用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 校風太自由,學生紀律差?
go

校風太自由,學生紀律差? [複製鏈接]

2    0    0    0

我都擔心呢樣嘢

老師匿名地facebook分享心聲!----- 明哂

回覆 宏心 的帖子

不是否定個別人士之主觀感受,或網上匿名人士之真偽

我也只能說出自己六年來的觀察

敬師日,老師病了,或學期終,老師會收到不同同學的小禮物,心意卡,小手工

同學仔在街上見到老師會打招呼,在校來也見過會,有訪客特別讚揚過小朋友的熱情和禮貌
課堂上,在校內圖書館,他們知道何時要安靜專心,何時要熱烈討論

與其道聽途說,以遍概全,自己可以去看看,再比較下區內其他學校的情況

不過明白在某些人心目中,要好似機械人咁,目定口呆才是有"紀律"

那就註定失望

回覆:daisylhn 的帖子

唔明點解咁多人鐘意真道,又要讀快一年,又要遲放學,暑假前的考試後還要教書,開學第二個星期已經要測驗,趕頭趕命,咁趕唔知為乜!
因為追不上,今年有十個人留班不能升上中學,嚴重打擊小朋友自信!

宏心 發表於 16-10-11 15:25
回覆 siubbsw 的帖子

如果閣下所言是真的,咁趕得上的小朋友,就可以 11年完成中小學,比同輩早一年上大學 ...

重讀叫失敗嗎?咁死啦...出面讀12年再重讀咁點算呢?講真學校無呃你講明11年,不接受就不要報啦⋯⋯5好晒大家時間!第二次面試老師都會問家長點睇11年教育丫!大家理念5一樣就5好諗啦⋯⋯

德育我仔剛小一就睇到佢對人有禮貌左...學識點講野別人會舒服d...不會咁值接,學識講讚賞說話不是只睇人衰的一面,我是超開心!

宏心 發表於 16-10-11 15:41
回覆 bearwhat 的帖子

「失敗」的定義人人不同,但11年的課程卻是共識。就是學校講明讀11年,大家接受才去 ...

學校講11年或者12年都好,對我黎講不是重點,3律的教學理念先係吸引地方...都5係讀幾多年問題!你地咁介意幾多年返學長短就已經5岩簡真道啦!

請教留10個不能升中之資料來源

引用:回覆+siubbsw+的帖子 請教留10個不能升中

原帖由 Valy 於 16-10-11 發表

DS3家長講的

DS3家長講的

我都覺得好奇怪,其實如果係DBS收你個小朋友,家長會唔會有咁多疑慮?(按:DBS學生會講粗口個喎)

So far我兩個小朋友都有禮守紀,而我兩個小朋友的同學,都OK冇好大的紀律問題,不明白為何仍會對真道學生有如此觀感?莫非在調景嶺遇見的真道學生都很壞嗎?

引用:Quote:宏心+發表於+16-10-11+15:25+ 回覆+s

原帖由 bearwhat 於 16-10-11 發表
重讀叫失敗嗎?咁死啦...出面讀12年再重讀咁點算呢?講真學校無呃你講明11年,不接受就不要報啦⋯⋯5好晒 ...
重讀絕對不是失敗,因為確實比正常教快了一年,追不上也是情有可原。只是打擊了覺得重讀羞的小朋友,他們心裡不好受!

家長選校時宜要了解清楚子女和自己的能力。不過有時真係要入讀後才知自己能否應付。

引用:+本帖最後由+宏心+於+16-10-11+15:35+編輯+

原帖由 宏心 於 16-10-11 發表

學校不是汰弱留強,因為沒有叫人退學,反而是有教無類,追不上的便給機會留班,多好。
只不過有些留班小朋友會覺得冇面吧!

siubbsw 發表於 16-10-11 18:12
學校不是汰弱留強,因為沒有叫人退學,反而是有教無類,追不上的便給機會留班,多好。
只不過有些留班小朋 ...

哦⋯⋯咁12年果d留班都係無面...又5係話11年會威d...我朋友個女津校中一都要留班都喊死啦...5會話只係真道留班就無面d麻....講真我只重視教學理念是否做到3律...我理得佢讀11年定12年...現在d中學生,大學生讀完書都無理想,無目標...我5重視佢讀5讀到大學,我重視佢點學做人!有無目標!不要只有讀書讀書讀死書...畢業就做宅男我就死得....

bigboyenzo    發表於 16-10-12 18:06

DS3R和E都有留班生

每間學校都有人喜歡和不喜歡,當然小朋友遇到一個愛錫佢既老師就更好。
呢幾年從幼稚園到小學都會聽到這些"文章",老實說,老師都係"打份工",一份工作有heart同無heart都已經完全不同,老師亦會偏愛某些學生,不出為奇,伙同樣工作亦有開心與不開心,相信當中有很多個人因素......

政治些去思想,通常到了面試期,就更多這些文章出現,每每背後是什麼,只有我們已經是真道家長才會知道

buzzkv 發表於 16-10-11 19:16
每間學校都有人喜歡和不喜歡,當然小朋友遇到一個愛錫佢既老師就更好。
呢幾年從幼稚園到小學都會聽到這些" ...

buzzkv 發表於16-10-11 19:16
政治些去思想,通常到了面試期,就更多這些文章出現,每每背後是什麼,只有我們已經是真道家長才會知道

「英雄所見略同」

剛才再問我女(中學部),甚至連facebook匿名comment係邊個寫都大概估到。

對不起,因為剛巧我們也是那一級,應該沒那麼多

校長解釋過留班的原则

其實愈高班留級打擊愈大,務實些,早早打番好根基不是更好嗎?升到班,但包尾,問題累積,我認為更損自信,更無面
‹ 上一主題|下一主題