用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 體藝中學收生要求
樓主: kat.tao
go

體藝中學收生要求   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 17-1-11 14:59
唔, 你似乎要將我段嘢俾你小朋友睇, 叫佢教吓你點去理解

超~,我就系睇漏咗個唔字!所以好疑惑姐!

小時了了 發表於 17-1-11 15:23
哈!哈, 我諗網友睇漏咗一個:"唔", 因為我剛才都有網友"體藝係齋讀書"嘅困惑, 咁再睇多次先至睇到有個"唔" ...

哈哈!正是一字之差也~
睇小一個字可大可少~
有時上網睇野是隨意睇~

回覆 miriam 的帖子

我問左幾個高form的同學, 一個表明成績唔多好,所以drop左一科, 只讀四+1, 不過佢好主動講左幾多野比我聽, 而問過其中一間房的老師, 佢話無精英同補底班....

多謝你的更正

醒目開學勳章 王國長老

vestzs 發表於 17-1-12 14:07

我問左幾個高form的同學, 一個表明成績唔多好,所以drop左一科, 只讀四+1, 不過佢好主 ...
高 form 最緊要係知點選科, package 定按成績去揀科.

各大學呢幾年都改收生要求, 我囡大表哥今年 Y2, 個時係用 best 5, 11/2016 又唔同左, 所以要問既係最多同最少可以修讀幾多科, 免得以為 5 科 ok 時, 點知三大都係睇 6 科.

vestzs  我都有問佢4+1再讀上去會唔會無乜科選, 佢都清楚話過比我聽佢的目標用best 5成績
致於package 定按成績去揀   發表於 17-1-12 14:30
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

請問可以以跳舞入體藝嗎?成績屬B1

peggy  可以  發表於 17-2-16 22:10

miriam 發表於 17-1-12 14:18
高 form 最緊要係知點選科, package 定按成績去揀科.

各大學呢幾年都改收生要求, 我囡大表哥今年 Y2, 個時 ...
想問下版主,考體藝要做運動測試這個大家也知,但有沒有同學無需做測試都比體藝收咗?例如游水果D,網上都已經可以check到成績嘅,咁需唔需要再做多一次測試?
又或者學校會唔會跟據呢D資料,唔洗測試都收咗個學生?

peggy  知游水測試要游四式  發表於 17-2-16 22:13

想問住dorm有咩費用? Thx.

200709 發表於 17-2-17 16:00

上次問一個月4700,包食飯,洗校服。
生活有規律,要指定時間温書做功課。
校長都住喺宿舍,有舍監。

如果無記錯應該係咁上下。

200709  Thx a lot!  發表於 17-2-17 18:28

醒目開學勳章 王國長老

Eat_Sleep_Play 發表於 17-2-16 17:41
想問下版主,考體藝要做運動測試這個大家也知,但有沒有同學無需做測試都比體藝收咗?例如游水果D,網上都 ...
所有獲邀參加性向測試者 "必須" 為所報專項進行測試, 係升中簡介會校長同副校長應該講得好清楚.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

chumi 發表於 17-2-13 16:39
請問可以以跳舞入體藝嗎?成績屬B1
申請表有列明可報既專項, 跳舞係專項之一.
Jockey Club Ti-I College Form One Admission Application Guide

醒目開學勳章 王國長老

200709 發表於 17-2-17 16:00
今年 $4700, 每年會作出調整.

200709  Thx a lot!  發表於 17-2-18 02:20

miriam 發表於 17-2-18 01:35
申請表有列明可報既專項, 跳舞係專項之一.
Jockey Club Ti-I College Form One Admission Application Guid ...

miriam 發表於 17-2-18 01:33
所有獲邀參加性向測試者 "必須" 為所報專項進行測試, 係升中簡介會校長同副校長應該講得好清楚.

...
即係咁講....如果無"獲邀"進行測試的話,那即是無行了

醒目開學勳章 王國長老

Eat_Sleep_Play 發表於 17-2-18 18:04
即係咁講....如果無"獲邀"進行測試的話,那即是無行了

今年講左只會揀選 400 人進行性向測試同首輪面試,之後再挑選第二次面試學生。

Eat_Sleep_Play  Thx info  發表於 17-2-18 21:15

請問有無家長知道今年有多少人申請嗎? 謝謝!

miriam 發表於 17-2-18 19:43
今年講左只會揀選 400 人進行性向測試同首輪面試,之後再挑選第二次面試學生。
...

請問放榜後有機會叩門嗎?

VALERIEBB 發表於 17-2-20 11:56

請問有無家長知道今年有多少人申請嗎? 謝謝!

我地尾二果日去報名第99x個

回覆 emibaby 的帖子

Thanks! 即是今年可能無3千幾人申請!

我估會分開2條隊NO,我見有分開ART & PE,
我也是尾二果日去報名,第10XX PEM

醒目開學勳章 王國長老

kittypo 發表於 17-2-28 23:24
我估會分開2條隊NO,我見有分開ART & PE,
我也是尾二果日去報名,第10XX PEM
你地忘記左仲有郵寄囉

‹ 上一主題|下一主題