用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 無望入好中學
go

無望入好中學

見到個個仔女都能精通一種樂器或體育項目,但我阿仔音樂、體育樣樣都唔掂,成績又只屬中等,好似將來無望入到好的中學,唉…點算呢?

BB0630 發表於 16-10-10 23:31
見到個個仔女都能精通一種樂器或體育項目,但我阿仔音樂、體育樣樣都唔掂,成績又只屬中等,好似將來無望入 ...

又唔駛咁灰,響家長你心目中何謂好的中學?
天生我才必有用,就算不精於音樂/體育,亦唔代表其他野都唔叻,鼓勵小朋友努力考好呈分試,就算最終並非入倒band 1中學,但只要揾倒目標揀啱方向,找間適合小朋友嘅學校,孩子一樣可以學得出色,發光發熱。

見到個個仔女都能精通一種樂器或體育項目,但我阿仔音樂、體育樣樣都唔掂,成績又只屬中等,好似將來無望入 ...

唔好灰心, 我囡囡都系音樂/體育都唔掂, 但我沒有放棄, 我主攻成績[囡囡成績一般], 沒有再嘥時間學其它野, 跟囡囡溝通好, 全力出擊, 3 次程分考得幾好,能在band 1 內, 感恩派到第一自願。

所以不要放棄。加油

王家爸爸  醒目   發表於 16-10-11 09:17

除非係全港大型比賽頭三名,否則樂器、體育其實同升中無太大關係,反而成績影響最大。如果只屬中等其實應該喺學業上加倍努力,唔好東施效顰,將時間花係樂器、體育項目上。

kkhon  Agree  發表於 16-10-11 11:11
妹妹頭    發表於 16-10-11 10:06

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

絕對同意呀 !! 我有個舊同學, 小學+中學都成績好差, 現在巳成為了總厨, 仲成日上電視 !!

YmOra   好成功嘅例子呀!  發表於 16-10-11 09:49

努力加油呀!一日未曾放棄,成功仍在前方等著孩子去衝刺,其他賽道的孩子跑成點與自己無關,只是集中注意力在自己條跑道上,眼裡只見前面的終點線落力地跑,能夠越過終點線,個人能力不會差得去邊的.

你囝囝中等成績,要提升個人最徍成績應該可以做到的,努力加油呀!沒有興趣體藝就算了吧!有體藝能力嘅同學仔,他們杯茶未必係你理想想入嘅中學嘛!別想太多吧!認清目標勇往直前吧!努力加油呀!

家長眼見其他同學好似好強好勁, 已經輸在心態, 所以你一定要好好調整, 想法要正面, 才可以鼓勵仔仔行下去, 唔講負面說話

其實真係唔緊要, 升中最重要係呈分試, 理得你識游識飛, 而家努力仲來得切, 唔好灰心, 如果係P6仲有2次, 追到幾多得幾多. 如果係P.5 更加唔洗擔心, 有志者是竟成

chocolatebean 發表於 16-10-11 10:27
家長眼見其他同學好似好強好勁, 已經輸在心態, 所以你一定要好好調整, 想法要正面, 才可以鼓勵仔仔行下去,  ...

MSG DEL

MATHEWMA 發表於 16-10-11 09:32
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

絕對同意呀 !! 我有個舊同學, 小學+中學都成績好差, 現在巳成為了總厨, 仲成日上 ...
真係弊, 我細女讀書好散, 佢近來成日話想做廚師, 睇嚟, 我唔好再睇咁多Asian Food Channel。

Yanamami  PageOne執笠清貨,有好多40蚊英文食譜,掃俾阿女~  發表於 16-10-11 13:27

引用:見到個個仔女都能精通一種樂器或體育項目,

原帖由 BB0630 於 16-10-10 發表
体育,樂器要基礎,不能一下升天,反而成績可以三級跳,又有範圍,只要勤力就OK,不要唉聲嘆氣喇,立即行動啦!

呢个叫做“出師未折身先死”……永遠有人可以比自己做得更多更好,打好手上既牌先係明哲~

Yanamami  PageOne執笠清貨,有好多40蚊英文食譜,掃俾阿女~  發表於 9 分鐘前

仲要鼓勵佢, 有無搞錯。

Yanamami  学好英文係隨时隨地隨兴趣,正中下懷~  發表於 16-10-11 16:38

回覆 little_yolky 的帖子

話說我仔在小一時,佢 話以後要入科技大學, 代表香港出賽----機械人比賽(當年科大代表香港在韓國出戰)嗯, 玩咗 一年半, 拎過一張安慰獎----校際初級組金獎

但事隔兩年後的今日, 已忘記這個心願了,亦冇興趣再上機械人興趣班

所以,有時, 作為父母聽過就算了,不能太認真

little_yolky 發表於 16-10-11 13:19
真係弊, 我細女讀書好散, 佢近來成日話想做廚師, 睇嚟, 我唔好再睇咁多Asian Food Channel。 ...
PAGE ONE 執粒? 真係可惜

醒目開學勳章 王國長老

你唔係 target 係某類型中學, 根本就係考好三次呈分試同畢業試為要, 分散投資搞到 "周身刀無張利" 咪重大鑊.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆:無望入好中學

某間名私校,校中有三類一是讀書叻二是特異功能三是有財,中其中一樣己好勁

babywoman 發表於 16-10-11 13:53
回覆 little_yolky 的帖子

話說我仔在小一時,佢 話以後要入科技大學, 代表香港出賽----機械人比賽(當年科 ...
有咩所謂?我大女由F2~F6, 轉了四次大学選系志願……F2时仲話F4死都唔選Geog, 但F4不但選了,至今仍係最高分果科,真係who knows......

MATHEWMA  無錯  發表於 16-10-11 17:47
妹妹頭    發表於 16-10-11 16:50

Yanamami 發表於 16-10-11 16:42
有咩所謂?我大女由F2~F6, 轉了四次大学選系志願……F2时仲話F4死都唔選Geog, 但F4不但選了,至今仍係最高 ...

Yanamami 發表於 16-10-11 16:42
有咩所謂?我大女由F2~F6, 轉了四次大学選系志願……F2时仲話F4死都唔選Geog, 但F4不但選了,至今仍係最高 ...

好飄忽尤如粉紅豹,難怪您回粉紅虎了

回覆:無望入好中學

入到所謂好學校都唔代表將來一定讀得成書、名成利就、一帆風順丫
讀書講天份,學興趣都講天份,無天份點努力都同有天份既差dd,但我好相信天生我材必有用,只係暫時未發掘到出黎,今日好似樣樣唔掂,唔代表將來都唔掂,今日入唔到band1唔代表將來讀唔到大學,或者佢入到band2學校突然開竅,名列前茅呢⋯莫欺少年窮呀,做家長要無限鼓勵+支持,小朋友盡左力就已經問心無愧喇