用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖母vs真道
樓主: tuelovefei
go

聖母vs真道   [複製鏈接]

引用:回覆+miujoey+的帖子 完全係"真道家長"唱

原帖由 siupekkle 於 16-10-12 發表
回覆 miujoey 的帖子

完全係"真道家長"唱衰真道, 但自己個"真道小朋友"成績又勁好...十分之"合情合理"
真的不是唱衰學校,我所說的事實是視乎家長怎樣看,你覺得是衰的東西,其他人可能覺得是好。

siubbsw 發表於 16-10-12 13:31
真的不是唱衰學校,我所說的事實是視乎家長怎樣看,你覺得是衰的東西,其他人可能覺得是好。

...
作為真道家長,請教你認為真道書院有何優點?

引用:+本帖最後由+mcl203+於+16-10-12+12:23+編

原帖由 mcl203 於 16-10-12 發表
我的小朋友都不用出外補習,但其實是家長在家自己指導小朋友,講到底都係有補囉,仲要一對一!事實上能力班內好多同學都有補習,冇額外支援只靠小朋友自己都可以留在能力班,小朋友要好超班才行。

引用:Quote:siubbsw+發表於+16-10-12+13:31+真的

原帖由 littlefaith 於 16-10-12 發表
其實最吸引我是近屋企之餘,師資又不錯。小朋友不用花長時間坐車返學。

引用:Quote:siubbsw+發表於+16-10-12+13:31+真的

原帖由 littlefaith 於 16-10-12 發表
不如老師你又分享下啦,我印象中都請教過你類似問題,傳統又如何,但你夠經驗又唔記得分享下

...

在全港小學帖又見你寫一樣的野

引用:Quote:siubbsw+發表於+16-10-12+13:31+ 真

原帖由 kennyann 於 16-10-12 發表
在全港小學帖又見你寫一樣的野
係呀,用咁多心機打咁大段字,都想多d人睇到嘛,唔好浪費我的真心分享。

...
我又唔覺你有特別唱衰學校喎! 你只係將一般外人睇/想唔到嘅嘢講出嚟啫. 多一個角度俾想考嘅家長去認識間學校啫!

回覆:聖母vs真道

好奇一問,如果讀真道,宏信,CKY這類學校,可否中途轉回傳統小學?

每間學校總有優點劣點,最怕硬粉一面倒護航,讚賞有用家給未入讀的家長 多些角度了解學校,避免入讀後的落差。非常認同個句適合你的,又未必佢岩。

siubbsw 發表於 16-10-12 14:12
係呀,用咁多心機打咁大段字,都想多d人睇到嘛,唔好浪費我的真心分享。

...

好多人都试過留班啦,之後咪一樣甘好……放眼睇遠D……

引用:Quote:siubbsw+發表於+16-10-12+14:12+ 係

原帖由 kennyann 於 16-10-12 發表
好多人都试過留班啦,之後咪一樣甘好……放眼睇遠D……
現在很多人留班,真的嗎?以我所知以前一般學校的同學多數repeat 中五/中七,其它可能一級得一/兩個。
其實留班也不是什麼大不了,只不過會有小朋友唔開心,覺得冇面,打擊自信。

siubbsw 發表於 16-10-11 15:06
唔明點解多人鐘意真道,又要讀快一年,又要遲放學,暑假前的考試後還要教書,開學第二個星期已經要測驗,趕 ...

哦,我知你講個數學測驗係乜喇,係測暑期作業,放假前已經講咗9月中會測,只要同學有認真做份暑期作業,開學後老師會講解,等同學唔識嘅學返識,個測驗唔難。真道亦並非唯一一間開學後測數學暑期作業嘅學校,我朋友仔讀某超受歡迎直g學校一樣咁做,不過唔知人地開學之後老師有冇教下佢地先考。

引用:Quote:ozoz+發表於+16-10-12+21:19+哦,我

原帖由 bigboyenzo 於 16-10-12 發表
人地咁勤力地作文想俾外人認識真道不為人知嘅另一面,我地真。真道家長就唔好插咀,俾機會佢繼續寫吧 ...
點解要單打我係假真道家長?係假就唔會咁清楚知道學校嘅事啦!次次有人講些你們唔啱聽的,你們就群起去話人,點解一定要每個家長都是die hard fans,不能對學校有意見?

現在確實暑假後係有測驗喎,測驗內容當然係要之前教過又做過練習啦,唔通測一些未教過的嗎?真係有人留班喎,只不過確實人數搞錯了啫,我又唔係學校職員,唔會有確實數字㗎喎,咁你有冇呀?

siubbsw 發表於 16-10-12 19:26
現在很多人留班,真的嗎?以我所知以前一般學校的同學多數repeat 中五/中七,其它可能一級得一/兩個。
其 ...

你小朋友留了班,家長應多作以改善方法,勞氣,投訴,是幫吾到小朋友……那你學校一班總数多小人?

siubbsw 發表於 16-10-12 22:27
點解要單打我係假真道家長?係假就唔會咁清楚知道學校嘅事啦!次次有人講些你們唔啱聽的,你們就群起去話人 ...

其實這麼單純既一個post ....
唔明大家做乜要單打、網路批判⋯
其實個個人意見都唔同⋯ siubbsw 都係發表下意見者⋯ 佢係獨立個體,有佢自己既感受⋯ 其實我都唔覺得佢唱衰學校⋯

kaatt 發表於 16-10-12 16:02
好奇一問,如果讀真道,宏信,CKY這類學校,可否中途轉回傳統小學?

我覺得由新派直私轉回傳統小學,在課程上問題不大,只是要識應功課量和敎學方式

siubbsw 發表於 16-10-12 22:27
點解要單打我係假真道家長?係假就唔會咁清楚知道學校嘅事啦!次次有人講些你們唔啱聽的,你們就群起去話人 ...

什麼情況才需要留班?

‹ 上一主題|下一主題