用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 校風太自由,學生紀律差?
樓主: 宏心
go

校風太自由,學生紀律差? [複製鏈接]

引用:回覆+siubbsw+的帖子 對不起,因為剛巧我

原帖由 Valy 於 16-10-11 發表
回覆 siubbsw 的帖子

對不起,因為剛巧我們也是那一級,應該沒那麼多
因為我的小朋友在能力班內是沒有留班生,我不知道實際幾多人留班,都係聽其它班家長講。那麼實際有幾人留班?

回覆 littlefaith 的帖子

其實每年都有留班,越高年班越多人留。這包括被勸留、家長想留、學生自己要留。主要是成績差、成績中或中上感覺未預備好考公開試。
但不損同級甚至不同級學生的友情,也不見得有不開心情況
以上是我十二年所見

宏心 發表於 16-10-12 13:10
真道是我心儀的學校之一,我除了參加簡介會,一直也很留意這間學校的消息。作為外人,我只能在外牆窺望校 ...

同感真道家長們很齊心!

回覆 Huazhi 的帖子

大概因為小朋友讀得開心,成續又不差掛, 家長自然鐘意學校而不是唱學校啦.
如果我小朋友有齊以上兩樣野我好滿足了.

bigboyenzo 發表於 16-10-12 18:03
ds3 升 ds4 嘅家長我識大部份,不妨pm我係邊個家長同你講,大家交流下資訊都好丫 ...
siubbsw: 唔介意嘅話,也請pm我,我亦希望可以交流。既然你係真道家長,大家一家人,相信唔會介意交流的。

回覆:littlefaith 的帖子

公開交流不是更好嗎?回去全港小學那邊可能會更合適。

引用:公開交流不是更好嗎?回去全港小學那邊可能

原帖由 siubbsw 於 16-10-12 發表
公開交流不是更好嗎?回去全港小學那邊可能會更合適。
原來這兒已經是全港小學,那麼就在這兒交流吧!

引用:每年咁上下日子就有呢d+post,見怪不怪,特

原帖由 bigboyenzo 於 16-10-12 發表
每年咁上下日子就有呢d post,見怪不怪,特別係有人會扮本校家長講到似層層,90幾樣野不滿但又讀左咁多年, ...
那個家長告訢我,他也是聽兒子說,憑兒子目測來估計,我還是叫他數清楚再來報料吧!對此引起大家不滿致歉。

這份校風排行榜真道排到Top50

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

Huazhi 發表於 16-10-12 22:01
這份校風排行榜真道排到Top50

呢類坊間排名我唔會太上心,因為可能跟據埋d無謂嘢去排,甚至係阿某某隨手網上投又一票。我喺真道日子唔係好長,眼見係有小朋友比較頑皮,百厭,相信間間都有,始終學校係一個小社會,各種性格嘅小朋友都有,而我認識嘅家長絕大多數都係有心教養小朋友嘅父母,會花時間去揾方法教仔。至於有冇怪獸家長教出小怪獸,我唔敢話冇,不過暫時我未遇到。我有問過一個剛升中學嘅朋友仔,佢覺得中學比小學紀律要求方面嚴格,都啱嘅,中學大個仔大個女,應該已經知乜叫做守規則,亦有能力做到,為自己行為負更多責任。樓上有家長話去學校放學放飯時間行一圈了解下,我覺得係一個好方法,人人把尺唔同,有人會認為行路無挺胸收腹已經係行為有問題,但有d 人又覺得無問題,都係自己睇下好。

miujoey    發表於 16-10-13 09:08

哈!匿名你寫乜都得啦!根本無責任要負!無需要理會!總之一句,對自己無信心,對學校無信心既人,人地講一句都會動搖!

真係要睇下你對紀律嘅要求。

真道小朋友勇於表達自己,勇於嘗試(有好多idea,乜都夠膽試同玩,好creative),有主見(因爲有自己嘅想法,又勇於表達,好多人會覺得佢地駁咀)。如果覺得呢D係冇紀律,咁就一定唔啱讀真道。

作為家長,我十分喜歡真道,小朋友有自信,勇於表達,有創意,活潑。

最欣賞學校會有不同的活動給機會他們去探索, 就算較靜的小朋友都會積極參與. 我小朋友比較細膽,由其面對陌生環境, 現在進步不少, 由於小息好多活動玩, 佢地最鐘意3, 5成群一齊去搵野玩. 所以佢地一定唔會只是書呆子.

多次參觀早會, 學生是比較活潑, 看他們多數好鬆容自在, 樂於參與, 真道老師大多年輕, 當有佢地鐘意的老師出來, 他們就會大叫老師的名字好開心的, 一點都不拘謹.
我囡一年級, 聽他說班中同學都好好,沒有麻煩好頑皮的同學, 我想他班的紀律都幾好的.

至於真道的老師我真得好感動呢,  師資高是認可的, 還有他們是真的有愛心, 小囡不獨立,初上學的2星期很不適應不開心, 老師有留意到還致電給我說情況,叫我不用膽心他會take care 我囡, 跟著他好快已適應, 有天回來跟我說,老師還選了他做班長因為覺得他進步了, 我感激老師不是只給機會好叻的學生, 至於需要協助的學生老師都會給機會他們去進步.  

joyjoyparent    發表於 17-1-3 20:27
‹ 上一主題|下一主題