用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 體藝中學收生要求
樓主: kat.tao
go

體藝中學收生要求   [複製鏈接]

water13 發表於 17-3-1 12:38
Band 2成績係咪多數無機會?

有好多band2但運動叻的都收左

阿女已second in咗,請問幾時知結果?🙇🏻

醒目開學勳章 王國長老

o1o1o2003 發表於 18-4-16 07:24
阿女已second in咗,請問幾時知結果?🙇🏻

學校網頁有寫
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 16-10-18 08:57
2015-2016 約 3000
2016-2017 以我所知 3000+
請問知否今年有幾人申人? 揀幾人SECOND IN? 要到10/7 先知結果. 真係好想快D到放榜日.

回覆 oiyau2005 的帖子

我女成績B1,但比較文靜,畫畫可以,鋼琴已6級,如果要入體藝。機會大無?

我女成績B1,但比較文靜,畫畫OK,鋼琴6琴,有機會入體藝中學無?

Mikichen 發表於 18-10-21 04:50
我女成績B1,但比較文靜,畫畫OK,鋼琴6琴,有機會入體藝中學無?
12月日16日好似有開放日

nillnill 發表於 18-10-21 09:57
12月日16日好似有開放日

請問開放日要登記嗎?

醒目開學勳章 王國長老

luiling 發表於 18-10-22 09:57
請問開放日要登記嗎?
Information Session on Admission for F.1 (2019 – 2020)
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

Mikichen 發表於 18-10-21 04:50

B1已經好大機會,加上有VA興趣能力就OK, 我見佢地入U率早幾年差左,比沙田的band1C還要小,我想每間中學都想盡收band1吧

醒目開學勳章 王國長老

angiehouse 發表於 18-10-22 13:01
B1已經好大機會,加上有VA興趣能力就OK, 我見佢地入U率早幾年差左,比沙田的band1C還要小,我想每間中學都 ...
我都講過好多次, 以入大學為目標真係唔好揀體藝.

miriam 發表於 18-10-22 16:07
BAND 2 生如果有幸入到體藝會不會學業跟唔上??
希望每天開心渡過 ;-)

醒目開學勳章 王國長老

Jessy 發表於 18-10-22 23:11
BAND 2 生如果有幸入到體藝會不會學業跟唔上??
呢樣真係答你唔到, 全補習形我可以話 PE 生要安排時間補習都幾頭痛.

miriam 發表於 18-10-22 23:45
呢樣真係答你唔到, 全補習形我可以話 PE 生要安排時間補習都幾頭痛.
因為每天放學後都要訓練到好夜才放學?? 知不知大約幾點? 星期六日要返學訓練嗎?

醒目開學勳章 王國長老

Jessy 發表於 18-10-22 23:48
因為每天放學後都要訓練到好夜才放學?? 知不知大約幾點? 星期六日要返學訓練嗎? ...
我個位只補一科都搞到遲到或要調堂.........或扣錢.............

正常 18:30 要離校, 唔同校隊又唔同安排, 好似但同友校打 friendly 唔知會幾點完, 要比賽有須要就會加操, 公眾假期都會, 若果真係要用補習先谷到既..............我都唔知點答.

miriam 發表於 18-10-23 00:02
我個位只補一科都搞到遲到或要調堂.........或扣錢.............

正常 18:30 要離校, 唔同校隊又唔同安排, ...
謝謝你詳細解答.

miriam 發表於 18-10-22 16:07

不過我有朋友係舊生, 佢話依家嘅體藝只係一間每日有一堂PE或者art嘅學校, 同以前差好遠, 亦都令我覺得佢近年個定位越來越模糊。

醒目開學勳章 王國長老

happykidz 發表於 18-10-23 10:04
不過我有朋友係舊生, 佢話依家嘅體藝只係一間每日有一堂PE或者art嘅學校, 同以前差好遠, 亦都令我覺得佢近 ...

唔知你朋友有幾舊喇?

Dr. Quong 退休後係變左, 所以問我 B2 有無機會入真係唔識答, 以前真係有好少量 B2 學生, 但 PE / VA 好出色, 學校畀機會佢地去增值, 依家.............考好個呈分試, 科科高分, 再黎個體藝專長, 相信咁樣機會大 d 囉.

咁校隊我知成班都操得好勁, 無話要成績後各人 hea 左, 我都希望可以睇到我囡去打精英賽.

回覆樓主

體藝中學成立時原來喺希望俾一尐喺體育或其他藝術有才華,但未必同時學術傑出嘅學生,但時至今日學術成績亦變成收生重要一環,睇嚟香港就係唔少學術成績同時體藝都出色嘅學生~

回覆 miriam 的帖子

佢讀體藝已經係十幾年前嘅事,當年佢係VA生,話見到班PE生日日跑山操體能,同拔萃喇沙比賽都未驚過。佢好強調當年真係乜成績學生都有,只要你PE或者VA有過人之處,學校就會收你。所以佢對體藝今日變成學術行先都有啲唏噓。
‹ 上一主題|下一主題