用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 小朋友對數學好有興趣
樓主: 邪留丸ha
go

小朋友對數學好有興趣

同我仔一樣...佢k1已經識+-x /
佢已經中學了.可交流心得..當時我都唔知點教.只係同佢玩下數學game
跟住發現佢有數學天份.開始搵適合的課程比佢.坊間好多只push 計數,冇點教concept..唔係太適合我..我小朋友都唔鐘意咁樣上堂.因為我自己教...玩住來教
搭車見到車牌 (計四式運算) ,買野食野.就叫佢計價錢, 日常生活有好多野可以用到數學,
教到大約3年班開始上奧數班.因為奧數係主要concept..如果concept 唔得係計唔到的.佢在高小時已經憧得自己看數學書去了解...所以我覺得要興趣行先.

Sauyibo 發表於 16-10-15 13:10
講得啱。我仔係自閉症普系。數理能力強,搵左間重視數學的學校今年小一。昨天開家長會老師話以後會卑D奧數 ...

我仔都係..可否講我知小學在邊區和邊間啊?

回覆樓主:

數學天份相當好,五歲就明白份數計算。若有興趣,可買書自學奧數。

似乎數學資優的大多是男孩子?

我前幾日去參觀了一間小學,(不是我小朋友將會讀的小學)並睇左d小一生點上堂,老師教減數,教小朋友點睇題目,重覆計算,可能係傳統學校掛,都覺得幾悶,我有d擔心,而家我小朋友K3 話學既數太簡單,好悶,繼續係咁,有機會覺得識左而唔專心上堂

邪留丸ha 發表於 16-10-10 08:43
我小朋友現在5歲,由細細個已經好鍾意計數,而家K3,冇上過任何有關呢方面既興趣班,只是我有時唔得閒,嫲 ...

學奧數,好玩

回覆:小朋友對數學好有興趣

四歲,剛發現佢自己會加、減、乘。
我兩公婆自問數學比較弱,唔識教。
有什麼書可推介?

三歲半也會簡單加減乘除,日常生活中自己學,冇特別教,愈想教佢愈吾聽,我見不少小朋友都識,冇特別理佢。

Sauyibo 發表於 16-10-15 13:10
講得啱。我仔係自閉症普系。數理能力強,搵左間重視數學的學校今年小一。昨天開家長會老師話以後會卑D奧數 ...

請問是港島區學校嗎?

Cartim 發表於 17-5-7 11:38
請問是港島區學校嗎?

不是

回覆樓主:

我個仔係 K3 時都差唔多,我俾佢係 https://www.khanacademy.org 繼續自學。到小一時俾佢玩不同奥數比賽,佢自己樂在其中。

回覆 RunningPig 的帖子

小兒升小三,對數學很有興趣和天份。常自學數學,例如分數,有理數,無理數,複數,代數等。最近他發現自乘一個自然數可用一個series來代表。例如 3^2=5+3+1,7^2=13+11+9+7+5+3+1。

KarenNg218 發表於 17-8-19 20:11

我都有聽過khanacademy  不過自己未有時間研究,同埋可以學埋英文都幾好。

小一時做咗加減乘除,小數點,分數,absolute value

KarenNg218 發表於 17-8-19 20:52

咁西利  好叻仔

大慨每日半個小時。但近半年都冇學,宜家最喜歡睇 Murderous Math.

回覆樓主:

其實k2學那些Eye level 或數研好唔好?我小朋友對maths和圖形很有興趣很想「做功課」