定左,單字多左,因為半年前單字都未講到。但未排到期見醫生。
他情緒起伏好大,好易開心,又好易發脾氣,讀完playgroup, 控制情緒有少少改善,至少不會打同學。但有時唔肯著衫,冬天唔肯穿長袖厚褸,會發好大脾氣,好似咩都唔迫得,唔鍾意件校服就唔著,到學校門口先肯著。見到些門未關就衝過去關,有時好堅持。
每天坐地鐵返學,升降機滿了,他會發脾氣,過馬路,學校係馬路另一邊,紅燈過不到又喊。
他有嚴重偏食,只飲水,食白飯,米線,公仔面,蛋糕,粟米,包。生果唔食,果汁唔飲,糖唔食,好多野都唔食。
問他野,指住問what is this, 他會答,問爸爸媽媽係邊?他會指。Byebye, see you就大聲,爸爸媽媽放工會衝出來叫爸爸媽媽。但yes or no question, 叫咩名,選擇性的都唔肯答,好多都只是跟講。無言語交流,會行來引你玩,會四圍引小朋友大人玩,陌生人都會引人玩,唔怕羞,但唔會開口出聲,只是扮可愛望住人笑或者講hello. 唔會開聲叫你幫他,milk同cake就會講,想oil massage 會講, 但都是單字,其它咩都自己做,做不到就拉住大人的手去拎,好鍾意尋求刺激,飛他越高就越開心,對音樂好敏感,一有歌就跳舞,好鍾意唱歌,最清楚係唱歌。

是不是應該先做自閉症評估?
見到好似話有得驗血,係驗些咩?
咩係感統測試?
乙醯肉䶨是甚麼?
有沒有一些playgroup是對懷疑自閉學童作出訓練?

謝謝大家,thank you

1    0    0    0

樓主, 你的小朋友有固執行為有感統問題也有言語delay 就似乎有自閉譜系的特徵了,盡快做評估吧!

KCHK 發表於 16-10-11 10:29
樓主, 你的小朋友有固執行為有感統問題也有言語delay 就似乎有自閉譜系的特徵了,盡快做評估吧!
...

想問甚麼地方做評估比較好?大約幾錢?

其實你本身有在協康上治療, 有無同導師講小朋友的情況?

KCHK 發表於 16-10-11 12:32
其實你本身有在協康上治療, 有無同導師講小朋友的情況?

今日打了電話去問,都是要再由頭排過。

樓主,你問有冇playgroup是對懷疑自閉學童作出訓練,其實你想搵d咩playgroup? 係咪想訓練番全人發展o既6大範疇(大肌肉、小肌肉、語言、社交、自理、認知)?

回覆:rainy123 的帖子

有無排開cac評估?如無,快啲去私家評,約六至八千,做訓練同治療前,要清楚小朋友係咩問題先,2.10,做評估唔算早,已經準確了

peonybibi 發表於 16-10-11 16:57
有無排開cac評估?如無,快啲去私家評,約六至八千,做訓練同治療前,要清楚小朋友係咩問題先,2.10,做評 ...

咩係cac評估?政府有等緊見醫生,政府有見言語治療師做評估,但未排到見醫生。學校的到校服務說一定要見完醫生出報告先安排到。

kakama1808 發表於 16-10-11 14:40
樓主,你問有冇playgroup是對懷疑自閉學童作出訓練,其實你想搵d咩playgroup? 係咪想訓練番全人發展o既6大 ...

因為他返下午班,一班28人,老師話俾唔到太多時間小朋友。所以我想在上午找一些小班的小組給他,希望對他學習有幫助,一星期兩三天。

引用:Quote:peonybibi+發表於+16-10-11+16:57+

原帖由 rainy123 於 16-10-11 發表
咩係cac評估?政府有等緊見醫生,政府有見言語治療師做評估,但未排到見醫生。學校的到校服務說一定要見完 ...
cac評估即係見醫生評估,要排九至十二個月,如果就快排到可以等政府,如果耐就唔好等,去私家評

peonybibi 發表於 16-10-11 18:52
cac評估即係見醫生評估,要排九至十二個月,如果就快排到可以等政府,如果耐就唔好等,去私家評

...

政府話估計多一兩月,但他們都不敢肯定。
其實點先可以令小朋友有對答呢?

我唔知做咩先可以幫到他,好擔心。

如果小朋友真係自閉譜系就要首先要令小朋友你係愛佢同了解佢, 然後先開始同佢打開對話。不過你首先要知道小朋友有咩問題先, 然後再治療, 如果小朋友做不到你的要求你也要明白, 一步一步來,唔好比壓力小朋友

KCHK 發表於 16-10-11 22:31
如果小朋友真係自閉譜系就要首先要令小朋友你係愛佢同了解佢, 然後先開始同佢打開對話。不過你首先要知道小 ...

明白,謝謝你

回覆:rainy123 的帖子

見你比較急比較亂,但係真係無得急,搞清楚小朋友咩問題係最基本一步。如政府等多一兩個月評估,可以等埋政府做。呢段時間上住私家言語或者個別訓練/幼兒導師,自己學下技巧點教講嘢。多帶小朋友去公園,同其他朋友仔玩。私家密集可以排住先,其實言語遲緩一年,就算唔咪asd,密集都有用。不過睇你想評完至上定係上住先。訓練係比較正路嘅,至於你話魚油啊驗血啊,呢啲就見人見智,一時間消化唔到咁多嘢,安排好訓練再唸其他

引用:Quote:peonybibi+發表於+16-10-11+18:52+ c

原帖由 rainy123 於 16-10-11 發表
政府話估計多一兩月,但他們都不敢肯定。
其實點先可以令小朋友有對答呢?
暫只有單字,對答仲有很長的路,中間要有兩組字,三組字,答自己個名,幾歲,咩嘢,邊度呢啲,有排搞。

睇你講小朋友的情況都幾大可能係,在未做評估前多些同佢去公園玩,對佢都有幫助。

回覆 rainy123 的帖子

就咁睇小朋友比較prefer英文? 咁情況其實掌握單一語言先好D.
除非父母本身母語係唔同就冇法子. 言語治癒師有比意見嗎?

cloverz 發表於 16-10-12 18:32
回覆 rainy123 的帖子

就咁睇小朋友比較prefer英文? 咁情況其實掌握單一語言先好D.

我同老公屋企是用中文,但工人姐姐用英文,大仔也經常講英文的,上playgroup, 看電視都全是英文。

本身想他讀國際學校,因將來方便升學,而家要再考慮,看下邊類型學校會適合。

Sask999 發表於 16-10-12 17:05
睇你講小朋友的情況都幾大可能係,在未做評估前多些同佢去公園玩,對佢都有幫助。
...

我自己都覺得似,所以就想搜集多些資料,有定心理準備。

rainy123 發表於 16-10-12 20:32
我自己都覺得似,所以就想搜集多些資料,有定心理準備。

Autism Partnership

http://autismpartnership.com.hk/en/service/treatment-for-individuals/
‹ 上一主題|下一主題